Ηλεία

Αμαλιάδα: Κατάληψη στο 1ο Λύκειο – Έληξε εν τη γενέσει της

Ακούστε το άρθρο

Σε νέα κατάληψη προχώρησαν χθες το πρωί οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας, μόνο που αυτή τη φορά έληξε εν τη γενέσει της και σταδιακά οι περισσότεροι μαθητές επέστεψαν στις τάξεις τους.

Το αίτημα των μαθητών χθες δεν ήταν η πενθήμερη εκδρομή της Γ’ τάξης, η οποία δεν θα γίνει τελικά, αλλά διαμαρτυρία κατά του προωθούμενου σχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των απουσιών.

Κάποιοι γονείς βρέθηκαν στο σχολείο και προσπάθησαν να εξηγήσουν στους μαθητές ότι είναι λανθασμένη η αντίδρασή τους

Οι μαθητές είχαν πάει από νωρίς το πρωί στο σχολείο και είχαν τοποθετήσει λουκέτο με αλυσίδες στην κεντρική είσοδο, ωστόσο εκεί βρέθηκαν και γονείς οι οποίοι σύμφωνα με τους μαθητές κάλεσαν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας για να σπάσουν το λουκέτο και να ανοίξει η είσοδος για να λειτουργήσει το σχολείο.

Το πρωί έφθασε έξω από το σχολείο ένα πυροσβεστικό όχημα και πυροσβέστες απομάκρυναν το λουκέτο από την είσοδο

Κάτι που έγινε τελικά, οπότε οι καθηγητές εισήλθαν στο χώρο του σχολείου και σταδιακά άρχισαν να εισέρχονται και οι μαθητές, αν και αρκετοί έμειναν για αρκετή ώρα εκτός σχολικού συγκροτήματος έξω από το σχολείο, διαμαρτυρόμενοι αφενός για το αίτημά τους αφετέρου για τον άδοξο τρόπο που έληξε χθες η κατάληψη, καθώς εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που κλήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Πάντως, γονείς που ήταν εκεί ανέλαβαν να συντονίσουν συνάντηση γονέων για χθες το απόγευμα προκειμένου να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο σχολείο, προκειμένου και οι μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους.

Τι δήλωσαν οι μαθητές
που ήταν έξω από το σχολείο

Νίκος Μπουσδούκος

«Είχαμε μαζέψει υπογραφές όλοι οι μαθητές του σχολείου για την κατάληψη, γιατί διαμαρτυρόμαστε να μην αλλάξει το σύστημα με τις απουσίες, και έτσι προχωρήσαμε στην κινητοποίηση, αλλά κάλεσαν γονείς την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να μας εκφοβίσουν και να ανοίξει το σχολείο. Όταν άνοιξε δεν μπήκαμε μέσα αλλά μας απείλησαν με απουσίες και αποβολές και έτσι μπήκαν κάποια παιδιά».

Κωνσταντίνα Ντάναση

«Είχαμε μαζέψει υπογραφές από όλα τα παιδιά για την κατάληψη και μας τις πέταξαν. Δεν γίνεται να μας κατηγορούν οι γονείς ότι είναι υπεύθυνα τα παιδιά που δεν γίνεται μάθημα, όταν δεν κάνουν μάθημα οι ίδιοι οι καθηγητές. Θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα και να μας σέβονται και εμάς».

Νίκος- Παναγιώτης Φωτόπουλος

«Μαζευτήκαμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, γιατί κάθε χρόνο οι κυβερνόντες χειροτερεύουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, μας αφορά όλους. Οι καθηγητές έπρεπε να λειτουργούν ως πρότυπα για εμάς και παρά το γεγονός ότι η κατάληψη έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση, δεν δέχονται καμία συζήτηση και μας αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο».

Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

«Δεν ήταν σωστός ο τρόπος των γονιών και γενικά νιώθουμε απογοήτευση και από τους καθηγητές μας, γιατί έπρεπε να λειτουργούν ως πρότυπο για εμάς. Δεν γίνεται να μας κατηγορούν».

Όλη η επικαιρότητα