Ο ΗΛΕΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΓΚΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

 

Καταξιωμένος δικηγόρος, ενεργός πολίτης, με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ο δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, η καρδιά του ωστόσο βρίσκεται πάντα στην Ηλεία, τον τόπο καταγωγής του.

Τον έχουμε γνωρίσει μέσα από την δράση ‘Ένα στα πέντε’, την καμπάνια για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης,
το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει έντονη δράση και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πέραν των άλλων δραστηριοτήτων τον απασχολεί ιδιαίτερα το ‘Μακεδονικό’ ζήτημα, για το οποίο έχει ξεκάθαρη θέση και μιλά στην ‘Π’ γι’ αυτό.

 

 

Συνέντευξη στην Μαρία Καραμπάτση

 

-Η δράση σας στο χώρο της δικηγορίας είναι ιδιαίτερα έντονη και πλέον δραστηριοποιήστε ενεργά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η δικηγορία ήταν πάντοτε το όνειρό σας;
Η αλήθεια είναι ότι τρέφω μεγάλη αγάπη γι’ αυτό το επάγγελμα και η ενασχόλησή μου με την δικηγορία είναι κάτι που επέλεξα συνειδητά. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί συναναστροφή με τον κόσμο και αυτό είναι ένα στοιχείο που μ’ έχει κερδίσει λόγω του εξωστρεφή χαρακτήρα μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις συνεργασίες μου με τους συναδέλφους δικηγόρους και αντλώ ευχαρίστηση από τον κόσμο που εξυπηρετώ.

 

-Εκτός από την ενασχόλησή σας με την δικηγορία, έχετε αναπτύξει κι έντονη κοινωνική δράση, πώς καταφέρνετε να τα συνδυάσετε με ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα;
Η δικηγορία είναι ένας κλάδος που απαιτεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο και κόπο. Ωστόσο η ψυχική και πνευματική ικανοποίηση που αντλώ από αυτήν είναι ανεκτίμητη. Ειδικά η συμμετοχή μου σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και το κοινωνικό μου έργο είναι κάτι που με ευχαριστεί και δεν υπολογίζω την σωματική κούραση. Είμαι ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας εν γένει και το στοιχείο μου αυτό με ωθεί στο να θέλω να συνδυάσω την εργασία μου με τη φιλανθρωπική δράση.

Θεωρώ αδιανόητο στις ημέρες να υπάρχουν κακοποιημένα η παραμελημένα παιδιά η παιδιά που να μην έχουν πρόσβαση στην μόρφωση η στην πνευματική καλλιέργεια. Όπως επίσης να υπάρχουν ικανοποιημένες γυναίκες και να μην καταγγέλλουν την βία που υφίστανται για να μην χωρίσουν η για το τι θα πει η κοινωνία. Επειδή αυτά τα θέματα είναι ταμπού για την ελληνική κοινωνία πρέπει να σπάσουμε όλοι την σιωπή μας και αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται στις αρχές. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σ’ αυτά τα είδους τα περιστατικά  ποτέ δεν ευθύνεται το θύμα αλλά δράστης.

Συνήθως δεν μου αρέσει να μιλάω για την κοινωνική μου δράση αλλά μόνο εάν μιλήσουμε η ασχοληθούμε λίγο έστω από τον ελεύθερο χρόνο μας αυτά τα φαινόμενα  θα εξαλείφουν.

