Ηλεία

«Ανοίξαμε» τις πόρτες του «Αιγαίον» – Σε ποιες συνθήκες βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Επιταλίου

Ακούστε το άρθρο

«Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια και κανένας να μην έχει ενδιαφερθεί γι’ αυτόν τον χώρο;»

Από αυτές τις εγκαταστάσεις κάποτε ζούσαν τις οικογένειές τους 300 εργαζόμενοι. Να τί απέμεινε…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφού η επικείμενη δημιουργία προσφυγικής δομής στις εγκαταστάσεις του, πέρα από αντιδράσεις έχει προκαλέσει και πολλά ερωτηματικά.

Τόσο για τον χώρο, το πώς είναι η σημερινή κατάσταση και  αν πληροί της προϋποθέσεις για τον σκοπό αυτό, όσο και για το γεγονός πως μία τόσο σημαντική βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής μας,  παραμένει ακόμα στα «αζήτητα» και προορίζεται για την φιλοξενία προσφύγων.

Ο φωτογραφικός φακός της  εφ. «Πατρίς»,  μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών, βρέθηκε στο «Αιγαίον» για να μεταφέρει την σημερινή του εικόνα, αλλά και για να προσπαθήσει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Ανεκμετάλλευτος θησαυρός ….

Αλήθεια πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν στεγασμένο βιομηχανικό χώρο 24.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται συνολικά σε μία έκταση 211 στρεμμάτων.

Με την πρώτη ματιά βλέπεις την εγκατάλειψη, αφού μην ξεχνάμε ότι η δραστηριότητα του εργοστασίου τερματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από τότε ο χρόνος αλλά και η αδιαφορία ορισμένων  συντέλεσε στο να διαμορφωθεί η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει

Τι από τα δύο του  προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά….δύσκολο να απαντηθεί.

Αυτό που διαπιστώνεις αλλά και το μεγαλύτερο ερωτηματικό που σου δημιουργείται είναι πως αυτός ο χώρος, τόσα χρόνια παραμένει αναξιοποίητος.

Δεν δύναται να μιλάμε για ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την περιοχή μας  και κανείς από τους αρμόδιους φορείς όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει ενδιαφερθεί.

Και μην βιαστείτε να πείτε ότι επειδή η εγκατάσταση ανήκει σε ιδιώτη αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Αντιθέτως οι  Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια κυρίαρχα αναπτυξιακά εργαλεία για την τόνωση των τοπικών οικονομιών.

Επίσης όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες προτάσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών προς αξιοποίηση του, δεν ευοδώθηκαν….

Μόνο για πρόσφυγες λοιπόν ;

Μετά από όλα αυτά λοιπόν και αφού από μόνοι μας δεν καταφέραμε να το  αξιοποιήσουμε, έρχονται τα αρμόδια Υπουργεία να προτείνουν το «Αιγαίο» για την φιλοξενία προσφύγων.

Σίγουρα μετά τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν τα αρμόδια κλιμάκια, αποφάνθηκαν ότι ο χώρος πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς όμως να έχουν λάβει υπόψη  τους τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι είναι πολύ πιθανόν την θέση των προβάτων, των αλόγων αλλά και των υπόλοιπων ζώων που τόσα χρόνια βρίσκονται στον χώρο, να την πάρουν άλλοι.

Μόνο που για αυτόν τον λόγο μερίδιο ευθύνης δεν φέρνουν μόνο τα Υπουργεία ή  όλοι οι άλλοι που πάντα θέλουν το κακό της περιοχής μας…

Φέρνουμε και εμείς….αλλά η αυτοκριτική σε αυτόν τον Νομό είναι πάντα δύσκολη λέξη.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον χώρο:

Όλη η επικαιρότητα