Ηλεία

Ανάπτυξη για την Ηλεία: Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη χθεσινή ημερίδα στην Ζαχάρω – Τα καυτά προβλήματα του δήμου

Ακούστε το άρθρο

Τα καυτά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε ο δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει, συζητήθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή σε συνεργασία με τον δήμο Ζαχάρως.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ημερίδας παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Α΄και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόεδροι κοινοτήτων, σύλλογοι, φορείς και κάτοικοι. Εκτός του οικοδεσπότη Δήμαρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου, παραβρέθηκε επίσης ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος και η γενική γραμματέας του Δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη.

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Ζαχάρως Φιγαλείας  και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους στους τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, καθώς και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Ήταν  από τις σπάνιες ευκαιρίες, που οι αιρετοί,  οι φορείς και οι απλοί πολίτες μπόρεσαν να ανταλλάξουν ουσιαστικές απόψεις γύρω από σημαντικά θέματα του Δήμου και των κοινοτήτων.  Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και στη διάρκειά της διεξήχθη ένας ουσιαστικός και  γόνιμος διάλογος, στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν πολλές καινοτόμες προτάσεις.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η μόνο αν η Ηλεία είναι ενωμένη και υπάρχει κοινή διεκδίκηση,  μπορεί να έλθει  το επιθυμητό αποτέλεσμα και να δωθούν λύσεις.

Άλλωστε όπως διατυπώθηκε και από τον ίδιο τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Κων. Αλεξανδρόπουλο «Όλος αυτός ο πλούτος εδώ είναι και μας περιμένει χρόνια τώρα.

Συνεπώς μετά από μια τέτοια  πρωτοβουλία  ενισχύεται η πεποίθηση, ότι αν κινηθούμε με σχέδιο και αξιοποιήσουμε με τρόπο συντονισμένο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και κινητοποιήσουμε με τρόπο στοχευμένο τις δυνάμεις που κρύβει ο δήμος, μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή δυσχερή κατάσταση».

Έτσι λοιπόν η ημερίδα αποτέλεσε την έναρξη  μιας  μεγάλης προσπάθειας,  που στόχο έχει να υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός  για αειφόρο και ήπια ανάπτυξη που θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που προσδίδουν η πλούσια φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά και οι τοπικές παραγωγικές της δυνατότητες.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη χθεσινή ημερίδα 

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως

Ο Δήμαρχος κ. Κων. Αλεξανδρόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την εφημ. «Πατρίς» για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στους ξεκάθαρους στόχους που έχει θέσει η δημοτική αρχή «από τις παρυφές του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος ευρίσκεται στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και ανήκει στην παγκοσμιότητα, έως εκεί που θαυμάζουν τα μάτια μας τη δύση του ήλιου στην απέραντη θάλασσα του Ιονίου».

Τέτοια έργα κοινά και μεγάλα, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του νομού μας είναι:

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • Η Ολυμπία Οδός
  • Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Παλαιά ΕΟ, (διαμέσου του δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων) – Καλό Νερό.
  • Οι «Δρόμοι του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης του Δήμου»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας έχει δεχθεί καίριο πλήγμα μετά την δημοσίευση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

  • Ο Καϊάφας, που είναι η Πρωτεύουσα των Ιαματικών Πηγών,  η πρώτη Ιαματική πηγή στον κόσμο με περιγραφές στα αρχαία κείμενα που αναφέρονται στην προϊστορική περίοδο του 1.400 π.Χ
  • Η Αρχαία Φιγαλεία είναι ένας ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός, που περιμένει την αποκάλυψη και την ανάλογη προβολή του. Το κορυφαίο δημιούργημά του ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, είναι το πρώτο μνημείο που αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το αγροκτηνοτροφικό εισόδημα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλλε το «Π.Δ. του Κυπαρισσιακού» αποτελεί, στην πραγματικότητα, τη μόνη πηγή εισοδήματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • Το περιβάλλον, φυσικό και αστικό, αποτελούν το πρώτο και αναντικατάστατο αναπτυξιακό κεφάλαιό μας. Στο πλαίσιο της «Ανάδειξης και της Διαχείρισης» του χώρου ζητούμε διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία, με στόχο την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Και κατέληξε λέγοντας ότι μόνο με συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένο σχεδιασμό, έντιμες και καθαρές συμμαχίες θα  φέρουμε τα αποτελέσματα νίκης, που θα δώσουν αυτοπεποίθηση, ελπίδα και δυνάμεις για αγώνες στους συμπολίτες μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ  Λευτέρης Βαρουξής

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ  κ. Λευτέρης Βαρουξής στον χαιρετισμό του τόνισε: «Δεν κρίνουμε κανέναν του παρελθόντος, απεναντίας οι ημερίδες αυτές έχουν σαν στόχο να ενεργοποιήσουν το κλίμα της συνεργασίας αιρετών, φορέων και πολιτών. Αφού γίνει η διατύπωση και καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής  επιβάλλεται οι προτάσεις να φτάσουν εκεί που πρέπει. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις με πράξεις, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να έχουμε κάνει θετικά βήματα προόδου και ανάπτυξης».

Αυτό που θέλω να τονίσω , πρόσθεσε ο κ. Βαρουξής, είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την αξιοποίηση του Καϊάφα.

Η βουλευτής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου

Στις ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη Ζαχάρω και κατ’ επέκταση την Ηλεία αναφέρθηκε η βουλευτής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου τονίζοντας ότι δέσμευση είναι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος -Τσακώνα να υλοποιηθεί και ότι στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν εξελίξεις για το έργο. Σχετικά  με το Προεδρικό Διάταγμα που ταλανίζει τον Κυπαρισσιακό είπε ότι είναι ένα θέμα που βασανίζει τον νομό από τη Βάρδα μέχρι και το Γιαννιτσοχώρι και ότι έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στη Νέδα και σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως το ζήτημα του πόσιμου νερού. Η αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων είναι κυρίαρχο μέλημα και ήδη έχουν εξασφαλιστεί 600.000 ευρώ για τη Ζαχάρω και τη Φιγαλεία.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα λειτουργίας ΕΚΑΒ και του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως.

 Ο βουλευτής  κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες Δήμων και Περιφέρειας, έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι πιο εύκολες, τόνισε ο βουλευτής  κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο δρόμος, το αίτημα ολόκληρης της Ηλείας θα γίνει το συντομότερο με αυτή την κυβέρνηση, τόνισε. Απαιτείται βελτίωση και σχεδιασμός, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και επιπλέον να υπάρχει και αγροτική ανάπτυξη στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Το Προεδρικό διάταγμα θα συζητηθεί έτσι ώστε να υπάρχει ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη. Τα ιαματικά λουτρά θα προχωρήσουν στη β΄και γ΄φάση και θα συνεχιστεί η ανάπλαση των εγκαταστάσεων με τη νέα διοίκηση του ΕΤΑΔ. Η βούληση της κυβέρνησης για να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια προχωρά, με σκοπό να ενωθεί ολόκληρη η Ελλάδα.

Όσο για το ταμείο Μολυβιάτη, η Ηλεία έχει αδικηθεί κατέληξε….

 Ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος, λέγοντας ότι η Ζαχάρω έχει προτεραιότητα και δεν μπορεί να περιμένει.

«Η άποψη ότι η Ηλεία παράγει μόνο κηπευτικά πρέπει να ανατραπεί, παράγουμε και πολλά άλλα τα οποία μπορούμε να πετύχουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Δε γίνεται να έχει διανεμηθεί ο τουρισμός στο Αιγαίο και η Ηλεία να είναι απούσα από αυτό το κομμάτι. Οι παραλίες μας, τα μνημεία μας, τους διαψεύδουν. Η Ζαχάρω με όλα αυτά που διαθέτει δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Αυτό το κατεστημένο πρέπει και επιβάλλεται να ανατραπεί».

Καταλήγοντας, κάλεσε τον Δήμαρχο Ζαχάρως να πραγματοποιηθεί  μια δυναμική συγκέντρωση στη Ζαχάρω των 7 Δημάρχων για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν όλους τους Ηλείους.

 Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και ο Κυπαρισσιακός κόλπος, είναι τα δύο καυτά ζητήματα.

«Κατά τη συνάντηση που είχα με τον Υπ. Υποδομών κ. Καραμανλή διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για το έργο Πύργος-Τσακώνα. Μέχρι τώρα οι μελετητές απέφευγαν να μιλήσουν με τους δημάρχους και έτσι δεν γνωρίζαμε τι επρόκειτο να γίνει».

Τα σκουπίδια επίσης είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και ζητάμε σοβαρά και τη συνδρομή της πολιτείας, δεν λογίζεται σύγχρονος δήμος χωρίς ανακύκλωση τη σημερινή εποχή, κατέληξε.

 Η γενική γραμματέας του δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη

«Βασικό εργαλείο για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις ως νομός είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με στόχο να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Θα πρέπει δήμοι, περιφέρεια και θεσμικοί εκπρόσωποι να το κάνουμε πράξη», τόνισε η γενική γραμματέας του δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, αναφέροντας ως παράδειγμα τη λύση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, όπου το ΧΥΤΥ έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί.

Όσο για τη μονάδα επεξεργασίας κατασκευάζεται και θα ξεκινήσει τη λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.

Αυτή η ημερίδα θα αποτελέσει βάση για το Ολοκληρωμένο Οικονομικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, κατέληξε.

Ο αντιπεριφεριάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης

Ο αντιπεριφεριάρχης αρμόδιος σε θέματα τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ  και τόνισε ότι οφείλει η Κεντρική Διοίκηση να αποδώσει στις Πληγείσες περιοχές και στους ανθρώπους τους, τα χρήματα, με την μορφή έργων, που συγκεντρώθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όσο για το Προεδρικό Διάταγμα, πρόσθεσε, ότι ζητάμε την  κατάργησή του και την ψήφιση ενός νέου Νόμου που θα προκύψει μετά από πραγματική διαβούλευση με τους φορείς της Περιοχής.

Ένα νέο πλαίσιο που θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά και το δικαίωμα του ανθρώπου.

Αναφέρθηκε επίσης στη  αδειοδότηση των εγκαταστάσεων των Λουτρών  Καϊάφα, μετά από παρέμβαση του Υπουργού κ. Θεοχάρη.

«Προχωράμε με την ΕΤΑΔ σε μελέτη για την αξιοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων.

Ο Τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους, από τις παραλίες του, τα ορεινά χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα τοπικά προϊόντα, τους αρχαιολογικούς χώρους, τη φύση, τα μονοπάτια, τις παραδόσεις του. Έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα Τουρισμού & Πολιτισμού.

Με τα εργαλεία που διαθέτουμε για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλους αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς»,  κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδ. Βασιλόπουλος

Στη δημιουργία κτηνοτροφικού και κυνηγετικού πάρκου  με καταφύγιο θηραμάτων αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα αγροτικής πολιτικής κ. Θεόδ. Βασιλόπουλος με σκοπό την προσέλκυση κυνηγών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίσης ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα ενός αρδευτικού προγράμματος και μικρών υδρομαστεύσεων σε ημιορεινά και ορεινά σημεία έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγικές οι καλλιέργειες .

«Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες τη βάση της κοινωνίας που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή».

Ειδική αναφορά έκανε στην προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών από τη Νέδα και στα γενικότερης φύσεως αναπτυξιακά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του Καϊάφα και την προστατευόμενη παραλιακή ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου.

 Ο βοηθός Περιφερειάρχη  κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος

Στην τοποθέτησή του ο βοηθός Περιφερειάρχη  κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, αρμόδιος σε θέματα αθλητισμού, τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα στους πληγέντες των πρόσφατων πλημμυρών και έκανε ειδική αναφορά στο έργο Πάτρα -Πύργος-Τσακώνα, που είναι αίτημα όλων των Ηλείων. Εμφαση έδωσε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως την αξιοποίηση του Καϊάφα με αγώνες θαλασσίου σκι και λειτουργίας προπονητικού κέντρου και πρόσθεσε ότι άμεσα θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την προώθηση και υλοποίηση αυτών των θεμάτων στον Καϊάφα.

 Οι αντιδήμαρχοι δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του…

Στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα με όλα εκείνα τα εφόδια που θα δώσουν λύσεις στους συμπολίτες του δήμου Ζαχάρως Φιγαλείας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αν. Αλτάνης κάνοντας ειδική αναφορά και στα αρχαιολογικά μνημεία καθώς και στο Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού που προβληματίζει όλο τον δήμο χρόνια τώρα.

