Εκπαίδευση Ηλεία

Ανάστατο το Κουρτέσι και η Αρετή για την υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου: «Είμαστε μαθητές και όχι αριθμοί»

Ακούστε το άρθρο

Σε διθέσιο υποβαθμίστηκε το μέχρι χθες τριθέσιο δημοτικό σχολείο Κουρτεσίου αφού ο νόμος που «βλέπει» τους μαθητές ως  αριθμούς ορίζει ότι σχολείο με λιγότερους από 31 μαθητές υποβιβάζεται σε 2/θέσιο.

Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει δασκάλους και γονείς αλλά περισσότερο έχει αναστατώσει τους 29 μαθητές που έχασαν τον δάσκαλό τους κ. Χρήστο Μακρυγιάννη που μετατέθηκε στο δημοτικό Χαβαρίου. Παράλληλα οι μικροί μαθητές του σχολείου που λειτουργεί από το 1950 τονίζουν ότι η υποβάθμιση αυτή τους βάζει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με συμμαθητές άλλων σχολείων. Να τονιστεί ότι η οργανικότητα των Δημοτικών Σχολείων προσδιορίζεται από την αναλογία δεκαπέντε (15) μαθητών προς ένα (1) δάσκαλο για τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια και για τα λοιπά είκοσι πέντε (25) μαθητών προς ένα (1) δάσκαλο . Οι γονείς των μαθητών πάντως υποστηρίζουν ότι «οι αποφάσεις αυτές έχουν στόχο το κλείσιμο του σχολείου».

ΟΙ δύο μαθητές

Από τις 10 Δεκεμβρίου αποχώρησαν δύο μαθητές με αποτέλεσμα από 31 οι μαθητές να γίνουν 19. Έτσι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ζεύλας εφαρμόζοντας τον νόμο, μετέφερε τον τρίτο δάσκαλο στο  Χάβαρι όπου υπήρχε κενό και από χθες το σχολείο υποβιβάσθηκε σε διθέσιο. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν παιδιά από το  Κουρτέσι , το Άνω Κουρτέσι, την Αρετή και τα Βαγγελακέϊκα.

Συνδιδασκαλία

Από χθες τα παιδιά κάνουν συνδιδασκαλία, δηλαδή η Πρώτη δημοτικού θα κάνει μάθημα με την Τρίτη και την Τετάρτη τάξη. Η προϊσταμένη του δημοτικού για παράδειγμα παράδειγμα θα πρέπει να κάνει μάθημα Γλώσσα στην Τρίτη και Τετάρτη τάξη  ενώ η Πρώτη θα πρέπει να ασχολείται με άλλες δραστηριότητες και να μην κάνει μάθημα εκείνη την ώρα.

Καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λεχαινών καταγγέλλει:

«Ενημερώνουμε πως στο 3θεσιο Δημοτικό Σχολείο Κουρτεσίου ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε την μεταφορά του εκπαιδευτικού Χρήστου Μακρυγιάννη, δασκάλου της Α΄ και Β΄ τάξης, σε άλλο σχολείο του νομού υποβιβάζοντας το σχολείο σε 2θεσιο εν μέσω σχολικής χρονιάς. Ο λόγος, η μετεγγραφή δύο μαθητών από το Δ.Σ. Κουρτεσίου στο Αίγιο με συνέπεια την μείωση του μαθητικού δυναμικού σε 29 μαθητές.

Καταγγέλλουμε τον Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας που εφαρμόζουν τους αντιλαϊκούς νόμους για την παιδεία με μια στεγνή λογιστική των αριθμών κατακερματίζοντας σχολεία, μετακινεί οποιαδήποτε στιγμή εκπαιδευτικούς προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που δημιουργεί η ανάλγητη πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση. Αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες στην παιδεία προσπαθούνε με μπαλώματα να λειτουργήσουν τα σχολεία. Είναι προκλητικό την ίδια ώρα που χτυπάνε τα δικαιώματα τις λαϊκής οικογένειας με την υποχρηματοδότηση σε παιδεία, υγεία, ασφάλεια, να χαρίζονται αφειδώς χρήματα μέσω ελαφρύνσεων φόρων σε μεγαλοεργοδότες ακόμα και σε  μετόχους καζίνο!

Δυστυχώς και σήμερα ακολουθείται η λάθος αντιπαιδαγωγική, κοντόφθαλμη, στρατηγική της διοίκησης με αποτέλεσμα να οδηγεί ένα μικρό σχολείο ουσιαστικά στον υποβιβασμό και στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μικρών μαθητών.

Η παιδαγωγική ευαισθησία τους χωράει όσο εξασφαλίζονται τα κέρδη των ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο τον λαό».

Όλη η επικαιρότητα