Αποδράσεις

Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη…

an_eheis_mparmpa_stin_koroni.1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ξακουστή μεσσηνιακή κωμόπολη με παροιμιώδη σπουδαιότητα επί Ενετοκρατίας (“Έχει μπάρμπα στην Κορώνη” συνηθίζουμε να λέμε ακόμη και σήμερα για ανθρώπους ισχυρούς, με σημαντικές γνωριμίες και διασυνδέσεις), η Κορώνη, χτισμένη αμφιθεατρικά, εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες με τονησιώτικο χρώμα της.

Το επιβλητικό κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, οι γραφικοί δρόμοι και τα σκαλοπάτια συνθέτουν ένα οικιστικό σύνολο ξεχωριστής ομορφιάς. H προκυμαία, με ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφέ μπαρ, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Η φημισμένη πολιτεία της Κορώνης, όπως και η γειτονική Μεθώνη, γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους, όταν εξελίχθηκε σε αξιόλογο εμπορικό και ναυτικό κέντρο των Βενετσιάνων, συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Συχνά, μάλιστα, τα δύο σημαντικά αυτά μεσσηνιακά λιμάνια αναφέρονταν από κοινού ως “Μοθοκόρωνα”.   

Στολίδι της σύγχρονης κωμόπολης, το κάστρο, χτισμένο πάνω στα ερείπια της μεσσηνιακής αρχαίας Ασίνης, οικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (6ος-7ος αιώνας). Η βυζαντινή οχύρωση ενισχύθηκε από τους Ενετούς το 13ο αιώνα. Το κάστρο της Κορώνης καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1500 και ανακαταλήφθηκε από τους Ενετούς το 1686. Το 1715, μετά την εγκατάλειψη της Πελοποννήσου από τους Ενετούς, περιήλθε και πάλι στους Τούρκους, απελευθερώθηκε δε το 1828 από το γάλλο στρατηγό Νικολά Ζοζέφ Μεζόν. 

Στα σημαντικότερα μνημεία του κάστρου της Κορώνης συγκαταλέγονται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (Β’ Ενετοκρατία) και η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με υπέροχη θέα στην κωμόπολη.

Άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Κορώνης είναι η Παναγία η Ελεήστρια, ο Άγιος Δημήτριος (πολιούχος), ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, το ενδιαφέρον των περιηγητών συγκεντρώνουν τα χωριά Χρυσοκελλαριά (με ωραία θέα και την ομώνυμη μονή σε μικρή απόσταση), Βασιλίτσι (με την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου και το ξωκλήσι της Παναγίας της Φανερωμένης), Ακριτοχώρι (“μπαλκόνι” με θέα στη Φοινικούντα) και Χαρακοπιό (Χαροκοπειό), με παραδοσιακό χρώμα. Επίσης, κοντά στο χωριό Χωματερό βρίσκεται η μονή των Αγίων Θεοδώρων, εξαίρετης αρχιτεκτονικής.

Για τους φίλους της θάλασσας, οι φιλόξενες ακρογιαλιές της περιοχής της Κορώνης είναι ο ιδανικός προορισμός. Ξεχωρίζουν οι παραλίες Ζάγκα, Μεμί, Αμμούδι, Καλαμάκι, Κάβο Γάλος, Τσαπί, Αρτάκι, Αγία Τριάδα, Περούλια και Βουνάρια.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα