Ηλεία

Αμαλιάδα – Κάμπος: Διεκόπη η λειτουργία του διυλιστηρίου στο φράγμα Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Διεκόπη η λειτουργία του διυλιστηρίου στο φράγμα του Πηνειού, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων, όπως ανακοινώθηκε από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης ‘Πηνειός’ , ως εκ τούτου έχει διακοπεί και η υδροδότηση των δήμων της Αμαλιάδας και του κάμπου από την συγκεκριμένη δομή.

Για το θέμα συγκλήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, με την συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης κ. Σπύρου Τζουλέκη, παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και των εμπλεκομένων εργολάβων, έγινε και αυτοψία στο έργο και αναμένεται πόρισμα και προτάσεις για λύσεις. Όπως έγινε γνωστό στην σύσκεψη είχε κληθεί και ο μελετητής του έργου κ. Σωτήρης Λιάρος, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείς και δεν απέστειλε κάποιον εκπρόσωπο.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον κ. Τζουλέκη, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στο διυλιστήριο, έχουν την αφετηρία τους στον τρόπο που έγινε η υδροληψία από τον πυθμένα της λίμνης.

Ειδικότερα, ο κ. Τζουλέκης παρουσιάζει τα προβλήματα ένα προς ένα:

«– Η λάθος υδροληψία από τον πυθμένα της λίμνης Καραμανλή έχει σαν αποτέλεσμα το χειμώνα με τις καταρρακτώδεις βροχές και την ορμητική εισροή των ποταμών να προκαλείται με την αναμόχλευση της ιλύς του πυθμένα, θολότητα στο νερό και μεγάλη αύξηση των τιμών του μαγγανίου και του σιδήρου σε δεκαπλάσια επίπεδα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί το διυλιστήριο σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του. Τώρα γιατί αγνοήθηκε η μελέτη του 1974 (εποχής Καραμανλή) που προέβλεπε διυλιστήριο στην κορυφή του λόφου και υδροληψία λίγα μέτρα από την επιφάνεια, καθώς η  άλλη μελέτη του 2003 που χρησιμοποιούσε επιπλέουσα αντλία, δεν το γνωρίζουμε και δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις.

– Άλλο πρόβλημα είναι η απουσία ελέγχου και συντονισμού από την κεντρική κονσόλα του διυλιστηρίου, που έχει σαν συνέπεια μεγάλα προβλήματα ως προς την απρόσκοπτη παροχή νερού στο δίκτυο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υφίσταται αφ’ ενός ηλεκτρονική διασύνδεση και αφ’ ετέρου ίδιο λογισμικό, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της κεντρικής μονάδας ελέγχου του διυλιστηρίου και των αντλιών των δεξαμενών στο δίκτυο. Το πρόβλημα παρά τις υποσχέσεις των εργολάβων, δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

-Είχαμε αλλεπάλληλες βλάβες στο υδραυλικό σύστημα που προωθεί το νερό από τη μεγάλη δεξαμενή συλλογής του διυλιστηρίου προς το δίκτυο με πρώτο σταθμό δεξαμενή που είναι σε 70 μέτρα ύψος σε λόφο στην κοινότητα του Κέντρου. Από αστοχία της μελέτης η δεξαμενή αυτή αντί να είναι μεγάλη (4000 κμ), είναι μικρή, λειτουργικής χωρητικότητας 70κμ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη πλήρωση-εκκένωση της, που αναγκάζει τα τεράστια μοτέρ να λειτουργούν κάθε 10 λεπτά (τεχνικώς  απαγορευτικό) αλλά και να δέχονται φοβερά υδραυλικά πλήγματα με συνέπεια βλάβες στις αντλίες, ρήξη του αγωγού και απόκλιση στην ευθυγράμμιση του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα διεκόπη η λειτουργία του διυλιστηρίου».

Νε τεθεί στην περιφερειακή σύσκεψη

Ο κ. Τζουλέκης, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και σοβαρό έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί έως τώρα περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ και θα απαιτηθούν όπως λέει άλλα τόσα για την ολοκλήρωσή του ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας Ηλείας, κάνει έκκληση ως πρόεδρος του Συνδέσμου ύδρευσης ‘Πηνειός’ σε όλους τους εμπλεκόμενους Δημάρχους, να θέσουν το πρόβλημα στην προσεχή σύσκεψη που θα γίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό τον πρωθυπουργό, ώστε τουλάχιστον σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αυξημένων τιμών μαγγανίου και σιδήρου. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

Όλη η επικαιρότητα