Ηλεία Συνεντεύξεις

Ανδρέας Μίγκος: «Ένας σκοπός και έργο ζωής…»

Ακούστε το άρθρο

Με την Φιλαρμονική ασχολείται σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια. Για τον ίδιο αποτελεί σκοπό και έργο ζωής, κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη του, για την νεολαία, για τον πολιτισμό. Μιλά με συγκίνηση και νοιώθει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολλών ετών που μεγάλη ώθηση σε αυτή τα τελευταία χρόνια έδωσε ο μαέστρος Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.

Σε «1ο Ενικό» μιλά σήμερα ο πρόεδρος της σπουδαίας, με την μεγάλη ιστορία, Φιλαρμονικής Λεχαινών «ΟΡΦΕΥΣ» και αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Πεντάζο

Ερ.: Από πότε ασχολείστε με την Φιλαρμονική Λεχαινών;

Απ.: Οι μνήμες μου από την Φιλαρμονική Λεχαινών , ξεκινούν πολύ παλιά από την παιδική ηλικία μου όταν για λίγο πέρασα και ως παίκτης της Φιλαρμονικής.

Όμως ασχολούμαι συστηματικά από το 2000 όταν μπήκα για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής , με πρόεδρο τότε την αείμνηστη Άννα Κατσινά  και αρχιμουσικό τον πρόωρα χαμένο Χαράλαμπο Κλάδη.

Από τότε συμμετέχω σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια , έχω περάσει από όλες τις θέσεις και από το 2013  μέχρι σήμερα , έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Λεχαινών.

Ερ.: Τι σημαίνει για εσάς η ενασχόλησή σας με έναν τόσο σημαντικό φορέα, έναν πραγματικά θεσμό ετών όχι μόνο για το νομό αλλά και για την χώρα, όσον αφορά στην φιλαρμονικές μπάντες;

Απ.: Για μένα προσωπικά η Φιλαρμονική Λεχαινών , αποτελεί , σκοπό και έργο ζωής. Πιστεύω ότι μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ επιτελούμε κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη των Λεχαινών και κατ επέκταση ολόκληρο το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης ,αλλά και το Νομό Ηλείας αφού αποτελούμε τον πολιτιστικό πρεσβευτή σε ολόκληρη την Ελλάδα , όπου και αν  εμφανιζόμαστε. Για να γίνει αυτό κάποιοι άνθρωποι ασχολούνται νυχθημερόν με τη Φιλαρμονική. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε τόσο ψηλά αν δεν το είχαμε πιστέψει, μέσα μας, πρώτα.

 

Ερ.: Όλο αυτό το διάστημα, με την ενασχόλησή σας με την Φιλαρμονική, τι έχετε αποκομίσει;

Απ.: Με μια λέξη θα έλεγα , ικανοποίηση.. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών ετών , μιας προσπάθειας συνεχούς ,συστηματικής , επίπονης και επίμονης. Όμως  το αποτέλεσμα μας εχει ανταμείψει. Κάποια στιγμή πήραμε την απόφαση να κάνουμε  φυγή προς τα εμπρός, δηλαδή η Φιλαρμονική μας να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια μιας τυπικής επαρχιακής μπάντας , μόνο για λιτανείες και παρελάσεις , να σπάσουμε τα όρια του Δήμου , να εμφανιζόμαστε σε φεστιβάλ , μεγάλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις , να κάνουμε συναυλίες κλπ..Αυτό το έχουμε καταφέρει τώρα και είμαστε υπερήφανοι.

Στο σημείο αυτό θα ήταν μεγάλη  παράλειψη να μην αναφερθώ στους ανθρώπους που συνετέλεσαν σε αυτή την μεταμόρφωση ..Πρώτος και καλύτερος ο μαέστρος μας , ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης , ο οποίος από το 2016 που ανέλαβε την Φιλαρμονική , εχει δώσει άλλη πνοή και έφερε στην μπάντα  πάρα πολλά νέα παιδιά.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε συναυλίες με 60 μουσικούς και να έχουμε και ένα φυτώριο άλλων 30 , πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επαρχίας.

Επίσης τα άτομα που απαρτίζουν το Δ.Σ , ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος οικονομικών Μάκης Μήχανος , που πραγματικά εχει κάνει σκοπό της ζωής του τη Φιλαρμονική και του οφείλουμε πολλά αλλά και  τα υπόλοιπα μέλη Γιάννα Καλογεροπούλου, Φάνης Μπεσκίνης ,Μαρία Αναστασίνη ,Σωσώ  Κατσούφη,  Διονύσιος Τρόντζας,  που προσφέρουν όσο μπορούν στον κοινό μας σκοπό.

Ερ.: Υπάρχει «φυτώριο» για μια Φιλαρμονική μπάντα στον νομό και μάλιστα σε μια εποχή που τα ερεθίσματα για τους νέους είναι πολλά και μπορεί να χάνεται κάπως ο ρομαντισμός για κάτι τέτοιο, που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή;

Απ.: Σε μια Φιλαρμονική ο άνθρωπος που «φέρνει» τα παιδιά είναι ο μαέστρος. Το συμβούλιο λειτουργεί  καθοριστικά και συμπληρωματικά , αλλά ο μαέστρος είναι το πρόσωπο προς τα έξω , προς τα παιδιά.

Έχουμε την ευτυχία ο μαέστρος να έλκει τα παιδιά. Όταν κάποιο παιδί έρχεται στη Φιλαρμονική βρίσκει ένα πολύ καλό κλίμα , από όλους και αυτό το κάνει να θέλει να συνεχίσει. Πιστεύουμε ότι έχουμε βρει το «κλειδί» και έτσι μπορούμε να προσελκύουμε πολλά νέα παιδιά στη μπάντα και να ασχολούνται με την μουσική ξεφεύγοντας από άλλους πειρασμούς και παθητικές διασκεδάσεις της εποχής μας.

Ερ.: Εκτός από τις εκδηλώσεις εντός νομού και βέβαια την συμμετοχή σε διάφορες επετείους, συμμετέχετε και σε εκδηλώσεις εκτός νομού.

Τι αποκομίζουν τα μέλη της μπάντας και του Δ.Σ. βέβαια, από αυτήν την πολιτιστική ας το πούμε «ανταλλαγή»;

Απ.: Οι κλασσικές εκδηλώσεις που συμμετέχουν οι Φιλαρμονικές , είναι οι παρελάσεις και οι λιτανείες. Αυτό το κάνουμε βέβαια και με μεγάλη επιτυχία πιστεύω. Όμως αν μέναμε μόνο σ αυτό θα υπήρχε μια στατική κατάσταση , τα παιδιά δεν θα έβλεπαν κάτι καινούργιο και μοιραία το ενδιαφέρον τους θα ατονούσε σταδιακά.

Με την άνοδο του μουσικού επιπέδου μας άρχισαν να έρχονται και προσκλήσεις για Φεστιβάλ  Φιλαρμονικών, εκδηλώσεις και συναυλίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (έχουμε εμφανιστεί σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό ,Κόνιτσα ,Πάτρα ,Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κόρινθο ,Κατάκολο, Αμαλιάδα ,Φιλιάτες κλπ)και όπου πηγαίνουμε αποσπούμε τις καλύτερες κριτικές.

Το μεγάλο όφελος είναι για τους μουσικούς της Φιλαρμονικής , τα νέα παιδιά κατά κύριο λόγο , τα οποία αποκτούν εμπειρίες μουσικές και όχι μόνον,  κοινωνικοποιούνται, γνωρίζονται με μαέστρους και μουσικούς από άλλες πόλεις ανταλλάσσουν γνώσεις και έτσι διευρύνεται ο πνευματικός τους κύκλος.

Επιπλέον,  πολλά παιδιά παίρνοντας τις σωστές βάσεις από τη Φιλαρμονική μας, γίνονται επαγγελματίες μουσικοί  και διαπρέπουν σε στρατιωτικές και  άλλες μπάντες λύνοντας και το επαγγελματικό τους πρόβλημα με αυτό τον τρόπο (κι έχουμε πολλά τέτοια παιδιά από τα Λεχαινά).

Ερ.: Φέτος, υλοποιήσατε μια καινοτόμα δράση, καλώντας σπουδαίους μουσικούς με μεγάλη καριέρα, να εμφυσήσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά της μπάντας.

Πώς φάνηκε αυτό σε εσάς και βέβαια στα μέλη της Φιλαρμονικής;

Φέτος  διοργανώσαμε ένα πενθήμερο σεμινάριο στα Λεχαινά , στο οποίο δίδαξαν πέντε καταξιωμένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι  μουσικοί σε όλα τα όργανα, μερικοί από αυτούς είναι μέλη της κρατικής ορχήστρας Αθηνών.

Η προσπάθεια αυτή είχε απρόσμενα πολύ μεγάλη επιτυχία , αφού εκτός από τα παιδιά της δικής μας Φιλαρμονικής,  συμμετείχαν και μουσικοί από τις γειτονικές Φιλαρμονικές Ανδραβίδας ,Γαστούνης και Βαρθολομιού , συνολικά έλαβαν μέρος πάνω από 100 παιδιά.

Όλοι ενθουσιαστήκαν από την παρουσίαση και τον τρόπο που μετέδιδαν τις γνώσεις τους οι μουσικοί του σεμιναρίου και είδαμε εκεί το πολύ υψηλό επίπεδο που μπορεί να φτάσει κάποιος με σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Το σεμινάριο θα επαναληφθεί και το καλοκαίρι του 2020.

Ερ.:Ποιοι  είναι οι στόχοι της Φιλαρμονικής για τη νέα σεζόν;

Απ.: Εδώ θέλω να πληροφορήσω τον κόσμο ότι καταφέραμε να πάρουμε 35.000 ευρώ από το πρόγραμμα leader  αποκλειστικά για αγορά μουσικών οργάνων. Ήταν μια προσπάθεια 6 ετών και τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που το καταφέραμε.

Θέλουμε οπωσδήποτε να ολοκληρώσουμε την αγορά των οργάνων ,πράγμα που θα μας εξασφαλίσει επάρκεια σε όργανα για να ανταπεξέλθουμε στην ολοένα αυξανομένη ζήτηση από νέα παιδιά για εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Ένας δεύτερος στόχος μας είναι η μεταστέγαση της Φιλαρμονικής στο κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΑΣΟ στα Λεχαινά , το οποίο ολοκληρώνεται και έχουμε πάρει διαβεβαίωση ότι σε μια από τις αίθουσες θα στεγαστεί η Φιλαρμονική μας, θα είναι μια ιστορική στιγμή αυτή αφού θα αποκτήσουμε μόνιμη στέγη και μάλιστα έκτασης 360 τετραγωνικών. Κατά τα άλλα θα συνεχίσουμε τις δράσεις που κάνουμε κάθε χρόνο , με στόχο πάντοτε την εξωστρέφεια τις εμφανίσεις σε Λεχαινά και αλλού και την άνοδο του επιπέδου στη μουσική και στον πολιτισμό στον τόπο μας. Μεγάλος μας στόχος η εμφάνιση σε κάποιο φεστιβάλ στο εξωτερικό που πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα το καταφέρουμε.

Ερ.: ‘Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Απ.: Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που συμμετείχαν στη φετινή μεγάλη συναυλία μας την Αλεξάνδρα Συλλαιδή , την Στεφανία Συλλαιδή και τον Νίκο Μπουσδούκο.

Επίσης να ευχαριστήσω αναδρομικά όλα τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια της Φιλαρμονικής Λεχαινών που έβαλαν τις βάσεις και προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσουμε εκεί που είμαστε σήμερα.

Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της πόλης των Λεχαινών κυρίως,  οι οποίοι πραγματικά   από το υστέρημα τους κρατάνε  όρθια τη Φιλαρμονική η οποία δεν είναι δημοτική , δεν εχει κρατικές επιχορηγήσεις , δεν εχει χρηματικές επιχορηγήσεις από το Δήμο(εκτός των λεωφορείων για μετακινήσεις)και η επιβίωση της , επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών και του συμβουλίου.

Τέλος,  μια έκκληση  – παραίνεση προς τους γονείς : Εμπιστευτείτε μας τα παιδιά σας, μέσα στο περιβάλλον της Φιλαρμονικής,  κοινωνικοποιούνται, καλλιεργούνται και γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Άλλωστε,  «μέσα από τη μουσική, τα παιδιά εκφράζουν και όλα αυτά που δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια , αλλά ακόμα και αυτά που δεν μπορούν να εκφράσουν με τη σιωπή»…

Όλη η επικαιρότητα