Οικονομία

Aναδρομικό «κούρεμα» έως και 20% στις επικουρικές συντάξεις

geroi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε το εκκαθαριστικό με τη σύνταξη Φεβρουαρίου για περισσότερους από 20.000 συνταξιούχους απ’ όλα τα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς η διοίκηση του υπερ-επικουρικού των μισθωτών, προχώρησε στην αναδρομική εφαρμογή περικοπών, που προβλέπονταν από τον νόμο 4093 του 2012.


Πρόκειται για συντάξεις που έχουν εκδοθεί και καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, χωρίς την παρακράτηση που προβλέπεται στον νόμο, λόγω προβλημάτων στα μηχανογραφικά συστήματα. Το ύψος της περικοπής για κάθε συνταξιούχο εξαρτάται από τον μήνα κατά τον οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά η σύνταξή του. Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης του ΕΤΕΑ, κατά μέσο όρο το ποσό της περικοπής ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά συνταξιούχο, υπάρχουν όμως συνταξιούχοι για τους οποίους η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη.


Πρόκειται γι’ αυτούς που η σύνταξή τους εκδόθηκε στις αρχές του 2013, καθώς ο χρόνος που δεν εφαρμοζόταν η παρακράτηση είναι μεγαλύτερος, αλλά και για τους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ) για τους οποίους η παρακράτηση γίνεται στο σύνολο του ποσού, παρ’ ότι σε αυτό περιλαμβάνεται και το προσυνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Λαμβάνουν, δηλαδή, μαζί με την επικουρική τους σύνταξη, και ένα μέρος από την κύρια, λόγω του ειδικού και περίπλοκου καθεστώτος που ισχύει για τους τραπεζοϋπαλλήλους.


Κάτι που αναγνωρίζεται και στην ανακοίνωση του ΕΤΕΑ, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η κράτηση του Ν. 4093/2012 υπολογίζεται βάσει του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος, πρόβλεψη που λόγω δυσχέρειας υπολογισμού των, εφαρμόζεται κανονικά από 01.09.2014».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο έχει υπολογίσει τα έσοδα από την αναδρομική περικοπή σε 14 εκατ. ευρώ. Μέγιστο ποσό παρακράτησης ανά σύνταξη είναι τα 50 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπως οι συντάξεις χηρείας ή ανήλικων τέκνων, που δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Στις περιπτώσεις που το ποσό είναι σημαντικά υψηλό, το ανώτατο όριο δόσεων έχει οριστεί σε 24.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη ανακοίνωση από το ΕΤΕΑ ήρθε με κάποιες ημέρες καθυστέρηση από την περικοπή, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι πρώτα να δουν τη σύνταξή τους μειωμένη και στη συνέχεια να ενημερωθούν για το γιατί. Το σύνολο της μείωσης, καθώς και ο τρόπος παρακράτησης των αναδρομικών (αριθμός δόσεων) για κάθε συνταξιούχο, εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου 4093/2012, επιβάλλονται περικοπές για ποσό σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από 1.000 ευρώ και άνω, που κυμαίνεται από 5% και φθάνει έως και 20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα