Ηλεία

Αμαλιάδα: «Ο Καρλ Μαρξ ο επίκαιρος στοχαστής»

Ακούστε το άρθρο

Στον  «επίκαιρο στοχαστή» Κάρλ Μάρξ ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας, ενώ στην πινακοθήκη του ίδιου χώρου φιλοξενείται και έκθεση με σημαντικό φωτογραφικό και έντυπο υλικό για τον μεγάλο διανοητή.

Η εκδήλωση και η έκθεση πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση, στις 5 Μαΐου 2018, 200 ετών από την γέννηση του Καρλ Μαρξ (1818-1883) και κεντρικοί ομιλητές ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας.

Ντοκιμαντέρ και συζήτηση

Η εκδήλωση είχε τίτλο: “ Καρλ Μαρξ ο μεγάλος διανοητής του 19ου αιώνα στον 21ο αιώνα – Ένας επίκαιρος στοχαστής” και διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Ηλείας και την Καλλιτεχνική Ομάδα ‘Ήριννα’, με την στήριξη του δήμου Ήλιδας.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Αναστασία Πολίτη, σκηνοθέτιδα- ηθοποιός της Καλλιτεχνικής Ομάδας και συνεργάτιδα του Ηλείου Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, η οποία έκανε και την εισαγωγή για τους ομιλητές και για τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών Ηλείας Διονύση Κράγκαρη.

Των ομιλιών προηγήθηκε η προβολή του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη JasonBarker, ‘MarxReloaded’- ‘Ο Μαρξ επαναφορτισμένος’ και αμέσως μετά το λόγο πήρε η κα Κούνεβα η οποία αναφέρθηκε στον μεγάλο διανοητή και φιλόσοφο Καρλ Μαρξ, που με το σπουδαίο έργο του σηματοδότησε τους κοινωνικούς αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.  Η κα Κούνεβα είπε ότι ο Μαρξ παραμένει επίκαιρος και θα παραμένει, όσο υπάρχει καπιταλισμός και επεσήμανε τον  κίνδυνο στην Ευρώπη από την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων και στον αγώνα ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν και ο λόγος της διοργάνωσης του αφιερώματος για τον Καρλ Μάρξ.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Ηλείας ο κ. Κράγκαρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την κα Κούνεβα και τον κ. Μπαλαούρα για την παρουσία τους στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

 

Παραμένει επίκαιρος

Ο Ηλείος βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας πήρε την ‘σκυτάλη’ στην συνέχεια και αρχικά αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να έρθει στην επαρχία η Έκθεση για τον Μαρξ και είπε ότι παρά το γεγονός ότι έκανε επαφές με διάφορους Δημάρχους στην Ηλεία, μόνο ο δήμος Πύργου έδειξε ενδιαφέρον αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια γι’ αυτό και η έκθεση ήρθε στην Αμαλιάδα και ευχαρίστησε τον Δήμο Ήλιδας και τον Δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την ανταπόκριση και την φιλοξενία.

Στην συνέχεια ο κ. Μπαλαούρας επικεντρώθηκε στους βασικούς σταθμούς της ζωής του Μαρξ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας το 1818. Για το ριζοσπαστικό και πρωτόφαντο έργο του, με τα εκπληκτικά συγγράμματα για το Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο κυνηγήθηκε τόσο από τη χώρα του, όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, για να καταλήξει στην Αγγλία, που ήταν πιο ανεκτική σε τέτοια επαναστατικά ρεύματα.

Ο κ. Μπαλαούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ταξικής πάλης, που είναι κυρίαρχο στοιχείο του επιστημονικού σοσιαλισμού και σε μία ευρύτερη έννοια όμως του λεγόμενου προλεταριάτου του Μαρξ για να μπορεί να έχει εφαρμογή και στην σημερινή εποχή.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, οι οποίες και απαντήθηκαν από το πάνελ των ομιλητών.

 

Για τα 200 χρόνια

Παράλληλα με την εκδήλωση- συζήτηση πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Καρλ Μαρξ, η οποία περιλαμβάνει υλικό από τους σημαντικούς σταθμούς από τη ζωή και το έργο του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη.

Στις 5 Μαΐου 2018 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Στην Τρίερ της Γερμανίας, την πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος στοχαστής- φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος- του 19ου αιώνα, διοργανώθηκε μεγάλη έκθεση για τη ζωή, το έργο, την εποχή του, που διήρκεσε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και συνέδρια για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ έγιναν σε όλο τον κόσμο.

Με αυτή την αφορμή, τον Δεκέμβριο του 2018, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μεγάλη έκθεση στο σταθμό του Μετρό, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα.  Η έκθεση στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον και παραχώρησε το υλικό την έκθεσης για να παρουσιαστεί και στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας.

Οι ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση είναι: ‘Ο Μαρξ, η ζωή του και η εποχή του’, ‘Το Κεφάλαιο’, ‘Ο Μαρξ και η 9η τέχνη’, ‘Ο Μαρξ, ο Ντίκενς και η παιδική εργασία’, ‘ Ο Μαρξ στον καθρέφτη της Τέχνης’, ‘Ο Μαρξ στην Τρίερ’, ‘Ρήσεις και αποφθέγματα’.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο έως και την Πέμπτη 18 Απριλίου και λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κα Αγγελική Πετρόγιαννη προσέφερε Πασχαλινά κουλουράκια από τους μαθητές του σχολείου, ενώ στην εκδήλωση και τα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρ. Διοικητής ΙΚΑ και πρ. Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας  Διονύσιος Καλαματιανός.

Νωρίτερα ο κ. Μπαλαούρας επισκέφθηκε μαζί με την κα Κούνεβα το Μουσείο Μπελογιάννη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Όλη η επικαιρότητα