Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Όση αγαπή δίνεις σε έναν σκύλο, άλλη τόση σου επιστρέφει, στον υπερθετικό βαθμό»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι εκπαιδευτής-  σύμβουλος προγραμμάτων εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης στο DOG house Training Club (φιλοξενία, εκτροφείο -εκπαίδευση) με εικοσιπενταετή εμπειρία σε εκπαίδευση και χειρισμό σκύλου. Η αγάπη του για το σκύλο και η επικοινωνία μαζί του είναι τα στοιχεία που τον οδήγησαν στο να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π», λύνει όλες τις απορίες που έχουμε για την ψυχολογία των τετράποδων φίλων μας καθώς και για τη σωστή εκπαίδευση τους.

Ποια είναι η διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί;

«Αρχικά η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε ήρεμο χώρο χωρίς  ενοχλήσεις. Από ένα ορισμένο σημείο και ύστερα, όταν το σκυλί έχει εμπεδώσει κάποιες βασικές εντολές, διεξάγουμε την εκπαίδευση σε χώρο με εξωτερικά ερεθίσματα ,όπου τελικά ο σκύλος θα μάθει να επικεντρώνει την προσοχή του αποκλειστικά σε εμάς. Εξασκούμε το σκύλο μας  μαθαίνοντας του μία- μία τις εντολές  και όταν έρθει η ώρα να του μάθουμε μία νέα εντολή, συνεχίζουμε να τον εξασκούμε και στην προηγούμενη . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να επιβραβεύουμε πάντα κάθε επιτυχή προσπάθεια του.

Η ιδιοσυγκρασία, οι αρνητικές ή θετικές εμπειρίες του σκύλου ,καθώς και η εμπειρία-γνώση του εκπαιδευτή είναι τα στοιχεία αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο δύσκολο ή εύκολο θα είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης».

Πως συνδέεται η συμπεριφορά ενός σκύλου με τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του;

«Φέρνοντας στο μυαλό μου παραδείγματα ιδιοκτήτων  με τους οποίους έχω συνεργαστεί διαπίστωσα την  επιρροή της διαμόρφωσης του χαρακτήρα του  σκύλου από τον  ιδιοκτήτη του μεταφέροντας σε αυτόν πολλά από τα χαρακτηριστικά του ίδιου. Μέσα από το λουράκι  το οποίο κρατάμε πηγαίνοντας βόλτα ή εκπαιδεύοντας το σκύλο μας  του μεταφέρουμε ότι νιώθουμε .Το λουρί χρησιμεύει σαν ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων».

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος – κατά την γνώμη σας – που κάνουν οι ιδιοκτήτες των σκυλιών;

«Το πιο συχνό λάθος που κάνουν είναι να τιμωρούν το σκύλο τους για κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά που είχε στο παρελθόν ,ενώ ξεχνούν να τον επιβραβεύσουν  για κάποια θετική συμπεριφορά που επέδειξε. Επίσης βλέπουμε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από  τα μέλη μιας οικογένειας απέναντι του».

Η ράτσα ενός σκύλου, το αν είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο, παίζει κάποιο ρόλο στην ευφυΐα ή τη συμπεριφορά του;

«Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα ημίαιμα έχουν υψηλότερη μέση ευφυΐα  ,προσωπική μου γνώμη είναι η  ότι και οι δύο κατηγορίες έχουν μεγάλη ικανότητα στη μάθηση αρκεί να μην μείνουμε στο ότι ο σκύλος μας έχει εκπαιδευτεί μαθαίνοντας  το να κάθεται ή να ξαπλώνει, αλλά να του μάθουμε μια ξένη γλώσσα –τη δική μας-έτσι ώστε να υπακούει στις απαιτήσεις μας ,κατανοώντας τι και πότε το θέλουμε».

Το να καταλαβαίνεις αυτό που θέλει ο σκύλος , είναι μόνο θέμα εκπαίδευσης ή είναι κάτι που το αποκτάς με τα χρόνια συμβίωσης μαζί του;

«Δεν είναι  μόνο θέμα εκπαίδευσης ,αλλά είναι και κάτι που το αποκτάς και με τα χρόνια συμβίωσης μαζί του. Εγώ αυτό το κατάφερα με το να  παρατηρώ  και να μάθω να διαβάζω  σωστά τη γλώσσα του σώματος του (Οσφρητικά -Οπτικά Σήματα) μετά από αρκετό χρονικό διάστημα φροντίζοντας  τον και οικοδομώντας τη σχέση μου μαζί του».

Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων, όπως τα ροντβάιλερ ή τα πιτμπουλ, τα οποία έχουν «κακή φήμη» για τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν σκυλιά τα οποία γεννιούνται επικίνδυνα;

«Όλα και κανένα . Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν ένας σκύλος δεν δεχθεί τη σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία και δεν πάρει τη σωστή ανατροφή, τότε μπορεί να κάνει ζημιά, ανάλογα  με το μέγεθος και τη δύναμη του. Υπάρχουν κάποιες φυλές οι οποίες έχουν πιο ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύλαξης με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να επιτεθούν σε κάποιον και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί .Το να επιτεθεί ένας σκύλος δεν γίνεται άνευ λόγου, πάντα υπάρχει λόγος».

Γιατί ο σκύλος θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

«Θεωρείτε ο καλύτερος φίλος γιατί η πίστη, η εξυπνάδα, η αφοσίωση και η τρυφερότητα του είναι απίστευτα ανταποδοτικές. Ο σκύλος μας δίνει μία αίσθηση συναισθηματικής ευεξίας χάρη στην ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρουν. Όση αγάπη του δίνουμε μας την ανταποδίδει στο δεκαπλάσιο».

