Γυναίκα

Αν σκέφτεσαι συχνά να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αυτό το θέμα σε αφορά

Ακούστε το άρθρο

Όχι μια φορά τον μήνα, συχνότερα, πες 1.4 φορές να είσαι μέσα. Δεκαεπτά φορές τον χρόνο νιώθουμε την επιθυμία να παρατήσουμε τη δουλειά μας, σύμφωνα με έρευνα της OnePoll που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, άλλες τόσες βέβαια το αναβάλλουμε, αλλά η επιθυμία αυτή καθαυτή, όπως και η εξήγησή της, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα και να μην προβληματίζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των Βρετανίδων έχουν στο παρελθόν επιλέξει να ακολουθήσουν μια εντελώς διαφορετική καριέρα από εκείνη στην οποία είχαν δοθεί μέχρι τότε. Σήμερα μόλις μία στις πέντε επιλέγει να κάνει μια ριζική επαγγελματική στροφή, ακόμα κι αν δεν είναι ικανοποιημένη από την απασχόλησή της. Στη μελέτη που συμμετείχαν 2.000 ενήλικες γυναίκες αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μέση γυναίκα εργάζεται κατά μέσο όρο 7 ώρες παραπάνω τον μήνα, το οποίο μεταφράζεται σε υπερωρίες 3,948 ωρών συνολικά στην καριέρα της.

Προφανώς το νούμερο ανεβαίνει ραγδαία στις περιπτώσεις των γυναικών που δουλεύουν παραπάνω από το ορισμένο σε καθημερινή βάση. Έστω και μισή ώρα παραπάνω, «γράφει». Η ισχυρή ενασχόλησή της με τη δουλειά έχει επίδραση και στην προσωπική της ζωή, και κάπως έτσι εξηγούνται οι κατά μέσον όρο 5 ερωτικές/ συναισθηματικές σχέσεις που συνάπτει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, με άτομο του ίδιου περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, τα ειδύλλια στον χώρο εργασίας έχουν αποκτήσει μια πιο απαγορευμένη μορφή και θεωρούνται ταμπού ως έναν βαθμό λόγω της ανάδειξης του κινήματος #MeToo.

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τη γυναίκα στη σκέψη να εγκαταλείψει τη δουλειά της, είναι η πίεση που βιώνει όταν πέρα από εργαζόμενη είναι και μητέρα. Τα προβλήματα στη δουλειά, οι απαιτήσεις, οι μη ικανοποιητικές απολαβές και οι λάθος συμπεριφορές συνεργατών και προϊσταμένων παραμένουν βασικές αιτίες δυσφορίας. Ωστόσο, το πρόβλημα μεγαλώνει επί της ουσίας στην προσπάθεια εξισορρόπησης των διαφορετικών ρόλων που έχει να επιτελέσει. Η μητρότητα ισοδυναμεί με 2.5 δουλειές πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Welch. Στις 14 ώρες που απορροφάει ο σημαντικός αυτός ρόλος μέσα στο 24ωρο, αντιστοιχεί μόλις μία ώρα και επτά λεπτά προσωπικός χρόνος. Αν προστεθεί και ο χρόνος που απαιτεί μια εργασία, τότε αυτό το αίσθημα παραίτησης γίνεται απόλυτα κατανοητό.

Πηγή: LADYLIKE 

Όλη η επικαιρότητα