Πολιτική

Αναστάτωση για τις αλλαγές στα εργασιακά – Κόκκινες γραμμές χαράσσει η κυβέρνηση

d416c19fc82ab21a4a1e41ca35c0f403.jpg
Ακούστε το άρθρο
Τις κόκκινες γραμμές της για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει αρχίσει να προετοιμάζει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το φθινόπωρο οι αλλαγές στα εργασιακά θα οδηγήσουν σ’ έναν νέο γύρο σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Σύμφωνα με τα Νέα, το μήνυμα του πρωθυπουργού στους συνεργάτες του είναι ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις, όπως έκανε με την προστασία των κύριων συντάξεων και της πρώτης κατοικίας, και ότι στην προσπάθειά της αυτή θα ζητήσει τη στήριξη θεσμών όπως το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Ο Αλ.Τσίπρας δείχνει δε ότι πιστεύει στην επικράτηση των θέσεων της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων, γι’ αυτό και επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι θα διαψευσθούν όσοι προβλέπουν υποχωρήσεις όπως διαψεύστηκαν και όταν στοιχημάτιζαν πως η κυβέρνηση θα έπαιρνε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ή όταν διατείνονταν πως θα βάλει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις.

Πατώντας σ’ αυτήν τη βάση η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία εξ αφορμής δηλώσεων της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη περί διάλυσης κρατικών δομών και απολύσεων στο Δημόσιο. Για το Μαξίμου, επειδή η Μ.Σπυράκη ανήκει στον στενό πυρήνα συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις της είναι ενδεικτικές για το πώς αντιμετωπίζει η ΝΔ τις εργασιακές σχέσεις, σχεδιάζοντας απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εργασιακή ζούγκλα και μισθούς πείνας.

Eπισήμως το Μαξίμου ζητεί από τη Συγγρού να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για τα εργασιακά, «για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη», και διαμηνύει στη ΝΔ να μην κρυφτεί όπως πριν από μερικές ημέρες (για το θέμα των offshore).

  

Πάντως, η κυβέρνηση αναμένοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τη λογική των Μνημονίων και να δημιουργήσει μια νέα ατζέντα επικεντρωμένη στην ιδέα της «δίκαιης ανάπτυξης» που θα εξασφαλίζει την κοινωνική προστασία και θα κατανέμει τα βάρη στους λίγους και όχι στους πιο αδύναμους. 

Ο αναπτυξιακός νόμος αρχίζει να συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και για το Μαξίμου αποτελεί ένα νομοθέτημα με μεγάλο συμβολισμό καθώς σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα σηματοδοτήσει την επιχειρούμενη αλλαγή σελίδας και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.

 
 
 

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα