Ηλεία

Αμαλιάδα: Φόρος τιμής στο Νίκο Μπελογιάννη

Ακούστε το άρθρο

“Ο Νίκος Μπελογιάννης πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο…”, ανέφερε από την Αμαλιάδα ο Δήμαρχος του χωριού ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στην Ουγγαρία κ. Κώστας Παπαλέξης.

Ο κ. Παπαλέξης μαζί με τον βουλευτή της Ελληνικής μειονότητας στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση κ. Λαοκράτη Κοράνη και τους αντιδημάρχους του αδελφοποιημένου με την Αμαλιάδα χωριού ‘Νίκος Μπελογιάννης’, είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης ‘Νίκος Μπελογιάννης’ και χθες απότισαν φόρο τιμής στο μεγάλο αγωνιστή καταθέτοντας στεφάνια στην προτομή του, χωρίς να μπορούν να κρύψουν την συγκίνησή τους.

Υπογράμμισαν ότι για τους ίδιους και το χωριό ‘Νίκος Μπελογιάννης’ το μουσείο ήταν ένα όνειρο χρόνων και εξέφρασαν δε την αγάπη των Ούγγρων για τη χώρα μας.

Φιλικός ο Ουγγρικός λαός

«Προσωπικά εγώ ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά γιατί η αποστολή μου από το Ουγγρικό κοινοβούλιο ήταν ακριβώς αυτή, για να δώσουμε να καταλάβουν οι κάτοικοι όλης της Ελλάδας, ότι ο Ουγγρικός λαός είναι φιλικός προς τον Ελληνικό λαό. Μόνο η Ουγγαρία κρατά το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη ζωντανό σε μία κοινότητα που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη και αυτή η κοινότητα αποφάσισε μετά την αδελφοποίηση να ονομάσει την πλατεία της από την γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη ‘Αμαλιάδα’. Από την δική μου πλευρά από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο στέλνουμε την αγάπη και το σεβασμό των Ούγγρων πολιτών προς τα εσάς» ανέφερε ο κ. Κοράνης, ο οποίος μαζί με τον κ. Παπαλέξη κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη.

Ζωντανή η μνήμη

Από την πλευρά του ο κ. Παπαλέξης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για το Νίκο Μπελογιάννη, είμαστε περήφανοι για την πόλη της Αμαλιάδας. Ο Δήμαρχος είναι σαν αδελφός μου και είμαι χαρούμενος που μας κάλεσε να είμαστε εδώ και αυτό που ζήσαμε ήταν απίστευτο. Περιμέναμε δεκαετίες να γίνει αυτό. Εμείς θέλαμε ο Νίκος Μπελογιάννης να βρει τη θέση του, όχι μόνο στην Αμαλιάδα και την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς στο χωριό Μπελογιάννη έχουμε μεγάλη χαρά και την άλλη Τρίτη και θα τους ενημερώσουμε για όλα. Να ξέρετε ότι και οι Ούγγροι αγαπούν τον Μπελογιάννη και οι Ούγγροι ήταν αυτοί που όταν τέθηκε θέμα από ένα δεξιό κόμμα της Βουλής για να αλλάξει το όνομα του χωριού, είπαν όλοι όχι. Και από τους 1300 κατοίκους αυτή τη στιγμή να ξέρετε ότι μόνο οι 300 είναι Έλληνες. Και πάντα βγαίνει Έλληνας Δήμαρχος. Μάλιστα όταν ήταν να ονομαστεί η πλατεία του χωριού κάναμε δημοψήφισμα, γιατί είχαν προταθεί τρία ονόματα: ‘Πλατεία Μπελογιάννη’, ‘Πλατεία Γράμμου’ και μία Ουγγρική ονομασία ‘Κεντρική πλατεία’. Με ποσοστό 55% ήταν να ονομαστεί ‘Αμαλιάδα’.

Την αντιπροσωπεία από την Ουγγαρία συνόδευσε χθες ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς κάναμε το χρέος μας σαν πόλη και ολοκληρώσαμε με τα εγκαίνια το φόρο τιμής που έπρεπε να αποτίσουμε σε έναν άνθρωπο, που για τα ιδανικά του, για τα πιστεύω του έδωσε τη ζωή του».

Στην κατάθεση παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι, αρχηγοί παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Ράλλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Κυπρούλης.

Όλη η επικαιρότητα