Υγεία

Αμαλιάδα: «Πονοκέφαλος» από την έλλειψη φαρμάκων

farmaka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

 

Τα παυσίπονα δεν είναι ικανά να εξαλείψουν τον «πονοκέφαλο» που δημιουργείται σε καθημερινή βάση στους φαρμακοποιούς και στους ασφαλισμένους στην Αμαλιάδα, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο.

Το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είναι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και την φαρμακευτική τους αγωγή, αφού πολλά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τα ράφια των φαρμακείων και δεν βρίσκονται ούτε στις φαρμακαποθήκες, ενώ οι φαρμακοποιοί βρίσκονται διαρκώς με το τηλέφωνο ανά χείρας σε συνεχείς επικοινωνίες με τους γιατρούς, προκειμένου να δώσουν λύση στους ασφαλισμένους, ψάχνοντας για την ενδεδειγμένη αγωγή.

 

Εξαφανίστηκαν από τα ράφια

Πολλά από τα λεγόμενα φθηνά φάρμακα έχουν εξαφανιστεί στην κυριολεξία, αφού όπως υποστηρίζουν και οι φαρμακοποιοί, μετά την πτώση των τιμών οι εταιρείες έκριναν ότι δεν τις συμφέρει η πώληση στην ελληνική αγορά και ήταν φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχουν ορισμένα φάρμακα ούτε για δείγμα.

Και βέβαια, κάθε νέα μείωση στις τιμές, οδηγεί στην εξαφάνιση επιπλέον φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων και αυτός δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να πάρουν την αγωγή τους.

Μία ακόμη παράμετρος, που οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, είναι και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται σε πολλά φαρμακεία, με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πολλοί φαρμακοποιοί να μην μπορούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τις φαρμακαποθήκες που προμηθεύονται, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ‘παγώσει’ τις αποστολές φαρμάκων ή τις έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό, βάζοντας ‘φρένο’ στην πίστωση.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, το ίδιο και οι ασφαλισμένοι και όλοι έχουν απομείνει να παρακολουθούν ως απλοί θεατές την ‘κατάρρευση’ του δικαιώματος του πολίτη στην φαρμακευτική αγωγή, την υγεία, την ζωή..

 

Όλη η επικαιρότητα