Ηλεία

Ανδραβίδα: Στεγαστική συνδρομή και δάνεια – Στο ΦΕΚ οι λεπτομέρειες

Ακούστε το άρθρο

Οι προθεσμίες και οι  διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για επισκευή, ανακατασκευή και αυτοστέγαση κτισμάτων που επλήγησαν από το σεισμό της 21ης Μαΐου στην Ανδραβίδα δημοσιεύθηκαν στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 16 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 3826Β  τα περί “Οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 21ης Μαΐου 2019, σε περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”.

Σε ότι αφορά στη Στεγαστική Συνδρομή: “Στις περιοχές που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) ίση με το κόστος ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον προαναφερόμενο σεισμό.

Επισημαίνεται ότι η Σ.Σ. ανακατασκευής, δύναται χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου.Δικαιούχοι της Στεγαστικής Συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή τη ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το συμβάν και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

Δάνεια

Η Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Ατοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανει-ολήπτες/-τριες.

Σε περίπτωση που στον/στην ίδιο/-α ιδιοκτήτη/τρια ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Δ.Κ.Α. δικαιούται μόνο για μία, από αυτές, την οποία επιλέγει ο/η ίδιος/-α με υπεύθυνη δήλωση του/-της. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ.

Εξόφληση δανείων

Επίσης στο ΦΕΚ αναφέρονται τα περί εξοφλήσεως των δανείων: «Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα. Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής κτιρίου ορίζεται σε δεκαπέντε (15) χρόνια, η δε εξόφληση τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) χρόνια, η δε εξόφληση τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης».

Όλη η επικαιρότητα