Αγγελική Νικολούλη: Τριάντα χρόνια αποκαλύψεις!

Για περίπου 30 χρόνια, η Αγγελική Νικολούλη αποτελεί την πιο μάχιμη δημοσιογράφο σε ένα δύσκολο χώρο όπως αυτός του αστυνομικού ρεπορτάζ, έχοντας καταφέρει με την εκπομπή της «Φως στο Τούνελ» να καθηλώσει το ελληνικό κοινό και να κρατάει τους τηλεθεατές της με κομμένη την ανάσα. Λάτρης της έρευνας, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ασχολείται με σκοτεινές υποθέσεις απώλειας ανθρώπινων ζωών. Ατρόμητη και πιστή σε αυτό που κάνει, ζει με την πεποίθηση πως υπάρχει μόνο τέλειος ερευνητής και όχι τέλειο έγκλημα. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πατρίς»:

Χρόνια τώρα ψάχνετε το «Φως στο Τούνελ» αδιάκοπα. Από πού αντλείτε τη δύναμη να συνεχίζετε με το ίδιο πάθος;

Λατρεύω τη δουλειά μου και το πάθος παραμένει εφάμιλλο με αυτό στα ξεκινήματα του «Τούνελ». Δύναμή μου αποτελούν οι φίλοι της εκπομπής, που την παρακολουθούν πιστά 23 χρόνια. Εκφράζουν την αγάπη τους με κάθε τρόπο.

Τι πιστεύετε ότι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να σας κάνει να πείτε οριστικά τέλος;

Δεν κάνω αρνητικές σκέψεις. Υπάρχουν απρόοπτα στη ζωή και καθένας πρέπει να πορεύεται ανάλογα. Αν υποπέσει στην αντίληψή μου ότι κουράζει η παρουσία μου τους τηλεθεατές, τότε θα αλλάξω επαγγελματική πορεία. Τέτοιες περιπτώσεις σε οδηγούν στην αλλαγή, χωρίς να μένεις στάσιμος.

Έχετε πει και στο παρελθόν ότι έχετε δεχθεί απειλές για τη ζωή σας. Όσες φορές έχει συμβεί, ποια ήταν η αντίδρασή σας;

Αλίμονο αν τόσα χρόνια που βρίσκομαι κοντά στον κίνδυνο, σε εκατοντάδες υποθέσεις που ερευνώ, στεκόμουν σε ότι απειλές έχω δεχθεί.

Ποιο περιστατικό της ζωής σας σας έχει σημαδέψει;

Υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά. Τα βίωσα εντονότερα ιδιαίτερα την περίοδο που ερευνούσα τα «Παιχνίδια της Ζωής». Σε τόσες σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, υπήρξαν ξεχωριστές στιγμές που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ…

Υφίσταται το τέλειο έγκλημα;

Προσωπικά πιστεύω όχι. Ο τέλειος ερευνητής είναι αυτός που θα ανακαλύψει τα ίχνη που μένουν πίσω, όσο αθέατα κι αν είναι. Με σύγχρονες μεθόδους των εγκληματολογικών εργαστηρίων, ακόμα και η σιωπή «μιλάει».

Το αστυνομικό ρεπορτάζ έχει επιστρέψει έντονα στη ζωή μας με διάφορες εγκληματικές υποθέσεις. Πως το εξηγείτε σε κοινωνικό επίπεδο;

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εγκληματικότητας και στις δολοφονίες που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα εντός οικογένειας και κοινωνίας, θολώνουν τη σκέψη, τραυματίζουν την ψυχή και σπάει η λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη λογική από την παράνοια. Η αγριότητα των εγκλημάτων την περίοδο των γιορτών, κυρίως οικογενειακά, μιλάει από μόνη της….

Οι υποθέσεις που αναλαμβάνεται προβάλλονται τηλεοπτικά. Πόσο δικαιωμένη αισθάνεστε για αυτό;

Δικαιωμένη γιατί; Πολλές φορές δε συμφωνώ με τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποια ευαίσθητα θέματα, αλλά ούτε και με τον τρόπο που αντιδρά μια μερίδα του κοινού στο διαδίκτυο. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί σε έρευνα, ενημέρωση και στο σχολιασμό λεπτών κοινωνικών θεμάτων.

Τα βιβλία σας έχουν αγκαλιαστεί έντονα από το αναγνωστικό κοινό; Ήταν κάτι που περιμένατε;

Η αποδοχή του κοινού ήταν και είναι τιμητική και συγκινητική. Πιστεύω η αλήθεια και των τριών βιβλίων μου, μαζί με την κατάθεση ψυχής, κάνει τον κόσμο να τα λατρέψει. Πρόκειται για ένα κύκλο αληθινών ιστοριών που έχω ερευνήσει κατά καιρούς και δίνουν ανάγλυφα το προφίλ του εγκλήματος στη χώρα. Συνεχίζω και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το τέταρτο βιβλίο μου.

Ποια είναι η άποψή σας για ενασχόληση με την πολιτική;

Στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν να με δουν να σηκώνω την πολιτική τους σημαία και να κατέβω στις εκλογές. Τη μια με έβλεπα υποψήφια στην Ηλεία και την άλλη στη Β’ Αθηνών. Όλα αυτά αποτελούν ειδήσεις που έμαθα από δημοσιεύματα. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: δεν κάνω εγώ για την πολιτική.

Είστε γενικότερα αυστηρή με τον εαυτό σας;

Όσο δε φαντάζεστε. Με περνάω τακτικά από… αξονική, με μαλώνω και με συνετίζω.

Τι επιθυμείτε να φέρει το μέλλον;

Θέλω να είμαι γερή και να χαμογελάω πάντα, παρέα με τα παιδιά μου.