Ζώα

Ανδρίτσαινα – Κρέστενα: Προχωρά η δημιουργία κέντρου περίθαλψης αδέσποτων

adespota.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το οξύ πρόβλημα των αδέσποτων, που τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είχε γιγαντωθεί, καθώς πολλοί είναι πια εκείνοι οι συμπολίτες μας που στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα έξοδα τους, εγκαταλείπουν τα ζώα τους σε δρόμους και πλατείες, επιχειρεί σε τάξη το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

 Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων  τείνει σε πολλές περιοχές της χώρας να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και γι’ αυτό το λόγο η Πολιτεία έχει θεσπίσει τελευταία ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο, και για εκείνους που εγκαταλείπουν και για εκείνους που βασανίζουν ζώα. Την εποπτεία για τη φροντίδα των αδέσποτων έχουν οι Δήμοι, που θα πρέπει να κινήσουν άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ήδη έχει κάνει στο νομό μας ο Δήμος Ήλιδας.

 Στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει δημιουργηθεί η πενταμελής επιτροπή που θα μελετά αυτό το σοβαρό θέμα ενώ στόχος είναι να μπει η βάση για τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου περίθαλψης των αδέσποτων.

Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης Rommel, και άριστος γνώστης του θέματος Ηρακλής Ματρόζος.

«Η κρίση έχει δημιουργήσει πανελλαδικά ένα μεγάλο πρόβλημα, και έχει κάνει τους ιδιοκτήτες να διώχνουν από το σπίτι το οικόσιτο ζώο. Η Πολιτεία μέχρι τώρα έχει δει το θέμα επιφανειακά. Οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι αν και θέλουν να προσφέρουν, με άδεια πορτοφόλια είναι αδύνατο να κάνουν σοβαρό έργο. Ένας δήμαρχος από μόνος του δεν μπορεί να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Από κει και πέρα σημαντικός είναι και ο ρόλος των εθελοντών και των φιλόζωων. Όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να παρουσιάζεται  επίσημα και να παίρνει αρμοδιότητες, και όχι να παίρνει σπίτι του 40 ζώα που μπορεί να ενοχλούν το γείτονα. Υπάρχουν όρια και κανόνες στη φιλοζωία και αυτά θα τα εξηγήσουμε σε ημερίδες που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εμείς όπου μας ζητηθεί θα σταθούμε αρωγοί με τη γνώση και την εμπειρία μας, αλλά θα πρέπει να διεκδικηθούν και τα απαραίτητα κονδύλια. Κάνω έκκληση σους συμπολίτες μας να μην αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους αν δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και να απευθύνονται στο δήμο» επισημαίνει ο κ.Ματρόζος.

Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Όλη η επικαιρότητα