Ηλεία

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τα πάντα στο Επιτάλιο

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές καταστροφές σε στάβλους προκάλεσε το χθεσινό μη αναμενόμενο πέρασμα ανεμοστρόβιλου από την περιοχή του Επιταλίου τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους ιδιοκτήτες που είχαν ήδη ξεκινήσει την εργασία τους και βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εντός αυτών να γλιτώνουν από θαύμα. Βασική τους επιθυμία μετά τη ζημιά που υπέστησαν είναι ο έλεγχος από αρμόδιους οργανισμούς προκειμένου να αποζημιωθούν έστω τα υλικά που θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί η εικόνα των περιουσιών τους, με την εκτιμώμενη δαπάνη να φτάνει τα 8.000-9.000 ευρώ.

Η κακή μέρα συνήθως φαίνεται από το πρωί. Αυτό έγινε και για την οικογένεια Πέρρα, με τον πατέρα Διονύση και το γιό Δημήτρη να έχουν ξεκινήσει από νωρίς την εργασία τους. Ωστόσο έκπληκτοι αντίκρισαν περίπου στις 8πμ. κομμάτια της στάνης τους να «πετάνε» κυριολεκτικά στον αέρα, ύστερα από το ξαφνικό πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου. Σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση που έπεφτε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, προκάλεσε όχι μόνο σημαντικές καταστροφές στις σκεπές του στάβλου, αλλά και στις τροφές των ζώων που βρίσκονταν εντός αυτού. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, εκτιμάτε πως εντός του στάβλου βρίσκονταν περίπου 3.000 μπάλες σανό, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται πως έχει υποστεί σημαντική ζημιά.

«Δεν άφησε τίποτα»

Στις δύσκολες στιγμές που έζησαν ο ίδιος και ο γιός του Δημήτρης κατά τη διάρκεια του περάσματος του ανεμοστρόβιλου στάθηκε ο κτηνοτρόφος Διονύσιος Πέρρας, που αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε 2 λεπτά διέλυσε τα πάντα. Πήρε τη σκεπή και ευτυχώς δεν σκότωσε ζώα. Έχει κάνει ζημιά σε σανό, αρμεκτικό μηχάνημα, ενώ πέταξε τους τσίγκους πάνω στις κολώνες και έκοψε το ρεύμα. Προσπαθούμε να καλύψουμε ότι μπορούμε, με τον καιρό να είναι απειλητικός. Δεν γνωρίζω ακριβή αριθμό από τις μπάλες σανού, αλλά μπορεί να ξεπερνά τις 3.000. Πάθαμε μεγάλη ζημιά και ευτυχώς δε μας σκότωσε. Ανάλογο καιρικό φαινόμενο είχε παρουσιαστεί το 2001, όπου και τότε είχε σηκώσει ελάχιστα το στάβλο. Τώρα δεν άφησε τίποτα. Αυτό που θέλουμε είναι να παραγγείλουμε τα πράγματα και να το σκεπάσουμε γρήγορα και να έρθει ο ΕΛΓΑ για να δει τη ζημιά».

Από την πλευρά του, ο γιός του Διονυσίου Πέρρα, Δημήτρης, εστίασε κυρίως στις ζημιές που προκάλεσε το φαινόμενο και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό και να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή σε προϊόντα που μπορούν να επηρεαστούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ φάνηκε ανακουφισμένος που δεν κινδύνεψε ο ίδιος και η οικογένειά του. Ειδικότερα, σημείωσε τα εξής: «Το φαινόμενο αυτό είχε να γίνει χρόνια. Έκανε τεράστια ζημιά και πάλι καλά που δε σκοτωθήκαμε, καθώς εκείνη την ώρα ήμασταν μέσα. Δεν έχει αφήσει τίποτα. Τροφές, ζώα, αρμεκτικό, όλα είναι διαλυμένα. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Έχουμε κάνει όλες τις αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και περιμένουμε να αποζημιωθούμε έστω τα έξοδα που θα δαπανήσουμε, καθώς μιλάμε για ζημιά της τάξεως των 8.000-9.000 ευρώ».

«Να αποζημιωθεί ο άνθρωπος»

Στο πλάι των δυο κτηνοτρόφων ήταν από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας, που ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το συμβάν και έσπευσαν για να αντικρίσουν τη ζημιά. Ο ίδιος υποστήριξε πως η ζημιά που έχει σημειωθεί είναι μεγάλη και γίνεται αγώνας δρόμου από εργάτες και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες προκειμένου να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό η περιουσία. Τέλος, στάθηκε ακόμα στις κινήσεις που έκανε ο ίδιος και το ΔΣ της κοινότητας, καλώντας τον ΕΛΓΑ να παρουσιαστεί στο σημείο και να εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι δυο κτηνοτρόφοι, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Όλη η επικαιρότητα