Αρθρογραφία

Αν δεν βρίσκεις λύσεις ούτε για τις καντίνες…

kantines.jpg
Ακούστε το άρθρο

Του Χρίστου Πλευριά

Ο καιρός «βοηθά» τη σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει, όμως τούτο, δεν είναι παρά ένα ευκαιριακό άλλοθι, μπροστά στην αδυναμία επίλυσης του προβλήματος και τη διέξοδο από οποιαδήποτε εμπλοκή…

Αυτό που συμβαίνει με τις πολυάριθμες πράγματι καντίνες και τους ειδικούς χώρους που απαιτούνται για να λειτουργήσουν πλήρως, κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, θα μπορούσε να είναι χωρίς υπερβολή, σενάριο τουρκικής σαπουνόπερας και μάλιστα αρκετών επεισοδίων…

Φτάσαμε εξ άλλου στον Ιούνιο, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να ήταν έτοιμες, περιμένοντας τον κόσμο στις παραλίες, αλλά δυστυχώς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Ηλεία κάποιοι εξακολουθούν να ερμηνεύουν (όπως θέλουν) και να αναλύουν τους νόμους και τις αποφάσεις έχοντας ήδη χάσει τη «μάχη» με τον χρόνο!

Ο καιρός «βοηθά» τη σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα, όμως τούτο, δεν παρά ένα ευκαιριακό άλλοθι, μπροστά στην αδυναμία επίλυσης του προβλήματος και τη διέξοδο από οποιαδήποτε εμπλοκή, η οποία θέτει σε περιπετειώδη σεζόν τους επαγγελματίες, προκαλεί δυσφορία στους πολίτες, και αν συνεχιστεί έστω και λίγο ακόμα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια την τοπική οικονομία.

Ο δήμος Πύργου δεν έχει σκοπό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, και ουδείς γνωρίζει ποια μέθοδο θα επιλέξει για τις δημοπρατήσεις που … κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν. Η αναβολή προσφάτως της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής μπέρδεψε επιπλέον τα πράγματα, και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο, που θα πάρει τέλος αυτή η πολυσυζητημένη – εν μέσω άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων- ιστορία…

Οι παραστάσεις προς τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των άμεσα ενδιαφερόμενων και οι επίπονες όσο και χρονοβόρες διερευνήσεις του θέματος σε υπηρεσίες εκτός Τοπ. Αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι δεν είχαν αποτέλεσμα. Γεγονός, που καταδεικνύει ένα ακόμη ζήτημα.

Το ανέφικτο της ευελιξίας και των απλοποιημένων διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης (παρά τα όσα μας έχουν πει τελευταία περί του αντιθέτου) και το αξεπέραστο της δυσλειτουργίας των ΟΤΑ σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Έως και την προηγούμενη χρονιά, σοβαρά προβλήματα με τις καντίνες δεν είχαν προκύψει. Φέτος, ο διαχωρισμός των δημοπρασιών για την έκταση που καταλαμβάνει η καντίνα από εκείνη που θα… εγκατασταθούν οι ομπρέλες, επέφερε την μείζονα εμπλοκή. Καθώς μέχρι τώρα γινόταν ένας διαγωνισμός και για τις δύο περιπτώσεις.

Μου είπαν ότι στη σκέψη του δήμου είναι η διαδικασία στους μεγάλους ή τους πλέον τουριστικούς ΟΤΑ, δηλαδή ξεχωριστές δημοπρασίες με το ανάλογο αντίτιμο. Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους διατείνονται ότι τα μεγέθη εκεί είναι εντελώς διαφορετικά και δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα της Ηλείας. Πέραν τούτου θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κόστος που θα επιβαρύνει με αυτό τον τρόπο, το καλοκαιρινό μπάνιο των πολιτών στις οργανωμένες ακτές.

Θέλεις ξαπλώστρα; Την πληρώνεις. Αφού και ο ιδιοκτήτης της θα την πληρώνει… Αν πράγματι είναι έτσι και δεν υπάρχει διαφορετική εκδοχή για τη μη επιβάρυνση των λουόμενων, μήπως στο δήμο θα πρέπει να το ξανασκεφτούν; Κάπως, σύντομα όμως γιατί θα πιάσει και … φθινόπωρο!

Όλη η επικαιρότητα