Συνεντεύξεις

Ανδρέας Βαρώτσος: «Να επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης»

barotsos_an.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανδρέας Βαρώτσος είναι γεωπόνος –οικονομολόγος βιοκαλλιεργητής. Γεννήθηκε το 1953, στην Αλφειούσα Ηλείας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου το 1971 και στη συνέχεια έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις και πέτυχε στην  ΑΓΣΑ (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) πρώτος σε σειρά επιτυχίας.

Είναι επίσης πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Υπηρέτησε στο στρατό ξηράς.

Έχει εργασθεί στη ΒΦΛ στη Ν. Καρβάλη, στον ΟΓΑ, στο ΤΠΕ Ν Ηλείας, στο ΤΕΛ Ορεστιάδας. Το Νοέμβριο 1979 προσλήφθηκε στο τότε Υπουργείο Συντονισμού για την παρακολούθηση έργων δημοσίων επενδύσεων. 
Για 7 χρόνια ήταν υπάλληλος (με απόσπαση) στη Δ/νση Γεωργίας της ΝΑ Ηλείας, ο πρώτος υπεύθυνος για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και συνιδρυτής της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας. 
Έχει υπηρετήσει στη ΜΕΑ ΟΟΣΑ. Αφυπηρέτησε σαν υπάλληλος του ΥΠΑΑΝΝ. 
Ήταν εισηγητής σε σεμινάρια υπαλλήλων των ΥΠΕθΟ και Γεωργίας, κ.ά.

Πόσα μέλη απαριθμεί η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και ποιός είναι ο σκοπός της;

Οι σκοποί της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, μεταξύ των άλλων, είναι:

Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Η παροχή κάθε δυνατής πληροφόρησης και τεχνογνωσίας στα μέλη του με την διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων.

Η διερεύνηση των αγορών των βιολογικών προϊόντων και η προβολή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η συμμετοχή σε εκθέσεις και σε κάθε είδους διοργανώσεις με σκοπό την  προβολή των βιολογικών προϊόντων.

Η δημιουργία χώρων προβολής και διάθεσης των βιολογικών προϊόντων.

Τα εγγεγραμμένα μέλη της Ένωσης είναι πάνω από 100, με ενεργά 40-50, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει διακρίσεις και βραβεία σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γιατί να ασχοληθεί ένας αγρότης με την βιολογική καλλιέργεια;

Το μοντέλο της συμβατικής βιομηχανοποιημένης γεωργίας όπως εφαρμόζεται της τελευταίες δεκαετίες έχει φτάσει στα όρια του. Η έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα έχει οδηγήσει σε κατασπατάληση των πόρων και στη δημιουργία πλήθους προβλημάτων περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών.

-Τα περιβαλλοντικά προβλήματα περιλαμβάνουν την υποβάθμιση και καταστροφή του εδάφους τη μείωση της βιοποικιλότητας με αποτέλεσμα την εξάπλωση των εχθρών και των ασθενειών των φυτών. Από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ έχουν δεκαπλασιαστεί τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα οι απώλειες στην παραγωγή έχουν παραμείνει οι ίδιες σε ποσοστό 33%.

-Όσον αφορά στην οικονομική του πλευρά, το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς ενώ το εισόδημα του παραγωγού συμπιέζεται.

Οι αγρότες αγοράζουν τις εισροές λιανικής και μετρητοίς και πωλούν τα προϊόντα τους χονδρικής και με πίστωση.

Ο αγρότης βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφού από μεγάλες εταιρίες αγοράζει τις εισροές του και σε μεγάλες εταιρίες πουλά τα προϊόντα του.

Αν σε μια γεωργική εκμετάλλευση που ακολουθεί τον «σύγχρονο» τρόπο παραγωγής υπολογισθούν όλες οι δαπάνες παραγωγής, και αυτές που δεν είναι εμφανείς και δεν πληρώνονται σε χρήμα, τότε στην πλειοψηφία τους δεν είναι βιώσιμες. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η κορυφή του παγόβουνου και η αφορμή για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα τα οποία συνέχεια επιδεινώνονται.

Αντίθετα στη βιολογική καλλιέργεια ο αγρότης χρησιμοποιεί κυρίως δικούς του σπόρους, δικά του προϊόντα θρέψης φυτών και όχι χημικά λιπάσματα, ενώ με το υγιές έδαφος και τη βιοποικιλότητα που δημιουργεί δεν χρειάζεται και δεν χρησιμοποιεί  φυτοφάρμακα. Έτσι μειώνεται το κόστος παραγωγής όσον αφορά στις εισροές, τα εφόδια δηλαδή, και αυξάνει σε εργασία, πράγμα που είναι θεμιτό, αφού υπάρχει υποαπασχόληση στον αγροτικό τομέα. Ο αγρότης γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτοδύναμος.

Η βιολογική μέθοδος παραγωγής είναι εντάσεως γνώσης και εργασίας.

Από την άλλη πλευρά ο βιοκαλλιεργητής διαθέτει τα προϊόντα του σε καλύτερη τιμή και επειδή είναι πιστοποιημένα και επώνυμα απευθύνεται σε ξεχωριστή αγορά.

-Τα κοινωνικά προβλήματα αφορούν στην ερήμωση της υπαίθρου και στα θέματα υγείας τόσο του αγρότη χρήστη των φυτοφαρμάκων όσο και του καταναλωτή. Συνοπτικά αυτός ο τρόπος παραγωγής δημιουργεί άρρωστα φυτά, άρρωστα ζώα, άρρωστους ανθρώπους, άρρωστο πλανήτη.

Εν κατακλείδι πρέπει να επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Μία από τις διεκδικήσεις σας είναι και η νομοθέτηση των αγορών βιοκαλλιεργητών

Ο αγρότης όταν πουλά τα προϊόντα μέσω των καναλιών εμπορίας που υπάρχουν σήμερα, λαμβάνει μόνο το 1/3 της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και μόνο το 1/10 μένει σε αυτόν.

Οι αγορές παραγωγών δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να πουλήσει απευθείας τα προϊόντα του στον καταναλωτή και να καρπωθεί το σύνολο της προστιθέμενης αξίας ενώ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές επί πλέον.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η λειτουργία που επιτελούν οι αγορές παραγωγών – βιοκαλλιεργητών. Είναι επίσης:

Η φρεσκάδα και η ταυτότητα των προϊόντων, η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών, η δυνατότητα υγιεινής διατροφής με τοπικά προϊόντα η συμβολή στη διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων μίας περιοχής ή χώρας, η μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω της μικρής απόστασης που διανύουν τα τρόφιμα, η σύνδεση της πόλης με την ύπαιθρο και με τον αγροτουρισμό, η ενίσχυση της συλλογικότητας των παραγωγών.

Στο εξωτερικό ο θεσμός των αγορών είναι πολύ διαδεδομένος. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 8.000 organic farmers markets

Προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές τα βιολογικά και ποιά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων σημειώνουν ραγδαία αύξηση στο εξωτερικό. Αλλά και στην Ελλάδα παρά την κρίση, οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι νέοι αγοράζουν σε μεγάλο ποσοστό βιολογικά προϊόντα. Δεν έχετε παρά να καθίσετε σε ένα ταμείο κάποιου super market και εκεί θα διαπιστώσετε την προτίμηση των καταναλωτών. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα λαχανικά και τα τυποποιημένα.

Διοργανώνεται συχνά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Πότε θα είναι η επόμενη;

Στο πλαίσιο των σκοπών του ο σύλλογος έχει διοργανώσει ημερίδες-σεμινάρια για την επιμόρφωση των μελών του και για την προώθηση των προϊόντων τους. Το επόμενο σεμινάριο θα γίνει 4 & 5η Μαρτίου, με θέμα «Δημιουργία και προώθηση εξαγώγιμου προϊόντος & διαδικασίες εξαγωγής του», στην αίθουσα του επιμελητηρίου Ηλείας με εισηγητή τον Διευθυντή Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Enterprise Greece (τ. ΟΠΕ)  κ. Γ. Παπαστεργιόπουλο.  

Του ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα