Ηλεία

Ανήσυχοι οι πρατηριούχοι καυσίμων στον Πύργο για τις διεθνείς εξελίξεις – Βιοαιθανόλη και φορολογία ανεβάζουν την τιμή της βενζίνης

Ακούστε το άρθρο

Αύξηση που είναι αναπόφευκτη και για το πετρέλαιο

Σημαντικές αυξήσεις εμφανίζει ο τομέας των υγρών καυσίμων από τις αρχές του έτους, βασική αιτία των οποίων αποτελούν η φορολογία και η αύξηση του ποσοστού βιοαιθανόλης από 1% σε 3,3%. Ανήσυχοι οι βενζινοπώλες του Πύργου και για πιθανή περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως, ύστερα από τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολή και έχουν μετατρέψει το κλίμα στην περιοχή σε πολεμικό.

Ως πρώτη και βασικότερη αιτία της αύξησης φαίνεται πως είναι η υποχρεωτική πρόσμιξη βιοαιθανόλης στις βενζίνες, όπου από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έχει τριπλασιαστεί η υποχρεωτική πρόσμιξη από 1% στο 3,3% λόγω συμμόρφωσης της Ελλάδας στην οδηγία για ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως προκύπτει και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό πιο φιλικά καύσιμα προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις αυτές παίζει και η υψηλή φορολογία που έχει η χώρα μας, όπου ενδεικτικά για κάθε 10€ που καταβάλλει ένας καταναλωτής για βενζίνη, τα 6,5€ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί και μόνο τα 0,6 € (το 6%) αντιστοιχεί συνολικά στο μικτό περιθώριο των Εταιριών Εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις των διεθνών τιμών, αυτές μπορεί να επηρεασθούν από διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα όπως αυτά που συμβαίνουν αυτό το διάστημα στην Ανατολή όπου το κλίμα είναι έκρυθμο.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών εξαιτίας τέτοιων περιστατικών.

Οι βενζινοπώλες για τις αυξήσεις

Για τις σημαντικές αυξήσεις που από την αρχή του έτους έχουν αγγίξει τα 0,03 ευρώ ανά έτος, μίλησαν οι βενζινοπώλες του Πύργου. Αρχικά εστίασαν στη βασική αιτία της αύξησης, που όπως αναφέρουν σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού βιοαιθανόλης στη βενζίνη, έχοντας ως βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο δεν θα μπορούσαν να μην εστιάσουν και σε όσα γίνονται στην Ανατολή, εκφράζοντας την ελπίδα τους πως η κατάσταση αυτή δε θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των βενζινοπωλών στην εφημ. «Πατρίς»:

Παναγιώτης Σπυρογιάννης-«Silk Oil»:

«Από τις αρχές του έτους έχει παρατηρηθεί όντως μια αύξηση στα καύσιμα. Αφορά θεωρώ τα γεγονότα που γίνονται στην Ανατολή και αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Βέβαια, η αύξηση που έχει παρατηρηθεί είναι της τάξης των 0,03 ευρώ ανά λίτρο. Αυτή πιθανόν να αφορά ένα νέο προϊόν που προστέθηκε στη βενζίνη, την αιθανόλη, που είναι αντίστοιχο του βιοντίζελ που είχε μπει στο πετρέλαιο. Η προσθήκη αυτή έγινε για οικολογικούς λόγους, αυξάνοντας παράλληλα και την τιμή. Ευελπιστούμε πως δε θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, αν και τις τελευταίες μέρες οι τάσεις είναι ανοδικές. Για το καλό όλων ελπίζω να έχουμε σταθεροποίηση».

Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος-«ΕΚΟ–ΚΑΛΥΨΩ»:

«Εδώ και μερικές μέρες βλέπουμε ανοδική πορεία στα καύσιμα. Αρχικά, η προσθήκη ουσιών στο καύσιμο της βενζίνης που είναι φιλικές προς το περιβάλλον έχει φέρει αυτή τη σημαντική αύξηση των 0,03 ευρώ από την αρχή του 2020, ενώ πιθανότατα μπορεί να έρθουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέλλον εξαιτίας γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή».

Ηρακλής Διονυσόπουλος-«Shell»:

«Ο πρώτος λόγος αύξησης της τιμής των καυσίμων είναι η κρίση που έχει ξεσπάσει στον Κόλπο, με το δεύτερο να είναι λόγω της πρόσθεσης βιοκαυσίμου στο προϊόν. Η αύξηση του ποσοστού βιοκαυσίμου αποτελεί οδηγία της ΕΟΚ και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Ήταν στο 1% και πλέον έχει φτάσει το 3%, με την ανατίμησή του να είναι περίπου στα 0,03 ευρώ ανά λίτρο. Δεν ευθυνόμαστε για την αύξηση τιμών. Αυτή έγινε στα διυλιστήρια και πρέπει να γίνει και στην κατανάλωση. Βέβαια, σκοπός όλου αυτού είναι να γίνει το καύσιμο πιο φιλικό στο περιβάλλον. Το πετρέλαιο ήδη έχει λάβει αύξηση στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά τα όσα γίνονται στην Ανατολή, με τις τιμές στην Ελλάδα να αναμένεται να επηρεαστούν στο μέλλον. Περιμένουμε να δούμε τι απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση και πως θα ανεβάσει τις τιμές, διότι αυτά είναι θέματα που μπορεί να επέμβει και να κατεβάσει τον υψηλό φόρο, ώστε να υπάρξει σχετική σταθεροποίηση».

Όλη η επικαιρότητα