Ανακοινώθηκε η πρόσκληση ΕΕΤΑΑ: Χωρίς Voucher οι επτά δήμοι της Ηλείας

Εκτός Voucher μένουν 184 δήμοι της χώρας, που έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας. Ανάμεσά τους και οι 7 δήμοι της Ηλείας που είχαν δηλώσει ότι διαθέτουν τους χώρους για τη φιλοξενία των προνηπίων, στο πλαίσιο εφαρμογής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις που έφτασαν τις τρεις εβδομάδες και αφού προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες γονέων, σχετικά με το δικαίωμα επιλογής του χώρου που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, και δεδομένων της έλλειψης των κατάλληλων – όπως έχουν επισημάνει στις καταγγελίες τους – κτιριακών υποδομών, δημοσιεύτηκε χθες το μεσημέρι η πρόσκληση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς την περίοδο 2018-19.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από χθες στις 8:00 το βράδυ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 3η Ιουλίου ( https://www.eetaa.gr/ ). Το χρονοδιάγραμμα πάει πίσω σε σχέση με το αρχικό και, σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, τα οριστικά αποτελέσματα, αναμένεται να εκδοθούν στις 29 Ιουλίου.

Τέλος Voucher, αρχή δίχρονης υποχρεωτικής

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), οι 184 δήμοι – μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Πηνείου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως – εξαιρούνται από την παροχή voucher που δίνεται για τη φοίτηση των 4χρονων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς των υπόλοιπων δήμων. Αυτόματα, σε όλους αυτούς τους δήμους τίθεται και επίσημα σε εφαρμογή η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, που θα αρχίσει από το σχολικό έτος 2018-2019.

Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς των 184 δήμων να ικανοποιήσουν περισσότερες αιτήσεις γονέων για παιδιά κάτω των 4 ετών.

Σε όλη τη χώρα σε βάθος 3ετίας

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Μάλιστα, στα τέλη Μαΐου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας, είχε δηλώσεις πως ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, Παναγιώτης Ζεύλας, πως υπάρχουν όλα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, για την παροχή προσχολικής αγωγής στα 1.937 νήπια και στα προνήπια της Ηλείας που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής.

Τι προβλέπει ο Νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής Επιτροπή αποτελείται από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε νομού ως Προέδρους, τους κατά τόπους Δημάρχους και τους Προέδρους των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε περιοχής ως μέλη.