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος  σε θέματα παιδείας κ. Δήμητρα Σκαλτσά τονίζοντας ότι το πρόβλημα εντείνεται και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ήδη έχει συσταθεί η πενταμελής επιτροπή που έχει επιληφθεί του θέματος, το οποίο όμως παραμένει έντονο για τον δήμο Ζαχάρως.

Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί την Ηλεία να αναπτυχθεί τουριστικά τόνισε ο σύμβουλος τουρισμού κ. Παναγ. Παναγόπουλος καθώς είναι η βαριά μας βιομηχανία.

Φορείς – πολίτες

Ειδική αναφορά στον Καϊάφα και το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου έκανε ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και αναφέρθηκε στο πάρκο οικοανάπτυξης των ιαματικών πηγών του Καϊάφα ενώ τόνισε τα λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία ένταξης της νότιας Ηλείας στο Ερωπαϊκό Δίκτυο Natura, με αποτέλεσμα σήμερα οι κάτοικοι να υφίστανται τις συνέπειες.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλλίδονας κ. Τριαντ. Νιάρχου που παραβρέθηκε στην ημερίδα τόνισε ότι για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται συνεργασία όλων. Κύριο μέλημα είναι η ένωση των χωριών όπως και η αξιοποίηση του ποταμού Νέστορα τα ευρύματα του οποίου στολίζουν το μουσείο της Ακρόπολης και ζήτησε τη δημιουργία πολιτιστικού οργανισμού στη Ζαχάρω.

Ο κ. Φώτης Βλάχος από τη Μάκιστο, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του 2007 που μαζί με την Αρτέμιδα έγραψαν τον θλιβερό απολογισμό εκείνου του καλοκαιριού  και παρά το γεγονός των χρημάτων που δόθηκαν δεν πήγε ούτε ένα ευρώ προς όφελος αυτών των χωριών. Ακόμη και σήμερα το πόσιμο νερό παραμένει ακατάλληλο, κατέληξε..

Ο Βασίλης Φουρλής πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαρέων της Αθήνας και της Ομοσπονδίας των συλλόγων της επαρχίας Ολυμπίας μίλησε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, των αρχαιολογικών μνημείων, της τουριστικής προβολής και των έργων οδοποιίας που πρέπει να γίνουν για εύκολη πρόσβαση.

Το Προεδρικό Διάταγμα ήταν η ταφόπλακα ολόκληρης της Ηλείας και ιδιαίτερα της Ζαχάρως τόνισε ο κ. Θεόδωρος Κόλλιας. Σίγουρα μας ενδιαφέρει η περιβαλλοντική προστασία, αλλά μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, κατέληξε.

Εάν δε γίνει το έργο του αεροδρομίου Επιταλίου δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη στην Ηλεία πρόσθεσε ο κ. Χρ. Μπιλιώνης. Όλες οι ανεπτυγμένες περιοχές έχουν αεροδρόμιο, κατέληξε…

Στην κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Μηλέας και στην αξιοποίηση της ιστορικής βρύσης στην είσοδο του χωριού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου κ. Μπαμπάτσικος.

Οι νέοι δεν έχουν πια κίνητρα να μείνουν και μεταναστεύουν, είπε στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Επαμ. Κανακόπουλος, κάτοικος της περιοχής και πρόσθεσε η νομοθεσία δυσκολεύει και περιπλέκει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος  του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή κ. Λεωνίδας Βαρουξής

Οι  εργασίες  της ημερίδας  ολοκληρώθηκαν με μια ομιλία από καρδιάς  του προέδρου  του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή κ. Λεωνίδα Βαρουξή,  ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά τον δήμαρχο και όλους όσους τίμησαν την ημερίδα με την παρουσία τους.

«Η Ζαχάρω αποτελεί ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είπε χαρακτηριστικά, καθώς η μητέρα μου καταγόταν από εδώ. Πάντα ήμουν δίπλα στον τόπο αυτό και έτσι θα παραμείνω, για να φτάσει η φωνή των πολιτων  σε αυτούς που πρέπει.

