Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Συγκεκριμένα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζήτησε: 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δυο (2) επιπλέον, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS), 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs), 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT), 1 Joint Mission Planning System (JMPS), 1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V, αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V, 1 Avionics Level Test Station, εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας. Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO» αναφέρει το έγγραφο.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» συμπληρώνει το έγγραφο.

Ακόμη, αναφέρεται πως από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει πολλούς τύπους F-16 (Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced) δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας και υποστήριξης του προγράμματος, ενώ σημειώνεται με νόημα πως η κίνηση αυτή δε ανατρέπει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

 

 

Πηγή: news247.gr