 

-Τους τελευταίους μήνες είναι στο προσκήνιο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εσείς που βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη και ασχολείστε σε καθημερινή βάση με το θέμα, είστε υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων;
Διαφωνώ με όποια ονομασία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία γιατί θεωρώ πως η διατήρηση του ονόματος προσδιορίζει τη γείτονα χώρα τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό και πολιτιστικό. Με τον όρο Βόρεια Μακεδονία δίνεται λανθασμένα η εντύπωση ότι αποτελεί ίδιο έθνος με την Νότια Μακεδονία. Πρέπει να τονιστεί όμως, ότι οι δυο λαοί δεν ανήκουν στο ίδιο έθνος ,δεν έχουν κοινή ιστορική καταγωγή ούτε όμοιες πολιτιστικές ρίζες. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ πολιτική απομονωτισμού για τα αλλά κράτη. Κρίνω ότι είναι επιθυμία όλων μας η οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική σταθερότητα των γειτονικών χωρών, καθώς κάτι τέτοιο θα προωθήσει γενικότερα τα συμφέροντα των Βαλκανίων. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να δοθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας καθώς με τον τρόπο αυτό το ζήτημα δε λύνεται ουσιαστικά και θα αποτελεί αφορμή για δόλιες επιδιώξεις που πιθανόν να θίγουν τις πολιτισμικές μας ρίζες και το Έθνος μας εν γένει. Πίσω από αυτή την ονομασία κρύβονται τάσεις διεκδίκησης της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας.

 

-Ποια είναι γνώμη σας για την συμφωνία τον Πρεσπών;
Πίσω από το ζήτημα του ονόματος ,πιστεύω ότι κρύβεται η παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας καθώς και πολιτικές οικειοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την ΠΓΔΜ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τη συμφωνία αυτή και με την Αναγνώριση ύπαρξης της Μακεδονικής Γλώσσας και της Μακεδονικής Εθνικότητας. Επιπλέον γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για τον ελληνικό λαό η γειτονική χώρα θα λέγεται πάντα ΣΚΟΠΙΑ. Συνεπώς εύλογη θα ήταν ,κατά την γνώμη μου, η ακύρωση της συμφωνίας αυτής το συντομότερο δυνατόν κι η εύρεση μιας λύσης που θα αντιπροσωπεύει ορθότερα την ιστορική πραγματικότητα και την ψυχή των Ελλήνων.

 

-Τι επίδραση μπορεί να έχει η συμφωνία των Πρεσπών στα εμπορικά σήματα;
Το εμπορικό σήμα είναι ένα άυλο αγαθό που ενσωματώνει την αξία μιας επιχείρησης  κι αποτελεί αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης. Ο δημόσιος διάλογος για τις συνέπειες της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων, βοηθά στην ενημέρωση για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η παρότρυνση των φορέων για κατοχύρωση των σημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, είναι μια θετική κίνηση που με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθούν σωστά σχεδιασμένες και τεκμηριωμένες ενέργειες, κατόπιν συμφωνίας με τους νομικούς συμβούλους της εκάστοτε επιχείρησης, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στρατηγικής προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.  Τέλος, χρειάζεται εγρήγορση, συνεχής παρακολούθηση και προστασία για τυχόν προσπάθειες παραποίησης ή απομίμησης ενός κατοχυρωμένου σήματος.

 

-Εν κατακλείδι, εσείς θεωρείτε ότι θα προχωρήσει η συμφωνία ή θα έχουμε άλλες εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, κάτω και από την πίεση όσων έχουν εκφράσει την διαφωνία τους;
Καλώς ή κακώς τις εξελίξεις αυτή την στιγμή τις καθορίζει η άλλη πλευρά! Έχουν μπροστά τους ένα δημοψήφισμα και την προοπτική νέου Συντάγματος που να ικανοποιεί τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών! Όσον αφορά  στο εσωτερικό της χώρας μας όμως το σκηνικό είναι αβέβαιο!! Οι αντιδράσεις ενάντια στο όνομα βόρεια  Μακεδονία είναι έντονες! Σ όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί κι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους ενάντια σε μια συμφωνία που καπηλεύεται την ιστορία τους και την εθνική τους ταυτότητα.  Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εύθραυστη και θεωρώ ότι όσοι την υπέγραψαν βιάστηκαν να πανηγυρίσουν! Κατά την γνώμη μου η συμφωνία αυτή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάστασή στην Ελλάδα δύσκολα θα προχωρήσει.