Ηλεία

«Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» στην Βάρδα

Ακούστε το άρθρο

Η Βάρδα με την δημιουργία του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» και την ανάπλαση αλλάζει όψη, μετατρέπεται σε μια ελκυστική αγορά και σημείο αναφοράς για την Βουπρασία.

Σε αυτό στοχεύει ο δήμος Ανδραβίδας  Κυλλήνης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας και το Επιμελητήριο Ηλείας, μέσω της ένταξης του δήμου στο πρόγραμμα Open Mall (Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου).

Την Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε
στο δημαρχείο Βάρδας παρουσία μελών του Εμπορικού Συλλόγου και κόσμου,
ενημέρωση για την συγκεκριμένη δράση, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας
κ. Κώστα Νικολούτσο ο οποίος χαρακτήρισε την δράση σπουδαία για την Βάρδα και
την Βουπρασία γενικότερα, τον πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου κ. Ανδρέα Τσίρο,
τον γεν. γραμματέα του δήμου κ. Νίκο Σοφιανόπουλο και εκπρόσωπο της ΕΠΑνΕΚ.
Παρόντες από τον Εμπορικό Σύλλογο και ο γραμματέας κ. Αντώνης Σκιαδόπουλος
καθώς και ο ταμίας κ. Μπερδές Άγγελος. Η πρόταση εγκρίθηκε και τώρα πιέζει ο
χρόνος.

Η νέα Δράση «Ανοικτά Κέντρα
Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής
δραστηριότητας,συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Οι
προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ-ΕΣΠΑ. Την πρόταση
θα υποβάλλει ο δήμος μέχρι 31 Οκτωβρίου αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν
υπογράψει οι καταστηματάρχες της Βάρδας.

«Ουσιαστική
αναβάθμιση»

Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: “Με το συγκεκριμένο έργο στη Βάρδα θα υπάρχει τεράστια βελτίωση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα καταστήματα, τα οποία και αυτά θα λάβουν ένα ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί για ανακαίνιση του καταστήματος. Θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το τι προσφέρει κάθε μαγαζί. Γίνεται αντιληπτό ότι με το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της Βάρδας. ”

«Κόστος
1.900.000 ευρώ»

Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος δήλωσε: «Το κόστος είναι περίπου 1.900.000 ευρώ και είναι στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο δήμος παίρνει περίπου 1.500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα στον Εμπορικό Σύλλογο για να γίνουν κάποιες αναγκαίες ενέργειες για τα καταστήματα. Μιλάμε για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» όπου θα δημιουργηθεί μαζί με την ανάπλαση και ένας χώρος αναψυχής, θα υπάρχουν πεζοδρομήσεις, wi-fi ελεύθερο, φωτιστικά, δένδρα, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για την Βάρδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει δημοτική ενότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους. Αυτή την προϋπόθεση την έχει μόνο η δημοτική ενότητα Βουπρασίας. Τα χρήματα της ανάπλασης υπενθυμίζω ότι έχουν εξασφαλιστεί και από κεί και πέρα βρισκόμαστε στην διαδικασία για να γίνει δημοπράτηση. Από την στιγμή που θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος σε ένα διάστημα περίπου 8 μηνών η ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου». Περίπου μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν βγει τα αποτελέσματα οπότε μέσα στο 2019 αν εγκριθεί το πρόγραμμα θα έχει υλοποιηθεί. Ο Δήμος πρέπει να υποβάλλει την πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως είναι απαραίτητη η συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου που είναι πολύ δραστήριος και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας  »

Ενίσχυση
οικονομικής δραστηριότητας

Ο γεν. γραμματέας του Δήμου κ. Νίκος Σοφιανόπουλος δήλωσε: «Έγινε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση στη Βάρδα. Συμμετείχε η ΕΠΑνΕΚ με τον εκπρόσωπό της, το Επιμελητήριο Ηλείας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ και στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Η Βάρδα και γενικότερα η Βουπρασία έχει μεγάλη παραγωγική βάση, με ένα δραστήριο Εμπορικό Σύλλογο με καταστήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγοράς και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υποβάλλουμε πρόταση. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η προμήθεια και εγκατάσταση θεμάτων έξυπνης πόλης και εφαρμογή μίας ενιαίας αισθητικής στα καταστήματα. Αξίζει να υποβάλλουμε την πρόταση και ήδη οι καταστηματάρχες και ο Εμπορικός Σύλλογος της Βάρδας το αντιμετωπίζουν θερμά».

«Πρόσκληση
στους καταστηματάρχες»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος δήλωσε: «Έγινε μια λεπτομερής ενημέρωση για το έργο που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Βάρδας. Μιλάμε για ανάπλαση του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης. Θα υπάρχει ενιαία ταυτότητα για τα καταστήματα, όπου ο καταναλωτής θα κάνει περίπατο σε μια μεγάλη αγορά με καταστήματα ανακαινισμένα,  με πεζοδρόμους με νέα φωτιστικά, θα υπάρχει ελεύθερο Wi-Fi και άλλες ανέσεις για τον καταναλωτή. Καλώ τους καταστηματάρχες να σπεύσουν να υπογράψουν ότι αποδέχονται την συμμετοχή στο έργο αφού η καταληκτική ημερομηνία είναι η τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας καλεί τα μέλη του να σπεύσουν να υπογράψουν γιατί ο χρόνος πιέζει».

Όλη η επικαιρότητα