Ηλεία Περιβάλλον

Αμαλιάδα: Λύση για τα γεωργικά πλαστικά απόβλητα – Απαντήσεις για το εργοστάσιο απορριμμάτων

italia-4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα σενάρια περί ακριβής μεθόδου και μη φιλικής για το περιβάλλον, αναφορικά με το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, έβαλε την Τρίτη ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε την ένταξη του δήμου σε έργο αξιοποίησης των γεωργικών πλαστικών αποβλήτων.

Ο κ. Λυμπέρης ξεκαθάρισε ότι η κατασκευή του εργοστασίου αποτελεί μεγάλο ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης και η λειτουργία του θα γίνει με τη φιλικότερη μέθοδο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς προβλέπεται ανακύκλωση, αναερόβια ζύμωση και κομποστοποίηση, που δεν έχει σχέση με καύση και πυρόλυση.

Η ανακύκλωση μειώνει το κόστος

Τόνισε ότι θα γίνει καμπάνια για να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η ανακύκλωση στην πηγή, ώστε να μειωθεί και το τέλος χρήσης και παράλληλα θα ακολουθεί η μηχανική ανακύκλωση στο εργοστάσιο.

Σε ό,τι αφορά το οργανικό υπόλοιπο, το βιοαποδομήσιμο και τα γεωργικά απόβλητα θα πηγαίνουν για βιοαποδόμηση και παραγωγή ενέργειας, κατά συνέπεια εξήγησε ο κ. Λυμπέρης ότι δεν υπάρχει θέμα να μη συμπληρώνεται το ελάχιστον τονάζ που έχει προσδιοριστεί στους 50.000 τόνους.

Εξήγησε δε, ότι τα παραπάνω αντί να καίγονται και να προκαλούν ρύπανση, θα μετατρέπονται σε μεθάνιο που θα γίνεται ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί από τα υπολείμματά τους θα προκύπτουν άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικά.

Σχετικά με το τι αντιστοιχεί σε κάθε άτομο, τόνισε ότι η επίσημη παραδοχή είναι ότι το κάθε άτομο παράγει ένα κιλό σκουπίδια, δηλαδή περίπου 360 κιλά το χρόνο για μία τετραμελή οικογένεια και το ποσό που θα της αναλογεί είναι στα 58 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1 με 1,5 ευρώ το μήνα για κάθε άτομο. Ποσό που μπορεί να μειωθεί εάν γίνεται ανακύκλωση στην πηγή.

«Να φύγει ο καρκίνος»

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης χαρακτήρισε επίτευγμα τη συμμετοχή του δήμου Ήλιδας στο έργο: «Αξιοποίηση Γεωργικών Πλαστικών Αποβλήτων για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη (AWARD: Agricultural Waste valorisation for a competitive and sustainable Regional Development), προκειμένου να αξιοποιηθούν τα γεωργικά πλαστικά απόβλητα που είναι καρκινογόνα.

«Κάνουμε προσπάθεια Ελλάδα- Ιταλία, να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο επεξεργασίας των γεωργικών πλαστικών αποβλήτων, για να μπορέσουμε να βάλουμε χέρι» στον καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Στελέχη του δήμου συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνάντηση του παραπάνω έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου και την Τρίτη ο κ. Διονύσης Ζαφειρόπουλος, υπεύθυνος του έργου και μηχανικός πληροφορικής, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου.

Εκτός από τον ίδιο, στη συνάντηση εκπροσώπησαν το δήμο Ήλιδας, οι Στέφανος Ρουμελιώτης (Μέλος Ομάδας Έργου, Πρ/νος  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Αρχιτέκτων Μηχανικός), Νικολαος Γιαννούλης (Μέλος Ομάδας Έργου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και Γιώργος Κακαρελίδης (Μέλος Ομάδας Έργου, Καθηγητής Εφαρμογών Επιχειρησιακής Έρευνας και Στατιστικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος).

 

Διάρκεια δύο ετών

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο δήμος Ήλιδας συμμετείχε στην υποβολή πρότασης για το συγκεκριμένο έργο τον Ιούνιο 2012 στα πλαίσια διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 Φορείς, τέσσερις από την Ιταλία και δύο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα οι:

  1. I.F.O.A. Bari branch (Leader: Ιδιωτικός Φορέας)
  2. University Of The Studies of Bari (Δημόσιος Φορέας)
  3. Province of Barletta – Andria – Trani (Δημόσιος Φορέας)
  4. Regional Federation of Farmers Puglia (Ιδιωτικός Φορέας).
  5. 5.     Municipality Of Ilida (Δημόσιος Φορέας)
  6. Innopolis – Centre for Innovation and culture (Ιδιωτικός Φορέας)

Το έργο έχει διάρκεια δύο έτη. Η πρόταση έγινε δεκτή με την 14/02/2013 -300354 / ΜΑ 959 Απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος . Η τελική συμφωνία μεταξύ των εταιρών υπογράφηκε στις 05/12/2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.803.272,40 € ενώ ο προϋπολογισμός του

«Τα πλαστικά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να παράγουν νέες δευτερογενείς πρώτες ύλες ή ακόμη και ενέργεια. Ο στόχος του έργου είναι να αναγνωρίσει τις κρυφές αναπτυξιακές και οικονομικές ευκαιρίες από την σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των πλαστικών αποβλήτων.
Ειδικότερα για τον Δήμου Ήλιδας στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της τεχνογνωσίας και της γνώσης που θα αποκομίσει από το συγκεκριμένο έργο και σε συνεργασία με τους τοπικούς αγροτικούς φορείς να δημιουργηθεί πρότυπος σταθμού αποκομιδής και ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων για τη ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Οι διαδικασίες διαχείρισης και αξιοποίησης πλαστικών αποβλήτων που θα προκύψουν, θα δοκιμαστούν  κατά τη διάρκεια πιλοτικής λειτουργίας προσωρινού πρότυπου σταθμού αποκομιδής.

Η διάχυση της τεχνογνωσίας θα βελτιώσει τη γνώση των παραγωγών και των τοπικών αρχών της περιοχής. Το έργο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του, σκοπεύοντας και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας με την προώθηση ενός μοντέλου εκτίμηση κόστους οφέλους για τις νέες επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογή ειδικών τεχνικών λύσεων για τη διαχείριση Γεωργικών Πλαστικών Λύσεων (APW).

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα