Ηλεία

«Ηνίοχος 2019»: Μήνυμα στην Τουρκία από την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα – Μαγνήτισε τα βλέμματα το F-35 Stealth (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την 117 ΠΜ Ανδραβίδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης όπου διεξάγεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2019». Το ενδιαφέρον όλων είχε εστιαστεί στο F-35 stealth που δεν αποκλείεται να αποκτήσει και η Πολεμική Αεροπορία μας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρέστη χθες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019”, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

O υπουργός συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη.

Τιμητικές διακρίσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος της ΗΔΕ ασκήσεως ο υπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες Αξιωματικούς Ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στην 1η εκπαιδευτική σειρά NATO Tactical Leadership Programme- TLP 2019 και στην 1η Μικτή Σειρά Σχολείου Όπλων Τακτικής- ΣΟT, αντίστοιχα.

Η ομιλία του υπουργού

Ο υπουργός, στη σύντομη ομιλία που απηύθυνε, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

1/Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας, χαρακτηριζόμενες από ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας.

2/Οι πολυμερείς αμυντικές συνεργασίας συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο.

3/Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, διαδραματίζει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών.

4/Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» παρέχει τη δυνατότητα διεθνούς ρεαλιστικής αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο η επιτευχθείσα διάδραση και συνεργασία συμβάλλουν, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους στον αμυντικό τομέα, και στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Μηνύματα προς Τουρκία

Ο κ. Αποστολάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους,  αναφέρθηκε στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” στον βαθμό δυσκολίας της, αλλά και στην τεράστια συμβολή και παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων με τα αεροσκάφη τους, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας, ενώ άφησε αναφέρθηκε και στο “καινούριο αεροπλάνο της Ελλάδας” φωτογραφίζοντας το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ F-35, κάτι που ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «στην άσκηση έχουν λάβει μέρος 77 αεροσκάφη, ενώ ο βαθμός δυσκολίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προχωρημένος με δύσκολα σενάρια, σε όλο τον εναέριο χώρο.

Πρόκειται για μια άσκηση με μεγάλη επιτυχία, αφού όλοι έχουν να κερδίσουν κάτι, καθώς προχωρά η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι καλές σχέσεις να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την Ειρήνη.

Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο. Είναι ελληνικός και γι’αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς.”

Ελλάδα και stealth

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στα “σενάρια” που έχουν φουντώσει αναφορικά με τα stealth μαχητικά F-35 και την Ελλάδα, λέγοντας ότι “ξέρετε ότι εμείς εκτός από τα F-16 αναζητούμε το καινούριο αεροπλάνο της Ελλάδας. 

Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες” ενώ ακόμα τοποθετήθηκε και στην δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δηλώνοντας πως “εγώ δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε δήλωση που δεν ξέρουμε σε πια βάση στηρίζεται. Δεν έχει καμία βάρη η δήλωση αυτή”.

Παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ

Το παρών έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι είναι ευχαρίστηση του που βρίσκεται στον Ηνίοχο, ενώ έδωσε συγχαρητήρια για την παρουσία των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ προσέθεσε ότι αυτό αποτελεί “αποτύπωση του μοναδικού ρόλου της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης” δηλώνοντας περήφανος που βρίσκεται εδώ Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ.

Όπως και ο ΥΕΘΑ, έτσι και ο Πάϊατ, τοποθετήθηκε στο ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λέγοντας ότι “είναι τέλειο που έχουμε τα F-35 εδώ [στην άσκηση] . Βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο και ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των F-16 που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξελιχθεί στην πέμπτη γενιά αεροσκαφών.
Είναι καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον της Ελλάδας και η αναβάθμιση των F-16 είναι ένα πρώτο βήμα για τα F-35”.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρ.Πάιατ στην Ανδραβίδα

Για πρώτη φορά στην Ανδραβίδα τα Ιταλικά F-35

Όλη η επικαιρότητα