Αρθρογραφία

Ανοικτή Επιστολή ομογενούς προς Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση

1530_b1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εξοχότατοι,                                       

Σαν Έλληνας του εξωτερικού παρακολουθώ από μακριά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας με την αγωνία και την ελπίδα ότι κάποτε θα αρχίσουν επιτέλους να κινούνται προς τη κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας και της πολυπόθητης ανάπτυξης.  Ελπίζω πως κάποτε ο Έλληνας  θα αντιληφθεί ότι δεν θα συμβεί καμία αλλαγή προς το καλύτερο,  αν δεν αλλάξξει ο ίδιος. Αν δεν κοιτάξει την αλήθεια κατάματα και αν δεν της αναγνωρίσει την ύπαρξη. Είναι αδύνατον να περιμένουμε να αλλάξουν και να προσαρμοστούν όλοι οι άλλοι στο νέο περιβάλον της λιτότητας αλλά εμείς να παραμείνουμε στο 2008.   

Διάβασα πρόσφατα το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για ανάπτυξη και αμφιβάλλω ότι θα μπορέσεI να το εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση. Και τούτο διότι δεν θα μπορέσει  να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται, και η οποία, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει να προέλθει κυρίως από εσωτερικούς πόρους, δηλαδή, από την αύξηση του ΑΕΠ. Και δεν θα γίνει γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμα μια συγκεκριμένη πρόταση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του μινόταυρου της Ελληνικής οικονομίας. Η έκφραση «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»  αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο κάθε υπόσχεσης που δίνετε εσείς οι πολιτικοί,  όταν ζητάτε τη ψήφο μας ή τη συναίνεση. Δεν υπάρχει κομματικό πολιτικό πρόγραμμα που να μη τη περιλαμβάνει. Στο τέλος όμως πάντα παραμένει άπιαστο όνειρο. Κανείς σας δεν την επιδιώκει σοβαρά και αν κάποιος τη προσπαθήσει αυτό γίνεται πάντα με ημίμετρα. Ίσως γιατί οι φοροδιαφεύγοντες αποτελούν ένα σεβαστό κομμάτι του εκλογικού Σώματος, που δεν τολμάτε να  δυσαρεστήσετε. Ξεχνάτε αυτό που λέει ο λαός μας, ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέττα αν δεν σπάσεις αυγά.

Η ιδέα καθιέρωσης του «περουσιολογίου», σαν βασικό στοιχείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που σχεδιάζει η τωρινή κυβέρνηση, αποτελεί μια πολύ κακή επιλογή που θα πλήξει περισσότερο τις λαϊκές μάζες και όχι τους έχοντες και κατέχοντες. Αυτοί  θα βρούν τρόπο να μεταφέρουν τη κινητή περιουσία τους στο εξωτερικό. Εκτός αυτού, ούτε η φορολογία πρέπει να πάρει τη μορφή της αστυνομικής επιχείρησης στην είσπραξή της, επειδή, οπως είναι φυσικό, οι πολίτες θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν τη περιουσία τους για να αποφύγουν τη φορολογία, με αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής. Η φορολογία πρέπει να πάρει τη μορφή υπακοής στο νόμο και όχι είσπραξη αναγκαστικού «χαρατσιού» από το τοπικό αγά. Ούτε και είναι εύκολο να γίνει το περουσιολόγιο.  Ας θυμηθούμε  ότι το «κτηματολόγιο» άρχισε να γίνεται από τότε μπήκαμε στη ΟΝΕ, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Επομένως είναι ανόητο να νομίζει η κυβέρνηση ότι θα κάνει το Περουσιολόγιο και σε ένα τρίμηνο θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς ώστε να καλύψουν τα δημοσιονομικά κενά του προϋπολογισμού.

Εξοχότατοι των κομμάτων εξουσίας.

Η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμάται με αστυνομικά μέτρα στα νυχτάδικα των νήσων και των παραθαλασσίων φαγάδικων.  Βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αν πραγματικά πιστεύετε σε ό,τι υπόσχεστε, ότι δηλαδή θέλετε να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν  ότι οι καλύτεροι φορολογούμενοι είναι οι μισθωτοί και οι χειρότεροι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε μετατρέψετε όλους τους ελεύθερους εππαγγελματίες σε μισθωτούς. Ο επαγγελματίας να εξασκεί το έπάγγελμά του όχι σαν ιδιώτης αλλά σαν εταιρία, που ΌΛΕΣ οι εισπράξεις του θα κατατίθεται στο τραπεζικό του λογαριασμό Καταθέσεων Όψεως και όλες οι πληρωμές θα γίνονται με επιταγές ή με πλαστικές κάρτες, συμπεραλαμβανομένων και των αποδοχών των επαγγελματιών. Τότε θα αναγκάζονται να καταθέτουν τα απαιτούμενα ποσά για να καλύψουν όλες τις πληρωμές τους και να μένουν για το μισθό που θα πληρώνονται οι ίδιοι σαν υπάλληλοι της εταιρίας. Κατά τη πληρωμή των υπαλλήλων της εταιρίας, και του ιδιοκτήτη, με επιταγή, όλοι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές θα κατακρατούνται και θα αποδίδονται στο κράτος και στα ασφαλιστικά ιδρύματα. Κάθε έκδοση επιταγής θα δικαιολογείται με τιμολόγιο ή αριθμησμένη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας. Τα δε μικροέξοδα με το σύστημα «μικροταμείου» (petty cash). Δεν θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης να βάλει τις εισπράξεις της ημέρας στη τσέπη και να τα διαθέσει κατά βούληση. Με συνέπεια, σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική περίοδο, το σύνολον των καταθέσεων θα ισούται με το σύνολον των εισπράξεων αυτής της περιόδου. Και ας μη ξεχνάμε τη κατακόρυφη βελτίωση της τραπεζικής ρευστότητας που θα επιτευχθεί, όταν όλη η οικονομική δραστηριότητα της χώρας περνάει μέσα από τις Τράπεζες.

Θα συμφωνήσω μαζί σας αν υποστηρίξετε ότι θα βρεθεί τρόπος από μερικούς από τους φορολογουμένους να αποφύγουν τη φορολογία. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι θα έχει στηθεί ο μηχανισμός για τη δίκαιη φορολογία και αν στην εφαρμογή του παρατηρηθούν ελλείψεις, τότε έχει υποχρέωση ο νομοθέτης να τις θεραπεύσει.

Ξέρω πως θα είναι δύσκολο να νομοθετήσετε ένα τέτοιο μέτρο σε μια Βουλή, της οποίας οι περισσότεροι βουλευτές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει όμως να γίνει και τότε ας ανέβουν στο βήμα αυτοί οι βουλευτές και ας εκθέσουν τους λόγους που διαφωνούν, αν διαφωνούν. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αλλάξουμε τίποτα και πάντα θα έχουμε τα σημερινά προβλήματα αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα. Έστω και αναγκαστικά, πρέπει να δημιουργηθεί η φορολογική συνείδηση. Πρέπει να επικρατήσει το φορολογικό ήθος. Και θα το πετύχουμε αν ο φορολογικός νόμος είναι δίκαιος. Πρέπει ο πολιτικός, ίσως  για μια φορά, θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με τις επόμενες εκλογές και την επανεκλογή του. Πρέπει ΟΛΟΙ, πολίτες και πολιτικοί, να βάλουμε μπροστά το συμφέρον του τόπου και να κάνουμε το σωστό.

Κάνοντας αυτές τις προτάσεις, καταλαβαίνω ότι μπορεί να θεωρηθώ  αδαής και αφελής. Αδιαφορώ. Εκείνο που προέχει είναι ότι θέλω να αισθάνομαι τον εαυτό μου άξιο αυτής της πατρίδας. Εκ τούτου θεωρώ προδοσία αν δεν εξέφραζα μια γνώμη που θεωρώ σωστή και θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να αποβεί χρήσιμη στην αποσόβηση μιας καταστροφής που όλοι βλέπουμε ότι έρχεται.

Τολμήστε, εσείς στη κυβέρνηση να το νομοθετήσετε και σεις στην αντιπολίτευση να το βάλετε στο πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα ζητήσετε αύριο τη ψήφο του λαού. Και σας διαβεβαιώ ότι εμείς οι πατριώτες στο εξωτερικό θα είμαστε πάντα δίπλα σας και έτοιμοι να συμβάλουμε στο μέτρο και στο τρόπο που θα μας ζητηθεί και θα μπορούμε.

Και, σας παρακαλώ, εξοχότατοι, με μου αντιτείνετε ότι: Δεν γίνονται αυτά ατα πράγματα στην Ελλάδα.

      

ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΙΝΟΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ                                  

Elmsford N.Y. 18.8.16

constantinosl@optonline.net

Όλη η επικαιρότητα