Οικονομία

Ανατιμήσεις και αυξήσεις «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών

Ακούστε το άρθρο

«Τσουχτερές» αυξήσεις επιφύλασσε το Νέο Έτος για τους καταναλωτές που βλέπουν τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, τον καφέ και τα τσιγάρα, σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα, να «ροκανίζουν» τα εισοδήματά τους.

«Καίει» το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 6 Ιανουαρίου 2017 ήταν της τάξεως του 32,8% σε σχέση με τις 8 Ιανουαρίου του 2016. Συγκεκριμένα, η πανελλαδική μέση τιμή στις 6 Ιανουαρίου φέτος ήταν 0,991 ευρώ ανά λίτρο, πέρυσι διαμορφωνόταν στα 0,746 ευρώ ανά λίτρο.

AdTech AdΥπενθυμίζουμε ότι στη φετινή σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκε κατά πέντε το λεπτά το λίτρο (από 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο).  Επίσης, με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, είναι της τάξεως του 24,5%.

Η διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε καθοδικά, σε αντίθεση με φέτος που αυξάνεται.

Αύξηση στα καύσιμα, όμως, σημαίνει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μεγάλο φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες θα γίνουν αισθητές σταδιακά τους επόμενους μήνες από τα νοικοκυριά.  Αυτό ισχύει από τον τομέα της παραγωγής έως τις μεταφορές, τις υπηρεσίες κ.α., ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο για τους καταναλωτές από την αύξηση των ΕΦΚ που επιβλήθηκε και σε άλλα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα τσιγάρα.

«Σύμμαχος» της ακρίβειας η κακοκαιρία

Μπορεί η φύση να μην «επιβάλλει» φόρους, αλλά οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε τον φετινό χειμώνα αυξάνει τον «λογαριασμό» για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Εκτός από τις αυξημένες ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης, η κακοκαιρία των τελευταίων δύο εβδομάδων, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και την καταστροφή της παραγωγής οπωροκηπευτικών, γεγονός που «σπρώχνει» σημαντικά προς τα επάνω τις τιμές.

Καφές και τσιγάρα

Στον αντίποδα βρίσκεται η αύξηση του ΕΦΚ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με απόφαση του υπουργείου αρχής γενομένης της 1ης Ιανουαρίου 2017.

Όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την ανατίμηση του καφέ κατά 10 λεπτά περίπου στις καφετέριες.  Ανατιμήσεις καταγράφονται και στα ράφια λιανικής οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 15% – 20%.

Ανάλογες επιβαρύνσεις φέρνει η αύξηση του ΕΦΚ και στα τσιγάρα και λοιπά είδη καπνού. Από την αρχή του έτους ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Αύξηση σημειώνεται και στις τιμές των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κατά 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Η παραπάνω αύξηση της φορολογίας στον καπνό έχει ήδη μετακυληθεί σε ένα μέρος στις τιμές λιανικής με μέση αύξηση ανά πακέτο τσιγάρα να υπολογίζεται στα 45 λεπτά. Κάποιες εταιρείες, ήδη μετακύλισαν κατά ένα μέρος την αύξηση εντός του 2016 (20 λεπτά ανά πακέτο) και έπεται η νέα, εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: insider.gr

Όλη η επικαιρότητα