Ηλεία

Αναβίωσε και φέτος το ‘Εντερλέζι’ στη συνοικία Παπακαυκά στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Πιστοί στις παραδόσεις και τα έθιμά τους οι ρομά της συνοικίας Παπακαυκά στην Αμαλιάδα γιόρτασαν για ακόμη μία χρονιά το ‘Εντερλέζι’!

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης των ρομά τσιγγάνων όλου του κόσμου και είθισται η μνήμη του να τιμάται με το παραδοσιακό ‘Εντερλέζι’. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ωστόσο φέτος η γιορτή μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από απαίτηση όλων όσων γιόρταζαν στη γειτονιά (Γιώργος- Γεωργία).

Στη γειτονιά τους

Οι ρομά επέλεξαν τη γειτονιά τους φέτος για να γιορτάσουν και ολόκληρη η συνοικία μετατράπηκε σε ένα τεράστιο τραπέζι όπου κάθισαν όλοι, αγκαλιασμένοι και μονιασμένοι για να τιμήσουν τον προστάτη τους και δεν είναι τυχαίο ότι το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τη ευθύνη της εκδήλωσης είχαν ο Γιώργος Δρούσκας και ο Γιώργος Μπατζαλής, με την ηθική και υλική βοήθεια του δήμου Ήλιδας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη συνοικία Παπακαυκά έζησαν από κοντά ένα πραγματικό τσιγγάνικο γλέντι, με καλό φαγητό, κρασί, χορό και τραγούδι, όπου συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μάλιστα, φέτος τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και πολλές οικογένειες τσιγγάνων από την Κάτω Αχαΐα, τη Νέα Ιωνία Βόλου, ακόμη και από το Ηράκλειο της Κρήτης και έκαναν τη γιορτή ξεχωριστή.

Τι συμβολίζει

Να σημειωθεί ότι όπως προστάζουν οι παραδόσεις, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τηρείται και το έθιμο του ψωμιού, της λεγόμενης και κουλούρας. Είναι το ψωμί που μοιράζεται το ανδρόγυνο των τσιγγάνων και όποιος από τους δύο πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι, σημαίνει ότι είναι αυτός που δούλεψε περισσότερο κατά την διάρκεια του ενός χρόνου, δηλαδή από την περσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου έως τη φετινή εορτή. Είναι ένα έθιμο που το έφεραν οι τσιγγάνοι από την Κωνσταντινούπολη το 1922 και τηρείται απαρέγκλιτα έως σήμερα.

Και φυσικά οι ρομά ανανέωσαν το ραντεβού της εκδήλωσης για το 2018, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Όλη η επικαιρότητα