Γιατί κάποια σκυλιά είναι επιθετικά με άλλα σκυλιά και πως μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει;

«Το πιθανότερο είναι να έγιναν κάποια λάθη σε μικρή ηλικία ή να μην έγιναν τα απαραίτητα για να μπορεί το σκυλί να εξελιχθεί σε φιλικό ζώο όπως το να έχουμε κοινωνικοποιήσει το σκύλο μας σωστά ώστε να εξελιχθεί σε ένα φιλικό και καλόβουλο ζώο. Η κακοποίηση και ο εκφοβισμός ,από την άλλη, κάνει τα σκυλιά φοβικά ή επιθετικά και δύστροπα. Επειδή η συμπεριφορά είναι κάτι που διαμορφώνεται και αλλάζει συνεχώς ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να την διαμορφώσει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ένα μεγάλο πρόβλημα που συναντούν κάποιοι άνθρωποι είναι ότι τα σκυλιά κλαίνε ή γαβγίζουν ή ακόμα κάνουν καταστροφές όταν λείπουν. Πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

«Για να μην φτάσουμε σε αυτό το στάδιο θα πρέπει με το που έρθει ο σκύλος στο σπίτι να ξεκινήσουμε να έχουμε ολιγόλεπτες απουσίες, έτσι ώστε ο σκύλος μας να συνειδητοποιήσει ότι δεν τον έχουμε εγκαταλείψει και ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε. Αυτό τον βοηθά να ηρεμήσει κάπως και να μην νιώθει το άγχος του αποχωρισμού, αφού έχουμε φροντίσει  πρώτα να του έχουμε δώσει ένα παιχνίδι ή ένα κόκκαλο που θα μπορεί να μασάει και να περνά την ώρα του. Κάθε φορά που θα επιστρέφουμε στο σπίτι και ο σκύλος είναι φρόνιμος τον χαϊδεύουμε και του μιλάμε τρυφερά».

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη στείρωση του σκύλου με το σκεπτικό ότι έτσι θα είναι πιο ήρεμο. Εσείς συμφωνείτε;

«Η στείρωση σε ένα σκυλί μπορεί να γίνει για διαφορετικούς λόγους όπως για παράδειγμα για λόγους υγείας ,αποφυγή ανεπιθύμητης γέννας. Σε ότι αφορά εμένα, στο θέμα της συμπεριφοράς, η στείρωση μπορεί να είναι χρήσιμη σε μερικά προβλήματα συμπεριφοράς (το αρσενικό να φεύγει από το σπίτι, να εμπλέκεται σε καβγάδες ,να είναι πιο στρεσαρισμένο, να στιγματίζει μέσα στο σπίτι). Άρα θα πρέπει να ξέρουμε  ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα που θέλουμε να θεραπεύσουμε και μετά, εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται μπορούμε να προτείνουμε ή όχι την στείρωση».

Γιατί επικρατεί η άποψη ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα σκυλιά μας με το φαγητό που τρώμε κι εμείς. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Ειλικρινά θεωρώ ότι ο καθένας θα πρέπει να το ψάξει ο ίδιος  και να καταλήξει αυτός στο τι θα κάνει. Θεωρώ όμως ότι ο άνθρωπος και ο σκύλος δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Γι αυτό θα πρέπει να ρωτάμε τους ειδικούς».

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια εξαιρετική πράξη αγάπης. Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις που χρειάζεται να λάβει ένας άνθρωπος υπόψη πριν αποφασίσει να υιοθετήσει έναν σκύλο;

«Για να αποφασίσουμε να αποκτήσουμε ένα σκύλο θα πρέπει  να λάβουμε υπόψη  τον ελεύθερο  χρόνο που διαθέτουμε  για να ασχολούμαστε μαζί του, τους πόρους για τη σωστή διαβίωση του  και το  χώρο που χρειάζεται για να μείνει .Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον(σπουδές ,στρατιωτικό, παιδιά κ.λ.π)».

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι άνθρωποι απευθύνονται σε εκπαιδευτές;

«Για να  βρουν λύσεις στα αναμενόμενα καθημερινά προβλήματα που ακολουθεί μια τέτοια συμβίωση. Κάποιοι άλλοι απλώς για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την σχέση τους και την επικοινωνία τους με τον σκύλο τους».

Υπάρχουν κάποια μαθήματα που έχετε πάρει εσείς από την επαφή σας με τους σκύλους;

«Έχω μάθει πολλά από τη συνεχή επαφή μου με τους  σκύλους και την εκπαίδευση τους. Έχω διδαχθεί να σκέφτομαι, να παρατηρώ, να βρίσκω λύσεις, να δείχνω κατανόηση , υπομονή και να προσπαθώ να  βρω  τρόπους να τους καταλάβω. Αυτό με έκανε να γνωρίσω και εγώ καλύτερα τον εαυτό μου».

Μία συμβουλή για νέους ιδιοκτήτες;

«Οι νέοι ιδιοκτήτες πριν πάρουν σκύλο ,θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο  σκύλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν μπιμπελό ή αντικείμενο ομορφιάς για το σπίτι τους. Είναι μια ζωντανή ,συχνά ευαίσθητη ύπαρξη με όλα τα δικαιώματα  της στη ζωή. Επίσης δεν πρέπει να έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι το σκυλάκι τους δεν είναι μικρός άνθρωπος  που θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί του όπως οι άνθρωποι».