Ο δήμος Ζαχάρως – Φιγαλείας είναι  κομμάτι της οικογενειακής μου ιστορίας, είναι οι ρίζες μου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ… Σας ευχαριστώ όλους και θα είμαι πάντα δίπλα σας…».

Οι αναπτυξιακές προτάσεις του Δήμου Ζαχάρως

  • Προτάσεις σε Δημοτικό Επίπεδο

    Απορρίμματα (διαχείριση).Ανακύκλωση.

    Διαχείριση αδέσποτων ζώων. Δημιουργία κυνοτροφείου.

    Αποπεράτωση κλειστού γυμναστηρίου Ζαχάρως. Τόσα χρόνια παραμένει ανoλοκλήρωτο.

    Ανεύρεση χώρου για παιδική χαρά Φιγαλείας.

    Χώρος parking στη Φιγαλεία.

    Ενίσχυση Αστυνόμευσης σ΄ όλον τον Δήμο.

    Ηλεκτροφωτισμός σ΄ όλον τον Δήμο.

    Αγροτικοί Δρόμοι στην Αρήνη, έχει καθίζηση. Έχει γίνει παραμέληση του δικτύου.

    Έργα για τα νεκροταφεία, επέκταση αυτών ή εύρεση νέου χώρου.

    Στηρίζεται η λειτουργία του δήμου σε συμβασιούχους υπαλλήλους.

    Αναστήλωση παλιού γεφυριού στο Χρυσοχώρι.

  • Αξιοποίηση Ακρόπολης Χρυσοχωρίου- Πλατανιάς.Αξιοποίηση του Παρά Θίν’ Αλός. Να αποκτήσει η παραλία άλλη εικόνα.

    Μεταφορά του 1ου Νηπιαγωγείου που στεγάζεται σε λυόμενα.

    Τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συνέχιση των σεμιναρίων κεραμικής. Δημιουργία και άλλων
    προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αλλά και ενηλίκων.

    Καθαρισμός του ποταμιού Άνιγρος.

    Αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ στην παραλία.

    Κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο καθώς και περαιτέρω αξιοποίηση συνολικά των εγκαταστάσεων.

    Διοργάνωση αγώνων θαλάσσιου σκι στον Καϊάφα καθώς και λοιπών αθλητικών δράσεων που συνάδουν με τον
    περιβάλλοντα χώρο.

    Δημιουργία ΚΑΠΗ.

    Προτάσεις σε Περιφερειακό Επίπεδο

    Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ζαχάρω- Αρτέμιδα.

    Βιολογικός Καθαρισμός Ζαχάρως.

    Βιολογικό Καθαρισμό στο Γιαννιτσοχώρι.

    Βιολογικός Καθαρισμός Αρτέμιδας.

    Ανάδειξη του Φαραγγίου Αρήνης – Τουρισμός.

    Φράγμα στη Νέδα.

    Τουριστική προβολή Γιαννιτσοχώρι και Κακοβάτου, έργα Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Λαογραφικό μουσείο.

    Μουσείο Μαθητικής ζωής και εκπαίδευσης.

    Πολιτιστικό Κέντρο για εκδηλώσεις στη Ζαχάρω.

    Προτάσεις σε Κυβερνητικό Επίπεδο

    Άμεση επίλυση επανεξέτασης του Προεδρικού Διατάγματος Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Αξιοποίηση Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα.

    Δρόμος Επικούριου Απόλλωνα.

    Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα.

    Λειτουργία ΟΣΕ.

    Ταμείο Μολυβιάτη. Να χρηματοδοτηθούν έργα.

    Δρόμος Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

    Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου- κυνηγετικού πάρκου με καταφύγιο θηραμάτων.

    Αρδευτικό πρόγραμμα αναζήτηση με Υπουργείο επαρκής χρηματοδότησης για υδροδότηση σε ημιορεινά
    και ορεινά σημεία.

    Προστασία παρόχθιων καλλιεργειών από τη Νέδα, χρηματοδοτικό πρόγραμμα από Υπ. Ανάπτυξης.

    Διασφάλιση Ελαιολάδου.

    Συντήρηση Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινών, είναι προστατευόμενο μουσείου του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ανατολική χάραξη δρόμου στη Ζαχάρω για την προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα