Ηλεία

Η Αμαλιάδα ‘υποδέχεται’ στο σπίτι του το Νίκο Μπελογιάννη

Ακούστε το άρθρο

Η Αμαλιάδα, η γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη ανοίγει την αγκαλιά της για να ‘υποδεχτεί’ πίσω στο σπίτι του το μεγάλο αγωνιστή, τον άνθρωπο που θυσιάστηκε για τις ιδέες και τα πιστεύω του, τον άνθρωπο που ήξερε να αγαπά την Ελλάδα με την καρδιά του και το αίμα του…

Το σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη ανοίγει, το πολυπόθητο Μουσείο είναι πλέον γεγονός και λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για την επίσημη παράδοση στο κοινό της Μόνιμης Έκθεσης ‘Νίκος Μπελογιάννης’.

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι ο ‘Νίκος Μπελογιάννης’ μας υποδέχεται στο σπίτι του, για να θυμίσει στους παλιούς και να εμπνεύσει τους νέους, μέσα από τη διαδρομή του, μέσα από τους αγώνες του.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλα είναι πλέον έτοιμα…

Σε χρόνο ρεκόρ

Το σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη μέσα σε χρόνο ρεκόρ μετατράπηκε σε Μόνιμη Έκθεση και χθες το πρωί ουσιαστικά παραδόθηκε από τους εντεταλμένους της Βουλής, τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την αποστολή, με τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Το μέχρι πρότινος άδειο κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Ο χώρος έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο Νίκος Μπελογιάννης επέστρεψε και είναι εκεί… Παντού φωτογραφίες του κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου, φωτογραφίες από ολόκληρη τη διαδρομή του, προσωπικά του έγγραφα και ντοκουμέντα. Ένα τμήμα του Μουσείου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Αμαλιάδας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη ζωή και τους αγώνες του Νίκου Μπελογιάννη. Ένα τμήμα είναι αφιερωμένο στη ζωή του με την πρώτη του σύζυγο, ένα μέρος στην Έλλη Παππά, τη μητέρα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, υπάρχουν στις προθήκες σημαντικά αντικείμενα από την μητέρα του, ενώ μεγάλο τμήμα έχει αφιερωθεί στην δίκη και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τα ρούχα που φορούσε στη φυλακή είναι εκεί, ενώ σε κάνει να ανατριχιάζεις η προθήκη που έχει το παλτό του Νίκου Μπελογιάννη, το παλτό που φορούσε και έβγαλε λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή του…

Εντυπωσιακό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί ο χώρος που βρίσκεται η τραπεζαρία που έτρωγε η οικογένεια του Νίκου Μπελογιάννη, η τραπεζαρία που έτρωγε μετέπειτα ο γιος του, όπου δεσπόζει η φωτογραφία της μητέρας του Βασιλικής.

Η έκθεση θα ανοίξει επίσημα για το κοινό τη Δευτέρα, μετά τα επίσημα εγκαίνια και οι εντεταλμένοι από τη Βουλή θα επιστρέψουν για τη διαμόρφωση και του ισογείου του κτιρίου.

‘Ήταν το όνειρο της Έλλης Παππά’

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες ξεναγήθηκε στην έκθεση ο γιος του μεγάλου αγωνιστή, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος δεν θα μπορέσει τελικά να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου και έτσι επισκέφθηκε χθες την Αμαλιάδα και πριν την ξενάγηση συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, την βουλευτή Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου επί πολιτιστικών θεμάτων Χρήστο Φωτόπουλο.

Ο Νίκος Μπελογιάννης ακόμη και τώρα δεν μπορεί να πιστέψει ότι η επιθυμία του ιδίου και της μητέρας του Έλλης Παππά γίνεται πραγματικότητα και είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τη δωρεά που είχε γίνει με επιμονή της μητέρας μου Έλλης Παππά. Ήταν το όνειρό της και μετά από απίθανες καθυστερήσεις και παλλινωδίες και ενώ η Έλλη Παππά πέθανε και εγώ είχα εγκαταλείψει πια την ιδέα, το πήραν το θέμα επάνω τους ο Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου. Έκαναν τις κατάλληλες κινήσεις και έγινε το Μουσείο σε χρόνο ρεκόρ. Οργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και μένουν τώρα διάφορα τυπικά θέματα για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και την πιστοποίησή του και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χριστοδουλόπουλο και την κα Γεωργοπούλου για την αυταπάρνηση που έδειξαν και έγινε τελικά το Μουσείο».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε: «Η Δευτέρα είναι μία ιστορική ημέρα για ο δήμο Ήλιδας και την Αμαλιάδα, καθώς επιτέλους ο αγωνιστής της Δημοκρατίας επιστρέφει στον τόπο του…».

 

Το πρόγραμμα

Την Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’ και στις 12:30 θα γίνουν χαιρετισμοί έξω από το Μουσείο από το Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και μετά δεξίωση στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.

Όλη η επικαιρότητα