Ηλεία

Ανησυχία εργαζομένων για «κατάρρευση» του Νοσοκομείου Πύργου με αφορμή τις βλάβες

Ακούστε το άρθρο

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας το Νοσοκομείο Πύργου, λόγω σοβαρής βλάβης και στο δεύτερο ακτινολογικό μηχάνημα, η οποία «προστέθηκε» στον ήδη ανενεργό – από τα μέσα Μαΐου – Αξονικό Τομογράφο και το πρώτο ακτινολογικό μηχάνημα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τη Ν.Μ Πύργου στη Ν.Μ Αμαλιάδας, για την διαχείριση των επειγόντων παθολογικών, χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών εκεί, αντί στον Πύργο.

«Αδιανόητο», το Νοσοκομείο Πύργου, ο «κορμός» των εφημεριών του Νομού, που διαθέτει ΜΕΘ και ΜΕΜ να μην διαθέτει Αξονικό Τομογράφο και Ακτινολογικά Μηχανήματα, χαρακτηρίζει το γεγονός ο Σύλλογος Εργαζομένων, καταλογίζοντας ευθύνες στη Διοίκηση του Νοσοκομείου που δεν μερίμνησε – όπως σημειώνει – για  να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις. «Αυτά γίνονται μόνο σε τριτοκοσμική χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

 «Πλήρης κατάρρευση του απεικονιστικού συστήματος»

«Μεγάλος κερδισμένος, από την πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας του απεικονιστικού τμήματος του Νοσοκομείου Πύργου, ο Ιδιωτικός Τομέας. Και μεγάλοι χαμένοι οι Ηλείοι Ασθενείς, που πληρώνουν συμμετοχή 20 ευρώ από την τσέπη τους και ο ΕΟΠΠΥ που πληρώνει πάνω από 50 ευρώ για κάθε αξονική», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι, οι συνεχείς διακομιδές με τις οποίες έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει το ζήτημα, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των ασθενών.

Καταλογίζει ευθύνη στη διοίκηση που δεν μερίμνησε για την αποφυγή των παραπάνω καταστάσεων, σημειώνοντας ότι αυτά τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν τα ήδη υπάρχοντα που «μαθηματικά» οδηγούν σε κατάρρευση το Νοσοκομείο Πύργου.

«Κριτήριο η ασφάλεια των ασθενών»

Αναφερόμενος στην απόφαση της μετακίνησης του ιατρικού προσωπικού στη Ν.Μ Αμαλιάδας, ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας σημείωσε πως «…απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο της απόφασής μας ήταν η ασφαλής διαχείριση των περιστατικών τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς» και ευχαρίστησε το προσωπικό και των δυο Ν.Μ για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία στη διαχείριση της κρίσης.

Όσον αφορά τη λειτουργία των μηχανημάτων, γνωστοποίησε πως η βλάβη στο ένα ακτινολογικό μηχάνημα επιδιορθώθηκε και χθες η Ν.Μ Πύργου εφημέρευσε κανονικά, ενώ όσον αφορά το άλλο ακτινολογικό μηχάνημα, η επισκευή του είναι θέμα χρόνου, καθώς κατά τη διάρκεια της επισκευής διαπιστώθηκε ότι η λυχνία που επρόκειτο να τοποθετηθεί ήταν προβληματική, και έχει ήδη ζητηθεί η  άμεση αντικατάσταση της.

Για τον Αξονικό Τομογράφο, υπενθύμισε ότι έχει εγκριθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ για την προμήθεια λυχνίας και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού και η προμήθεια της. Μέχρι τότε, έχει εξασφαλιστεί συνεργασία με τα δυο διαγνωστικά κέντρα του Πύργου για τα επείγοντα περιστατικά και τους εσωτερικούς ασθενείς, ενώ οι βαρέως πάσχοντες διακομίζονται στην Πάτρα.

Τέλος, ο Διοικητής κ.Διαμαντόπουλος, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην γήρανση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  που αποτελεί «εμπόδιο στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας στο νομό», όπως είπε, και θύμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια σταδιακή προσπάθεια αντικατάστασης μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (προμήθεια εξοπλισμού 216,5 ευρώ) και ήδη επεξεργάζεται δυο ακόμα προτάσεις για το Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων του 2018 και το πρόγραμμα Υποδομές στον τομέα της υγείας της Π.Δ.Ε. «Δεν ωραιοποιούμε και δεν εξωραΐζουμε δυσάρεστες πραγματικά καταστάσεις  Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα αρκετά από τα οποία χρόνιζαν», καταλήγει στις δηλώσεις του Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, κ.Διαμαντόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα