Ηλεία

Αμαλιάδα: Ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα από την Ομάδα Παραγωγών

Ακούστε το άρθρο

Ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα είχε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, με πρωτοβουλία του Ε.Φ. Αγροτικού Συνεταιρισμού φρούτων- λαχανικών- σιτηρών- ελαιολάδου Αμαλιάδας ‘Εύφορη Γη’.

Μία ημερίδα που απευθυνόταν σε ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών λίπανσης και  την εφαρμογή πρακτικών και τεχνικών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και παραπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας.

 

Σημαντικά ζητήματα

Η ενημέρωση έγινε από την εταιρεία ‘Άξιον Αγροτική’, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, και συγκεκριμένα από τους γεωπόνους Ανδρέα Συρέγγελα, ο οποίος ασχολείται με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τον Ευστάθιο Στριφταρά, ο οποίος ασχολείται με την λίπανση και τον Μιχάλη Φουκαράκη, ο οποίος ασχολείται με την διαχείριση.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν οι αρχές εναλλακτικής διαχείρισης και συγκεκριμένα η εφαρμογή πρακτικών και τεχνικών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και παραπροϊόντων. Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν επίσης για την ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης και τα πλεονεκτήματα.

Εκτενής ήταν η ενημέρωση και για την αξιοποίηση παραπροϊόντων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος ως στοιχείο θρέψης, την αξιοποίηση υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας μετά από κομποστοποίηση, καθώς και την τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, τους οποίους παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος και αναφέρθηκε και στους στόχους της ημερίδας, εφαρμόζοντας την διαθέσιμη τεχνογνωσία μπορεί να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από γεωργικές δραστηριότητες, ώστε να καταστήσουν την γεωργία ένα πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος, μεγιστοποιώντας παράλληλα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Κατά την έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου παρευρέθηκαν και έδωσαν τις ευχές τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Νώντας Παναγιωτόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα