Ηλεία

Ανδραβίδα: Σε πλατείες και δρόμους διανυκτερεύουν πολλοί κάτοικοι -Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Ακούστε το άρθρο

Το έδαφος «χορεύει» σχεδόν συνέχεια κάτω από τα πόδια των Ανδραβιδαίων αλλά και όλων των κατοίκων του Κάμπου γενικότερα, ενώ συχνά «η γη βρυχάται, ένας ήχος που μας τρομάζει» όπως χαρακτηριστικά λένε οι Ανδραβιδαίοι.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν περισσότερες από 12 σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν της τάξης των 3.6 , 3,3 και 3.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκαν στις 2.41′ , 2.23΄και 1.26′ αντίστοιχα.

Αρκετοί διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια, ενώ αρκετοί περίπου 300 άτομα, έχουν επιλέξει τον δρόμο της φυγής προς την Πάτρα και την Αθήνα σε συγγενικά σπίτια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης έστειλε χθες το μεσημέρι έγγραφο στην Αποκεντρωμένη και ζητά να κηρυχθεί η Ανδραβίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες έφθασαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τέσσερις φορητοί σεισμογράφοι και κλιμάκιο δύο επιστημόνων που θα καταγράψουν το φαινόμενο των συνεχών δονήσεων ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανδραβίδας και τα στοιχεία θα τα στείλουν στην υπηρεσία τους.

Στην Ανδραβίδα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ. Απ. Κατσιφάρα και με την συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών Γ. Γεωργιόπουλου και Π. Μπράμου, του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, αντιδημάρχων κ.α. Παρόντες στην Ανδραβίδα και υποψήφιοι Περιφερειάρχες καθώς και  υποψήφιοι δήμαρχοι με συνεργάτες τους.

Σκηνές σε ετοιμότητα

Στην Ανδραβίδα έχουν ήδη φθάσει σκηνές που θα στηθούν (αν χρειασθεί) σε χώρο όπου υπάρχουν χημικές τουαλέτες. Από τις συνεχείς δονήσεις και ιδιαίτερα από το μεσημέρι χθες και μετά στην Ανδραβίδα έχουν πέσει από παλιά σπίτια σοβάδες,μαρκίζες, ένα χαγιάτι χωρίς  ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός.

Στην πλατεία της Ανδραβίδας χθες το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150 άτομα και συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις ενώ αρκετοί διασκέδαζαν την αγωνία τους.

«Βόμβα» από Τσελέντη

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η παρέμβαση του καθηγητή σεισμολογίας και υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, κ. Α. Τσελέντη, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της Ηλείας να είναι σε επαγρύπνηση. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lepanto, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Τσελέντης «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», στους κατοίκους της περιοχής, μετά από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες εκεί.

Όπως είπε η μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων προς την Ηλεία, η έντονη διέγερση της περιοχής σε συνδυασμό με σήματα που έχει λάβει και αναλύσει η ομάδα ΒΑΝ, δεν του επιτρέπουν να σιωπά. Μάλιστα τόνισε με επιτακτικό τρόπο πως οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας δε θα πρέπει να είναι ήρεμοι, αλλά αντίθετα θα πρέπει «να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα». Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 37 σεισμοί και μικροσεισμοί στην περιοχή.

Κλειστά τα σχολεία στον Κάμπο

Τα σχολεία τόσο στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης όσο και στο δήμο Πηνειού θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά όπως και χθες ενώ οι έλεγχοι από την τεχνική υπηρεσία του δήμου συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής σε κανένα σχολείο δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ  που βρέθηκε χθες στο δημοτικό Ανδραβίδας δήλωσε : «Αποφασίσαμε να κλείσουν όλα τα σχολεία και να γίνει προληπτικός έλεγχος. Υπάρχουν μικροζημιές αλλά δεν είναι ανησυχητικές»

Επίσης  η κ. Μαριάννα Στεργίου διευθύντρια δημοτικού Ανδραβίδας δήλωσε: «Από μια πρώτη ματιά δεν υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Αυτό το οποίο φαίνεται είναι σοβάδες που έχουν πέσει και ρωγμές στους τοίχους. Έχουμε ελέγξει τον πάνω όροφο και θα ελέγξουμε και τον κάτω όροφο. Σε γενικές γραμμές όμως πολύ σοβαρά προβλήματα δεν έχουμε.»

Ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνη κ. Γιώργος Τσουραπάς δήλωσε: «Σήμερα ήρθαμε εδώ να κάνουμε αυτοψία στο δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας και διαπιστώσαμε ότι μια αίθουσα έχει μικρές ρωγμές στους τοίχους. Οι ρωγμές δεν κρίνονται επικίνδυνες για την λειτουργία του σχολείου. Σήμερα είναι κλειστά όλα τα σχολεία για να προβούμε σε ελέγχους. Είμαστε τέσσερις μηχανικοί στο δήμο και θα πρέπει να ελέγξουμε γύρω στα 50 σχολεία. Κύριο μέλημά μας είναι να δούμε την κατάσταση των σχολείων.»

 Η κ. Μάρθα Σουλελέ πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ανδραβίδας δήλωσε: «Δεν κοιμήθηκε κανείς χθες στην Ανδραβίδα. Προσωπικά επειδή είμαι ψύχραιμη έμεινα στο σπίτι για να μην τρομοκρατήσω τα παιδιά και προσπάθησα να τα έχω δίπλα μου. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων το βράδυ έμεινε στο γήπεδο και στην πλατεία λόγω άγχους και φόβου. Στο σχολείο εντοπίστηκαν κάποιες μικροζημιές σε εσωτερικούς τοίχους που δεν είναι όμως κάτι το ανησυχητικό».

Δηλώσεις για ζημιές

Από τον δήμο έγινε γνωστό ότι όσων δημοτών τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές να το δηλώσουν στο: πρώην Δημαρχείο Δ.Κ. Ανδραβίδας -πρώην Δημαρχείο Δ.Κ. Βάρδας πρώην Δημαρχείο Κάστρου – Κυλλήνης (Κτίριο Τ.Κ. Κυλλήνης) -Κτίριο Δημοτικών Υπηρεσιών (Δημαρχείο) Δ.Κ. Λεχαινών (Υπόψη Τεχνικής Υπηρεσίας)
Στις αιτήσεις θα αναφέρονται υποχρεωτικά οδοί ή περιοχή και τηλ. Επικοινωνίας

Ανακοίνωση από δήμο Πηνειού

Από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας του δήμου Πηνειού Παναγιώτη Θανοπουλος ανακοινώθηκαν τα εξής: “Σήμερα 15/5/2019 συνεδρίασε εκτάκτως το Σ.Ο.Π. λόγο της σεισμικής διέγερσης στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ηλείας με σκοπό την επικαιροποίηση του σχεδίου Ξενοκράτη και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Επιπρόσθετα δε επι του θέματος υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου κ.Καστρινού με τον κ.Λέκκα.

Ως Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καλούμε τους συνδημότες μας να αντιδρούν ψύχραιμα και έτσι όπως αρμόζει σε κατοίκους που ζουν στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης.

Ο έλεγχος στις κατασκευές και στα δημόσια κτίρια είναι ο μοναδικός τρόπο σωστής αντίδρασης απέναντι στα σεισμικά γεγονότα.

Δεν αντιδρούμε με πανικό αλλά με σωστό τρόπο που δεν είναι άλλος από τον συνεχή έλεγχο στα κτίρια που μένουμε.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ανησυχούν παρά μόνο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που τηρούνται σε σεισμογενείς περιοχές.

Αύριο Πέμπτη τα σχολεία του Δήμου μας όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά”.

Όλη η επικαιρότητα