Υγεία

Ανησυχία για τα κρούσματα της εποχικής γρίπης

gripir3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με άγριες διαθέσεις ξεκίνησε το κύμα της εποχικής γρίπης που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο. Μέχρι χθες το πρωί είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνολικά πέντε θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης, καθώς και δέκα σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Στη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το στέλεχος που ευθύνεται, για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι στέλεχος της γρίπης Α (Η3Ν2) και το οποίο δεν «περιλαμβάνεται» στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.


Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα, το Α (Η3Ν2) είναι το στέλεχος του ιού της γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων. «Ακόμα δεν υπάρχει κρούσμα στην Ηλεία, ενώ τα περιστατικά που κατέληξαν, είτε είχαν παθολογικό υπόστρωμα και χρόνια προβλήματα», εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

   Το εμβόλιο, παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης, αφού καλύπτει για τα στελέχη Α (Η1Ν1) τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως – σύμφωνα με τους ειδικούς – μέσω της παραγωγής αντισωμάτων να προστατεύει και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α (Η3Ν2).

   Συνεπώς συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. «Από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού έως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα περίπου 2-3 εβδομάδων. Ωστόσο, για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι πιθανόν να χρειαστεί και επαναληπτική δόση», εξήγησε ο κ.Κατσαρός, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνεννόηση του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα και με το προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.  

Μέτρα πρόληψης

 Τέλος, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής όπως π.χ. η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, ενώ συνιστάται η οικειοθελής απομόνωση (π.χ. από το σχολείο, την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό.


Οι ασθενείς που έχουν παρατεταμένα ή σοβαρά συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ενώ οι γιατροί καλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση.


«Αυτά είναι οι γενικοί κανόνες που αφορούν στη γρίπη και όχι μόνο. Από εκεί και πέρα αν προκύψει κάποιοι ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ηλεία, σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα κάνουμε ότι χρειαστεί», καταλήγει ο κ.Κατσαρός.

Eπιμέλεια Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα