Οικονομία

Αναδρομικά : Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων από όσους πήραν περισσότερα λεφτά

Ακούστε το άρθρο

Σε συμψηφισμούς στις μηνιαίες αποδοχές τους θα διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στα αναδρομικά τα οποία έλαβαν οι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων. Οσοι από λάθος εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν άμεσα τα παραπάνω ποσά. Η επιστροφή του επιπλέον ποσού θα γίνει μέσω τμηματικής παρακράτησής του από τις μηνιαίες αποδοχές τους. Οσοι έλαβαν λιγότερα αναδρομικά σύντομα αναμένεται να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα χρήματα που έλειπαν από το ποσό των αναδρομικών.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος χαρακτήρισε «αναμενόμενα» τα σφάλματα υπολογισμού της καταβολής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, εξήγησε ότι εγκαίρως οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν έλαβαν λιγότερα, ώστε να τους επιστραφούν άμεσα αυτά που προβλέπει ο νόμος.

Για τους δικαιούχους που έλαβαν παραπάνω αναδρομικά, όπως είπε, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητά τους, διότι η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση για τα παραπάνω ποσά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας τα σφάλματα «οφείλονται στην πολυπλοκότητα του τρόπου υπολογισμού των διαφορών που θα έπρεπε να καταβληθούν». Είναι ενδεικτικό, όπως επισήμανε, ότι υπάρχει σύνταξη που καταβάλλεται από το 1961 σε διάδοχο. Καταβάλλονται δηλαδή συντάξεις για περιόδους που δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία και συνεπώς δεν ήταν επεξεργασμένα με τρόπο που να είναι ευχερής η απόδοση διαφορών.

Καμιά απάντηση

«Δεν πήραμε καμία απάντηση» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή που ακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια: «Ασκεί αντιπολίτευση στη ΝΔ για τα πεπραγμένα του 2012-2014. Αγνοώντας το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα δικά τους πεπραγμένα ελέγχουμε στη Βουλή». Ο κ. Μηταράκης, νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον παριστάμενο υφυπουργό να ενημερώσει ποιας τάξης είναι οι αποκλίσεις, πού οφείλονται τα λάθη και αν θα αναζητηθούν ευθύνες στα σφάλματα που εντοπίστηκαν, αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι η ΝΔ ψήφισε τον Νοέμβριο του 2018 τη διάταξη, αν και ήρθε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση στη Βουλή, αφού η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβει από τους συνταξιούχους πώς έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους. Ούτε στην προχθεσινή πληρωμή των συντάξεων εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα – λόγω του επανυπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνταξιούχοι δεν έχουν εικόνα πώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δείγμα της εικόνας διάλυσης που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ.

Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα