Μεσσηνία

Αναστάτωση από λάθη στους δασικούς χάρτες που «εξαφανίζουν» οικισμούς, σπίτια και περιουσίες στην Τριφυλία

Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τριφυλία μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς, όπως διαπιστώνουν κάτοικοι της περιοχής, έχουν σωρεία λαθών, φτάνοντας σε σημείο να «εξαφανίζουν» (σχεδόν) ολόκληρους οικισμούς, σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις. Τέτοια λάθη έχουν εντοπιστεί, όπως μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο «Θ», σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και αφορούν σε όλους τους προ-Καποδιαστριακούς Δήμους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας για την ανάρτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoF1_Page.aspx), του δασικού χάρτη 274 προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ του Ν. Μεσσηνίας, για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας, και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά στις 23-1-2017 και λήγει στις 23-3-2017.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες την αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία εκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει στις 12-4-2017.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων. Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.
Ειδικά κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ΟΤΑ ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης, που βρίσκονται:

1ο Σ.Υ.Α.Δ.Χ -Ύδρας 5, Καλαμάτα, ισόγειο, τηλ. 2721020820 και 2721096456, 2ο Σ.Υ.Α.Δ.Χ – Ύδρας 5, Καλαμάτα, ισόγειο, τηλ. 2721062009 και 2721063040, 3ο Σ.Υ.Α.Δ.Χ – Ελ. Βενιζέλου 51, Κυπαρισσία, Έδρα Δασαρχείου Κυπαρισσίας, τηλ. 2761022400, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων.

Κατ’ εξαίρεση το 1ο ΣΥΑΔΧ θα λειτουργεί και Σάββατο, από 7.30 έως 15.30.

Επίσης, για λόγους ενημέρωσης σύνδεσμος του αναρτημένου δασικού χάρτη βρίσκεται στις ιστοσελίδες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα