Ηλεία

Άμεση απειλή η Κλιματική Αλλαγή – Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση στο «Κτήμα Μερκούρη»

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διάλεξη που διοργάνωσε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του το Κτήμα Μερκούρη, με θέμα «Κλιματική αλλαγή, πολεοδομικός σχεδιασμός, έξυπνες πόλεις και ανθεκτικότητα. Μαθαίνοντας από το παρελθόν για να έχουμε μέλλον». Η εκδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα πολλών και με μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώσεων που κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει το Κτήμα, αποδεικνύοντας πως

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του ιδιοκτήτη του Κτήματος Χρήστου Κανελλακόπουλου, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστο Γεωργακόπουλο που κατάφερε και κινητοποίησε το σώμα των Μηχανικών της περιοχής που έδωσαν σημαντικό παρόν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το πάνελ αποτελούμενο από δυο διακεκριμένους επιστήμονες, τον Αρχιτέκτωνα–Πολεοδόμο Βασίλη Γκοιμίση και τον Κτηνίατρο και Εκδότη Χρυσόστομο Φουντούλη.

Από την παρουσίαση των δυο εισηγητών, όπου τίθενται στοιχεία για τον πλανήτη και την Κλιματική Αλλαγή που διαπιστώνεται.

Οι δυο ομιλητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας των πόλεων και των κοινοτήτων, μεταφέροντας τον προβληματισμό στον κόσμο και προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια παραγωγική αντιπαράθεση απόψεων. Αμφότεροι επιχείρησαν να αναδείξουν ως «άμεση υπαρξιακή απειλή» την Κλιματική Αλλαγή όπως υποστηρίζει και ο ΟΗΕ, με την υπερθέρμανση να πρέπει να περιορισθεί κάτω από τον 1,5 °C. Όπως τόνισαν, η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια έντονα φαινόμενα φυσικών καταστροφών λόγω της αλλαγής αυτής, εκτιμώντας πως μπορούμε να μάθουμε από τις καταστροφές και να λειτουργήσουμε προληπτικά απέναντι στις επόμενες, προσπαθώντας να δομήσουμε σύγχρονες, οικονομικά ορθολογικές και κυρίως ολιστικά ανθεκτικές πόλεις.

Σημαντική προσέλευση του κόσμου σε ακόμα μια σημαντική εκδήλωση του κτήματος Μερκούρη.

Με την Κλιματική Αλλαγή να αποτελεί κοινό πρόβλημα, υποστήριξαν πως για την αντιμετώπισή της χρειάζεται η κοινωνία να συστρατευθεί κάτω από μια συλλογική συντονισμένη προσπάθεια για ανθεκτικότητα και προσαρμογή, πιστεύοντας πως η άμεση μεταφορά δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την αντιμετώπιση της όσο και άμεσες θεσμικές αλλαγές για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων, ίσως βοηθήσουν. Επιπλέον, ως λύση για άμεση και επιτυχημένη μετάβαση στην ανθεκτικότητα θα μπορούσε να είναι η χρήση υψηλής τεχνολογίας και των ωφελημάτων των έξυπνων πόλεων. Τα οφέλη για την κοινωνία, σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να είναι τεράστια, τόσο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναδόμηση σε νέες υγιείς βάσεις, όσο και για την καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και πνεύματος συνεργασίας και σύμπνοιας στην κοινωνία, αγαθό είναι πλέον πολύτιμο και αναγκαίο. Η ολυμπιακή «ιερή εκεχειρία» θα μπορούσε να αποτελέσει χρυσό οδηγό για την επιθυμητή παραμέριση των λιγοστών και ανούσιων διαφορών και κοντόφθαλμων απωλειών και την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας για την επίτευξη του υψηλότερου και μακροπρόθεσμου ιδεώδους της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας.

Παρουσίες

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πύργου και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αμαλιάδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πύργου «Μπορούμε» Στάθης Καννής μαζί με το μέλος της παράταξής του Βασίλη Παναγόπουλο, η Γιούλη Ηλιοπούλου ως εκπρόσωπος της βουλευτή Ηλείας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Όλη η επικαιρότητα