Γυναίκα

Αν ήταν πρόωρος ο πρώτος τοκετός το ίδιο θα είναι και ο δεύτερος

an_itan_prooros_o_protos_toketos_to_idio_tha_einai_kai_o_deyteros.jpg
Ακούστε το άρθρο
Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα το πρώτο τους παιδί έχουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν επίσης πρόωρα και το δεύτερο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσισκο, με επικεφαλής την Δρ Λορα Τζελιφι-Παβλοβσκι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 160.000 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει στην Καλιφόρνια την περίοδο 2005-2011.

Ο πρόωρος τοκετός ορίστηκε ως η κυοφορία για λιγότερες από 37 εβδομάδες και γέννα μεταξύ 37ης και 38ης εβδομάδας.

Αρχικά, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου πρόωρου τοκετού, όπως η χρήση ουσιών κατά την κύηση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αλλά και πάλι διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για υποκείμενο πρόωρο τοκετό ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόωρα και το πρώτο παιδί. Μάλιστα, αυτό ίσχυε, είτε οι γυναίκες είχαν γεννήσει φυσιολογικά, είτε ο τοκετός είχε προκληθεί λόγω ιατρικών ζητημάτων.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο όλων των πρώτων κυήσεων στο δείγμα της μελέτης, σχεδόν το 6% κατέληξε σε πρόωρο τοκετό, γεγονός που έθετε τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο και για δεύτερο πρόωρο τοκετό.

Αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 22% των γυναικών που γέννησαν μεταξύ 37ης και 38ης εβδομάδας κυοφορίας δεν θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου υπό τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι, περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να τίθενται υπό στενότερη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στην δεύτερη εγκυμοσύνη. Και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με την στενότερη συνεργασία γιατρών-εγκύων ώστε να γίνεται καλύτερα κατανοητή η έννοια της προωρότητας αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τον πρόωρο τοκετό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα