Άννα Παχή: «Δεν είναι όλοι οι άνδρες κακοί…»

Η Άννα Παχή, με καταγωγή από την Καλαμάτα, είναι παιδί της πόλης και Αιγόκερως. Μετά το «Έπος των Gpeleαίων» που άλλαξε την ιστορία όπως την ξέρουμε, προσφέρει στην ανθρωπότητα το «Αντρών εγχΟΙρίδιον» με στόχο την κατάκτηση της αυτοβελτίωσης και της θέωσης, μια προσπάθεια στην οποία πρωτοστατεί. Γράφει στο www.iart.gr, της αρέσουν οι σοκολάτες και τα μιούζικαλ.

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, συνεντεύξεων από παθούσες και κατάδυση σε σκοτεινά ψυχολογικά μονοπάτια, παρουσιάζει το δεύτερο βιβλίο της «Αντρών ΕγχΟιρίδιον» από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ίσως ο πιο χρήσιμος Οδηγός Επιβίωσης που γράφτηκε ποτέ, μοιράζει απλόχερα τη γνώση και βάζει επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους.

Ο «Μαμάκιας», ο «Πιπίνος», ο «Μπήχτης», ο «Παντρεμένος» και άλλοι πολλοί, αποκαλύπτουν τις τεχνικές, τη συμπεριφορά και τα σώψυχά τους για να ξέρεις τι να αποφεύγεις.

Γραμμένο με συμπάθεια, χιούμορ και δηκτικό συχνά ύφος, το «Αντρών Εγχοιρίδιον» διαβάζεται και από τα δυο φύλα, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν αμφοτέρων των μελών. Ως γνωστόν, δε φταίει ποτέ μόνον ο ένας. (Ή η μία…).

 

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Αντρών Εγχοιρίδιον». Πως προέκυψε η συγγραφή του;

Επιθυμούσα να μιλήσω με χιούμορ για τις σχέσεις των δυο φύλων, σχέσεις που συχνά τις δυσκολεύουμε μόνοι μας. Χρησιμοποίησα προσωπικά βιώματα καθώς και ιστορίες φίλων. Ο στόχος ήταν να βρει ο καθένας μας μέσα στις σελίδες του, κάτι από τον εαυτό του. Πράγματα που έχει κάνει ή του έχουν συμβεί. Υπάρχει σαφώς το στοιχείο της υπερβολής, φρόντισα όμως να συμπεριλάβω τόσο την ανδρική άποψη, όσο και το ιδανικό που ψάχνουμε όλοι μας.

Η πρώτη σας προσπάθεια τι πραγματεύεται;

«Το έπος των Gpeleαίων» μιλά για την ιστορία μιας οικογένειας παράλληλα με την ιστορία του κόσμου, όπως τη φαντάστηκα στο μυαλό μου, αρκετά διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε. Είναι επίσης ένα αστείο βιβλίο, που κρύβει πίσω από το χιούμορ εξίσου σοβαρά πράγματα, όπως και το «Αντρών Εγχοιρίδιον».

Ο τίτλος πάντως δεν είναι καθόλου κολακευτικός για τους άνδρες.

Πρόκειται για λογοπαίγνιο και μόνον. Δεν πιστεύω σε αφορισμούς και απολυτότητες. Δεν είναι όλοι οι άνδρες κακοί, όπως δεν είναι όλες οι γυναίκες μέγαιρες. Ο καθένας μας έχει το χαρακτήρα του και συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτόν. Σίγουρα το φύλο επηρεάζει κάποια πράγματα, αλλά όχι όλα!

Είπατε ότι δυσκολεύουμε οι ίδιοι τις σχέσεις μας. Πως θα μπορούσε αυτό να αλλάξει;

Με την ειλικρίνεια, πρώτον απέναντι στον εαυτό μας, δεύτερον απέναντι στους άλλους. Είναι πολύ δύσκολο αυτό, συχνά προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια στην Αλήθεια, ίσως γιατί πονάει. Όμως, τίποτα δε μένει κρυφό για πολύ, κι είναι χειρότερα όταν αποκαλύπτεται ερήμην μας. Όταν είμαστε αληθινοί, δεν υπάρχει τίποτα να μας φοβίζει, να μας ‘κρατά’ πίσω. Δεν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ούτε και κανέναν άλλον, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε;

Πάντα έγραφα, αστεία ποιήματα για τους φίλους μου, μικρά διηγήματα στην εφηβεία, άτεχνες νουβέλες.. Ξεκίνησα το «Έπος» για να ευχαριστήσω τους συμφοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο που πάντα ενθάρρυναν τα γραπτά μου. Μετά από κάμποσες περιπλανήσεις, βρέθηκα στις εκδόσεις ‘Λυκόφως’ του Αβέρκιου Λουδάρου που πίστεψε σε μένα. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Το «Αντρών Εγχοιρίδιον» προϋπήρχε ως σχέδιο, ολοκληρώθηκε όμως το περασμένο καλοκαίρι και κυκλοφόρησε το Νοέμβρη που μας πέρασε, πάλι από το ‘Λυκόφως΄.

Ποιό θα είναι το επόμενο βιβλίο σας;

Βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής και πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από τα μέχρι τώρα βιβλία μου. Είναι αστυνομικό μυθιστόρημα κι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα. Μάλιστα, ένα επεισόδιό του θα διαδραματίζεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Έχετε σχέσεις με την Ηλεία;

Έχω περάσει πολύ όμορφα καλοκαίρια εδώ, μαζί με αγαπημένους φίλους. Διαθέτει εξαιρετικές ομορφιές και ανάλογα με τη διάθεσή σου μπορείς να χαλαρώσεις, να διασκεδάσεις και να σκεφτείς. Ο δε Ιερός Χώρος της Ολυμπίας, μου προκαλεί πάντοτε δέος και τα εκθέματα του Μουσείου με συγκινούν το ίδιο, όσες φορές κι αν τα έχω επισκεφθεί. Θεωρώ την Ηλεία από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, δεν είναι τυχαίο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν σε αυτόν τον τόπο.