Εκκλησία

Αναστάσιος: Η πραγματοποίηση της Συνόδου είναι επιβεβλημένη

0ee00db2d6d2bb310e866d575eece1ae.jpg
Ακούστε το άρθρο
Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιου υπέρ της διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Με γραπτή δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας τονίζεται ότι η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι επιβεβεβλημένη. Και απαντώντας στα θέματα που εγείρουν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Βουλγαρίας τονίζει:

«Η Σύγκληση της εν λόγω Συνόδου αποφασίσθηκε στις δύο τελευταίες Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, στην Κωνσταντινούπολη το 2014 και στο Σαμπεζύ (Γενεύης) το 2016. Την απόφαση στην Κωνσταντινούπολη δεν την υπέγραψε μία Εκκλησία, παρά ταύτα η συντριπτική πλειοψηφία την υιοθέτησε. Το ίδιο συνέβη στη Σύναξη του 2016 στη Γενεύη.

Η ακύρωση της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέα απόφαση του σώματος που την αποφάσισε. Δεν είναι δυνατόν να ματαιωθεί την τελευταία στιγμή μέ ανακοινώσεις και μηνύματα διαφόρων πλευρών.

– Η αρχή του consensus (σύμπνοια, συναίνεση, ομοφωνία) ισχύει, όταν συνεδριάζουν τα εκκλησιαστικά όργανα, μελετούν τα θέματα και λαμβάνουν αποφάσεις. Την έννοια του consensus διευκρίνησε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το 2016 στο Σαμπεζύ, χωρίς νά εγερθούν αντιρρήσεις. Το consensus δεν σημαίνει veto. Γενικότερα δεν πρέπει νά παραθεωρείται, ιδίως κατά τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων εν συνόδω, η σχετική εκκλησιαστική παράδοση είκοσι αιώνων.

– Προφανώς τα υφιστάμενα προβλήματα είναι πολλά. Γι’ αυτό ακριβώς και η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όλα. Ας αντιμετωπιστούν έστω μερικά. Είναι προτιμότερο το λίγο από το τίποτα. Η προσέγγιση των υπολοίπων ζητημάτων ας δεηθούμε να πραγματοποιηθεί σε μία προσεχή Σύνοδο. Η αναβολή της προγραμματισθείσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πληγώσει τους ανά τον κόσμον Ορθοδόξους και θα τραυματίσει διεθνώς το κύρος της Ορθοδοξίας.

– Και μία θερμή παράκληση προς την Πανορθόδοξο Γραμματεία της Συνόδου (Κανονισμός Οργανώσεως και Λειτουργίας αριθ. 6,7 παρ. 7), η οποία συνέρχεται αύριο στην Κρήτη για τις τελικές αποφάσεις: Ας καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών της Συνόδου στην πανηγυρική εναρκτήριο Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και τον εσπερινό του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για βασικό συμβολισμό ενότητος. Οι μετακινήσεις ενός πολυπληθούς, δυσκινήτου συνόλου σε μεγάλες αποστάσεις αυξάνει τα έξοδα, τον κόπο, τα απρόοπτα αλλά και τούς ενδεχομένους κινδύνους. Ας θυσιασθούν επιθυμίες και σκοπιμότητες. Προέχει η απρόσκοπτη και ήρεμη διεξαγωγή των συνεδριών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

«Τω δε δυναμένω υπερ πάντα ποιήσαι υπερεκπερισσού ων αιτούμεθα η νοούμεν, κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημιν, αυτώ η δόξα εν τη εκκλησία εν Χριστώ Ιησού εις αιώνας αιώνων» (Εφεσ. 3:20-21)».

Μαρία Αντωνιάδου

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα