Κόσμος

Ανεβάζουν τα μέτρα ασφαλείας οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

f2a9312c021ce33e4e56b1536e557492.jpg
Ακούστε το άρθρο
Τα τρομοκρατικά -όπως όλα δείχνουν- χτυπήματα στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει κύματα σοκ στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν τις επιθέσεις και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας. 

Η συγκυρία έχει και μία διάσταση που εντείνει τον πανικό: Στην Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει τα ταξίδια της περιόδου για το Καθολικό Πάσχα. Χτύπημα σε αεροδρόμιο σε περίοδο αυξημένων μετακινήσεων προκαλεί όπως είναι φυσικό μεγαλύτερη ανησυχία, για αυτό και τα μέτρα ασφαλείας ξεκινούν από κόμβους μετακινήσεων όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το Παρίσι ήταν το πρώτο που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ, επιφυλακή και στην Ιταλία, «σοκαρισμένο» το Λονδίνο που συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης. 

Αυξήθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στο Ορλί όπως και στον Γκαρ ντυ Νορντ (που συνδέει σιδηροδρομικά Παρίσι και Βρυξέλλες). Ενίσχυση μέτρων και στο αεροδρόμιο της Τουλούζης. 

Ανεστάλησαν επίσης τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των Eurostar και Thalys. 

Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.

«Είμαι σοκαρισμένος και ανήσυχος για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον. 

Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο). 

Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα – κυρίως προς την βελγική πλευρά.

Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.

 
 

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα