Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η… ανεξαρτησία της Ηλείας – Πώς εντάχθηκε ο νομός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντί της Πελοποννήσου

Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρόνια περίμεναν οι Ηλείοι προκειμένου να ζητήσουν την απόσχισή τους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναζητώντας ταυτόχρονα την «ανεξαρτησία» τους από την Αχαΐα, που λόγω του ότι είναι γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου έπαιρνε πάντα τη μερίδα του λέοντος σε επιδοτήσεις και έργα.

Το αίτημα για σύσταση περιφέρειας που να συμπίπτει με τα γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου αναθερμάνθηκε με την πρόσφατη παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Ιστορία από το 1997

Όλα άρχισαν το 1997, όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε να σχεδιάζει τον «Καποδίστρια» για τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Τότε φάνηκαν τα πρώτα σημάδια των αντιδικιών στην Πελοπόννησο. Παρά ταύτα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος αρχικά, όπως αναφέρουν πηγές της εποχής εκείνης, είχε σκοπό να δημιουργήσει την υπερνομαρχία Πελοποννήσου και να εντάξει και τους επτά νομούς της στη νέα διοικητική οντότητα. Ως πρωτεύουσα επιλέχθηκε η Τρίπολη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Τότε ξέσπασαν οι διαφωνίες.

Οι Αχαιοί ήθελαν αυτοί να γίνουν πρωτεύουσα της υπερνομαρχίας ως ο πιο ισχυρός οικονομικά νομός λόγω του λιμανιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη είναι, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η πρόταση απόσχισης που είχε διατυπωθεί το 1997 από τον τότε βουλευτή της Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Ζαφειρόπουλο. Η πρόταση κατετέθη στον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Καποδίστριας». Ο κ. Ζαφειροπουλος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ένταξης τόσο της Ηλείας όσο και της Αχαΐας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι τα διοικητικά όρια της Πελοποννήσου θα πρέπει ακόμα και για ιστορικούς λόγους να συμπίπτουν με τα γεωγραφικά.

Κι ενώ η πρόταση Ζαφειρόπουλου ακούστηκε κατ’ αρχήν θετικά από τον υπουργό, το ζήτημα βάλτωσε λόγω των αντιδράσεων Αχαιών πολιτικών, οι οποίοι δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο πρωτεύουσα της Περιφέρειας να μην είναι η Πάτρα, αλλά η Τρίπολη.

Ύστερα από αυτές τις αντιδικίες και με το «Καλέντζι» να κυριαρχεί στο πεδίο των αποφάσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει τον «Καποδίστρια» το 1999 και χωρίζει την Πελοπόννησο στα δύο. Δημιουργεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία αποτελούν η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πάλι διαπιστώνεται άνιση αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος προς την Ηλεία. Η Αχαΐα παίρνει τη μερίδα του λέοντος σε έργα και επιδοτήσεις και γίνεται και πρωτεύουσα. Μεγάλο παράπονο και από την Αιτωλοακαρνανία, που ενώ είναι σχεδόν διπλάσια σε έκταση και με προβληματικό οδικό δίκτυο σε κάποια μέρη της μέχρι και σήμερα, λαμβάνει λιγότερα χρήματα από την Αχαΐα.

Τα χρόνια περνούν και έρχεται η στιγμή της δεύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, στην εφαρμογή της οποίας τυγχάνει και είναι πάλι ένας Παπανδρέου πρωθυπουργός. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ξεκινά να σχεδιάζει το 2010 τον «Καλλικράτη», για τον οποίο μέχρι και σήμερα υπάρχουν επικριτικά σχόλια, ειδικά στο αν έπρεπε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το 2011 ο «Καλλικράτης» υλοποιείται. Καταργούνται οι νομαρχίες, καταργούνται και οι υπερνομαρχίες και στη θέση τους ορίζονται 13 περιφέρεις, όπου ο περιφερειάρχης εκλέγεται. Παράλληλα, οι δότες περιφέρειες (μέσα από αυτές ασκεί έλεγχο το κράτος στην Αυτοδιοίκηση) «βαφτίζονται» αποκεντρωμένες διοικήσεις, γίνονται και αυτές 13.

Αχ, «Καλλικράτη»

Στον «Καλλικράτη» και πάλι η Πελοπόννησος διαιρείται. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελείται πλέον από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και τα Επτάνησα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μένει ως έχει, παρά τις προσπάθειες κάποιων λίγων να την ενοποιήσουν.

Η αλήθεια είναι από το 1999 μέχρι και το 2011 πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην περιοχή και ειδικά οι οικονομικές ισορροπίες. Η Αχαΐα είναι «βουτηγμένη» στην ύφεση, τα εργοστάσιά της δεν λειτουργούν και το λιμάνι δεν «ανθεί» όπως παλιά, λόγω στάσης εμπορίου. Σε αντίθεση, η Μεσσηνία λόγω την ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων που έγιναν, είναι σήμερα ο νομός leader της Πελοποννήσου. Στην όλη αυτή αλλαγή συνετέλεσαν και τα έργα υποδομής που έγιναν στην Πελοπόννησο, όπου πλέον γρήγορα και με ασφάλεια μπορεί κάποιος να κινηθεί οδικώς προς την Καλαμάτα από την Αθήνα, ακόμη και αν επιλέξει να πάει μέσω Άργους ή Τρίπολης. Από την οικονομική άνθηση της Μεσσηνίας έχει κερδίσει και η Ηλεία αλλά και η Λακωνία, η οποία έχει στραφεί και αυτή προς τις τουριστικές επενδύσεις με επίκεντρο τη Μάνη.

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές αλλαγές σκηνικού που έχουν γίνει στην Πελοπόννησο, και πάλι η Αχαΐα παίρνει τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις και τα έργα μέσω ΕΣΠΑ. Τα παράπονα από την Ηλεία δεν έχουν πάψει να υπάρχουν για τις διακρίσεις που γίνονται. Και οι εξελίξεις στην Καταλονία έφεραν ξανά το αίτημα της απόσχισης του νομού στον αφρό.

Πηγή: Εφημ. «ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Όλη η επικαιρότητα