Αμαλιάδα: Ψάχνουν τρόπους να ζεσταθούν – Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και σε όλα τα θερμαντικά σώματα

Αλλαγή σκηνικού ως προς την ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και θερμαντικών σωμάτων στην Αμαλιάδα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς οι κάτοικοι αναζητούν πλέον κάθε τρόπο για να μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμένουν…

Στις αρχές Δεκεμβρίου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά και η ζήτηση, ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, άκρως περιορισμένη. Οι περισσότεροι καταναλωτές ήλπιζαν ότι ο καιρός θα είναι ήπιος οπότε ευελπιστούσαν ότι δεν θα χρειαζόταν να ξοδέψουν πολλά για την θέρμανση. Οι καιρικές συνθήκες ωστόσο τους διέψευσαν, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να τρέχουν να βρουν τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο θέρμανσης, αφού ο χειμώνας έχει άγριες διαθέσεις και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί στην πορεία.

Περισσότερες παραγγελίες αλλά περιορισμένες ποσότητες

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι αξιοποιώντας τα χρήματα από τα δώρα και τα επιδόματα, προχώρησαν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, με δεδομένο μάλιστα ότι η τιμή είχε παρουσιάσει πτώση σε σχέση με την αρχική τιμή διάθεσης. Οι ποσότητες ήταν περιορισμένες βεβαίως, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, καταγράφηκε ωστόσο μία κινητικότητα.

Οι περισσότεροι ήλπιζαν ότι δεν θα χρειαζόταν να προμηθευτούν επιπλέον κυβικά, ωστόσο η εικόνα του καιρού είναι διαφορετική και έτσι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση έχει αυξηθεί και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων δέχονται αρκετές παραγγελίες. Σε αυτό συνέβαλε και η πτώση της τιμής, που το τελευταίο διάστημα κυμαίνεται στο 1 ευρώ τι λίτρο, με αυξομειώσεις σε καθημερινή βάση.

Και τώρα όμως οι ποσότητες που παραγγέλνουν οι καταναλωτές είναι περιορισμένες, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και… βλέπουμε!

Βέβαια, δεν λείπουν οι γκρίνιες, αφού το κόστος εξακολουθεί να θεωρείται υψηλό, παρ’ όλα αυτά αναγκάζονται να βρουν χρήματα για να κρατήσουν ζεστά τα σπίτια τους, αφού το κρύο δεν είναι υποφερτό.

Φθηνά και αποδοτικά!

Πέραν του πετρελαίου θέρμανσης όμως, όσοι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με αυτό το κόστος αναζητούν άλλες λύσεις θέρμανσης και στρέφονται στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Αν και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων η κίνηση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ήταν περιορισμένη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση και η ζήτηση σε όλα τα είδη θερμαντικών σωμάτων είναι μεγάλη.

Όπως λένε οι καταστηματάρχες παρατηρείται κατακόρυφη ζήτηση στην αγορά κλιματιστικών, περισσότερη και από τους καλοκαιρινούς μήνες, αποδεικνύοντας ότι με την ζέστη οι καταναλωτές τα πήγαιναν καλύτερα και δεν αναζήτησαν δροσιά, με το κρύο όμως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έτσι στρέφονται στην λύση των κλιματιστικών, εξασφαλίζοντας ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Μεγάλη ωστόσο είναι η ζήτηση και στις σόμπες χαλαζία, στα καλοριφέρ λαδιού, στους θερμοπομπούς και στα αερόθερμα, ενώ κάποιοι στρέφονται στις σόμπες.

Οι καταναλωτές όταν επισκέπτονται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ζητούν μία οικονομική λύση, προκειμένου να μην τους στοιχήσει πολλά χρήματα η αγορά, και επιπλέον θέλουν σώματα τα οποία δεν καταναλώνουν πολλή ρεύμα για να μην πληρώσουν στην πορεία τα μαλλιά της κεφαλής τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες ρωτούν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τους χώρους που θέλουν να θερμάνουν οι καταναλωτές και προτείνουν τις καλύτερες λύσεις, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν προσφορές, γίνονται διευκολύνσεις και υπάρχουν και άτοκες δόσεις για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άπαντες.

Το πώς θα εξελιχθεί βεβαίως η κατάσταση, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις καιρικές συνθήκες, οπότε… θα δείξει!

Κώστας Δρούλιας (Πρατήριο υγρών καυσίμων ‘Ελίν’)

«Τώρα που έχει πολλή κρύο υπάρχει και ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η τιμή που πηγαίνει πολύ καλά και είναι περίπου στο 1 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ζήτηση από τότε που άρχισε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης μέχρι σήμερα. Αναγκαστικά τώρα ζητούν να προμηθευτούν αν και οι ποσότητες είναι μετρημένες και το πάνε ανά εβδομάδα. Όλα τα καθορίζει ο καιρός».

Χρήστος Σοφιανόπουλος  (Πρατήριο υγρών καυσίμων ‘Avin’)

«Με την πτώση της θερμοκρασίας κινήθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης. Αρκετοί είχαν βάλει την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και δεν χρειάστηκε να βάλουν τώρα, αλλά όσοι ζορίστηκαν βάζουν για να περάσουν τις μέρες. Αν και η τιμή έχει κατέβει στο 1,02 ευρώ το λίτρο πιέζονται να βρουν χρήματα και έτσι οι ποσότητες που βάζουν είναι περιορισμένες. Η ζήτηση καθορίζεται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες. Εμείς πάντως έχουμε ποσότητες και παραδίδουμε άμεσα».

Δημήτρης Λάγκας  (Πρατήριο υγρών καυσίμων ‘Ελίν’)

«Η εικόνα είναι καλύτερη από τον Δεκέμβριο, αλλά στην ουσία είναι γαλατάδικο, γιατί όλοι παραγγέλνουν μικρές ποσότητες 200-300 λίτρα για να μπορέσουν να περάσουν λίγες ημέρες. Ο Έλληνας είναι και της τελευταίας στιγμής, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας που καθορίζει τα πράγματα είναι ο καιρός. Ο κόσμος έχει στενότητα και όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια. Ο μέσος όρος της τιμής αυτή τι στιγμή είναι στο 1 ευρώ το λίτρο».

Σάκης Κεφαλληνός  (Κατάστημα ηλεκτρικών ‘Expert’)

«Με το κρύο αυξήθηκε η ζήτηση 100% σε θερμαντικά σώματα και το ίδιο και στους αφυγραντήρες. Όπως ήρθε απότομα ο χειμώνας, έτσι απότομα αυξήθηκε και η ζήτηση και περιμένουμε νέες παραγγελίες γιατί ξεμείναμε. Η ζήτηση είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά και οι τιμές είναι καλύτερες. Οι περισσότεροι ζητούν κλιματιστικά,  περισσότερο και από το καλοκαίρι, και μετά η επιλογή είναι σόμπα χαλαζία και θερμοπομποί. Αυτό που ζητούν είναι κάτι καλό, φθηνό και να ζεσταίνει και φυσικά να μην καίει πολύ ρεύμα. Εμείς ζητάμε τα τετραγωνικά του χώρου τους για να τους μπορέσουμε να τους προτείνουμε την καλύτερη λύση».

Φώτης Νικολόπουλος  (Κατάστημα ηλεκτρικών ‘Welcome store’)

«Έχει αυξηθεί πολύ η κίνηση από την στιγμή που έπεσε η θερμοκρασία. Υπάρχει ζήτηση για τα πάντα, αερόθερμα, σόμπες χαλαζία, θερμποπομπούς, ενώ έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση και στα κλιματιστικά, που είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Σίγουρα το κριτήριο επιλογής είναι η τιμή του προϊόντος και η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και οι περισσότεροι αναζητούν θερμαντικά σώματα για συγκεκριμένους χώρους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι τιμές είναι καλές, υπάρχουν άτοκες δόσεις και γίνονται διευκολύνσεις σε όλα τα προϊόντα».

Κώστας Παρράς  (Κατάστημα ηλεκτρικών ‘Mega Euronics’)

«Η κίνηση είναι αυξημένη τώρα που κάνει κρύο και πολλοί επιλέγουν σόμπες χαλαζία και ξυλόσομπες, αλλά βλέπουμε ότι πολλοί επιλέγουν τα κλιματιστικά ως πιο οικονομική και συμφέρουσα λύση, εξασφαλίζοντας και την δροσιά το καλοκαίρι. Πάντως, πριν επιλέξουν κάποιο θερμαντικό σώμα η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι, πόσα τετραγωνικά ζεσταίνει και πόσο ρεύμα καταναλώνει. Εμείς έχουμε τεράστια ποικιλίας σε όλα τα είδη και πολύ καλές τιμές και 18 άτοκες δόσεις. Να φανταστείτε υπάρχει σόμπα χαλαζία από 15 ευρώ».