Αναστέλλεται η προσφυγική δομή της Ι.Μ. Δίβρης: Πρώτα βελτίωση, μετά φιλοξενία – Αναχώρησαν για άλλη δομή οι πρόσφυγες (VIDEO)

ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΜΗ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜ

* Δεν κοιμήθηκαν στους ξενώνες αλλά παρέμειναν ξάγρυπνοι στην τραπεζαρία της Μονής

Η δομή της Δίβρης αναστέλλει προσωρινά την λειτουργία της για την φιλοξενία των προσφύγων, ύστερα από απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη νωρίς χθες το πρωί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος θέλοντας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Τοπικής Κοινωνίας της Δίβρης αλλά και για να βελτιώσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις, έκρινε σκόπιμο την μεταφορά των 105 Αφγανών προσφύγων σε άλλες δομές της Ηπειρωτικής χώρας.

Έτσι λίγο μετά τις 7 το βράδυ ξεκίνησε η μεταφορά των προσφύγων από την Δίβρη προς άλλη δομή, με επικρατέστερη αυτή ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Πρέβεζας.

Δύσκολη νύχτα για όλους…

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν δύσκολο για όλους στην Δίβρη. Αρχικά για τους κατοίκους οι οποίοι είχαν βρεθεί μπροστά από μία πρωτόγνωρη για αυτούς κατάσταση, για τους υπεύθυνους του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης οι οποίοι προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες, αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι κλήθηκαν να μείνουν και να διανυχτερεύσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις της, για το γεγονός ότι αντί να μεταφερθούν στην περιοχή τους Σύριοι πρόσφυγες και κυρίως μητέρες με παιδιά, βρέθηκαν μπροστά από Αφγανούς και μάλιστα σημαντικό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών μεγάλης ηλικίας.

Το γεγονός αυτό τους προξένησε έντονη ανησυχία και μάλιστα είχαν προγραμματίσει λαϊκή συνέλευση για το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις τους.

Επίσης κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των κατοίκων, αποτέλεσε και το γεγονός ότι σε επαφές που είχαν με την Μητρόπολη Ηλείας είχαν πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι στην Ιερά Μονή θα φιλοξενηθούν αποκλειστικά μητέρες με τα παιδιά τους, Συριακής καταγωγής κάτι που τελικά δεν έγινε.

Από την άλλη οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είχαν να αντιμετωπίσουν αφενός την μη ολοκλήρωση των εργασιών αλλά και από την άλλη τις αντιδράσεις των προσφύγων, οι οποίοι βλέποντας τις συνθήκες αυτές ζητούσαν την μεταφορά τους σε άλλη δομή.

Σε συζητήσεις που είχαμε με τους υπευθύνους του ΔΟΜ μας επιβεβαίωσαν όλα αυτά που διαπιστώσαμε και εμείς και μεταφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ,

Ο χώρος δεν ήταν έτοιμος να φιλοξενήσει με ασφάλεια αλλά και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης τους πρόσφυγες.

Από την άλλη οι υπεύθυνοι, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις των προσφύγων οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν την μεταφορά τους αλλού ακόμα και την επιστροφή τους στο κολαστήριο όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς τους στρατοπέδου της Μόριας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι αντιδράσεις έγινα πιο έντονες τις βραδινές ώρες με την άρνηση των προσφύγων να μεταβούν στους ξενώνες και την επιλογή τους να παραμείνουν όλοι συγκεντρωμένοι στην τραπεζαρία της δομής αλλά και στον αύλειο χώρο, όπου εκεί είχαν ανάψει και φωτιά.

Απόφαση ανακούφιση για όλους

Μπροστά λοιπόν στην διαφαινόμενη «έκρηξη» των αντιδράσεων, η απόφαση που ελήφθη πραγματικά αποτέλεσε βάλσαμο για όλους.

Κυρίως όμως για την Τοπική Κοινωνία της Δίβρης, η οποία θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε θετικά την δημιουργία της προσφυγικής δομής αλλά κάτω από τους συγκεκριμένους όρους που είχα τεθεί εξαρχής.  (Δείτε εδώ)

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι κάτοικοι βλέπουν πολύ θετικά την δημιουργία της προσφυγικής δομής, ευελπιστώντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ζωντάνια και πάλι του χωριού τους.

Να μετατρέψουμε την κρίση…σε ευκαιρία

Ξεπερνώντας την αρχική έκπληξη ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, που τις δύο αυτές ημέρες συνέβαλλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν , επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου από την μία να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες για να καταστεί λειτουργική η δομή αλλά και να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για την ιατρική μέριμνα και την ασφάλεια τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φιλοξενούμενων σε αυτή.

«Είμαστε ικανοποιημένη από την απόφαση για μεταφορά των ανθρώπων αυτών.
Η δομή δεν ήταν έτοιμη και προετοιμασμένη για να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή βλέπει θετικά το γεγονός αυτό αλλά κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις.

Στην Δίβρη δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού. Η Δίβρη ήταν και είναι φιλόξενη.»

Ο κ Αρβανίτης έδωσε και μία άλλη διάσταση στο γεγονός επισημαίνοντας ότι η δημιουργία της προσφυγικής δομής θα πρέπει από κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, η μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου στην Ολυμπία αλλά και η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος και γενικώς να επιστρέψει και πάλι η ζωντάνια στην περιοχή.

Εικόνες από την μετακίνηση τους:
Δείτε επίσης:

Δίβρη: 47χρονος χτύπησε διερμηνέα και απείλησε υπάλληλο στην προσφυγική δομή

Ηλεία: Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης (PHOTOS-VIDEO)