Ηλεία

Ανοίξτε τώρα το ΤΕI Πληροφορικής και ΜΜΕ!

poreia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η «μαχαιριά» που δέχθηκε το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου το 2013 με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά», σημάδεψε τους σπουδαστές, την πόλη και οι επιπτώσεις της είναι ακόμα και σήμερα ορατές.

Ένα τμήμα με σύγχρονο αντικείμενο σπουδών «θυσιάστηκε» δίχως να καταλάβει κανείς επακριβώς γιατί. Η αιτιολογία του υπουργείου δεν ήταν σαφής και κυμάνθηκε μεταξύ του «δεν μπορεί να σταθεί τέτοιο αντικείμενο σπουδών» και «είναι ένα ακόμα τμήμα Πληροφορικής που δεν χρειάζεται». Το τμήμα δεν καταργήθηκε τελικά και εντάχθηκε σε καθεστώς μεταβατικότητας ως το 2018, οπότε και είναι προγραμματισμένο να καταργηθεί, και σταμάτησε να δέχεται εισακτέους. Έτσι, ξεκίνησε μια επώδυνη διαδικασία «αργού θανάτου» για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, αφού η διδασκαλία μαθημάτων ορισμένων εξαμήνων σταμάτησε, ενώ η γενικότερη αίσθηση εγκατάλειψης προκάλεσε «κύμα» απογοήτευσης και θλίψης.

Δεν «περπάτησαν» οι εναλλακτικές

Όταν αποφασίστηκε το «λουκέτο» στο τμήμα, στους σπουδαστές προσφέρθηκαν δύο εναλλακτικές στη φοίτηση: είτε να απορροφηθούν από το νεοσύστατο τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ & ΤΜ) στην κατεύθυνση Επικοινωνίας, είτε από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ στην Πάτρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ελάχιστοι σπουδαστές (ίσως και κανένας) επέλεξαν κάποια από τις δύο εναλλακτικές και προτίμησαν να παραμείνουν στο τμήμα τους και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ειδικά η δεύτερη επιλογή, το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής χαρακτηρίστηκε ως η πλέον ακατανόητη και αντιεπιστημονική επιλογή, δεδομένου ότι τα δύο τμήματα δεν έχουν παρά μόνο μερικά μαθήματα κοινά και σε καμία περίπτωση το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επέλεξαν οι σπουδαστές του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ.

Γιατί έκλεισε το τμήμα

Το τμήμα είχε το 2013, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, 1095 ενεργούς σπουδαστές, νο5 σε όλο το ΤΕΙ Πάτρας, πίσω μόνο από δημοφιλή τμήματα με «παραδοσιακό» γνωστικό αντικείμενο (Λογιστικής, Νοσηλευτικής, κ.ά.).

Το αντικείμενο σπουδών του ήταν σύγχρονο, καθώς κάλυπτε το γνωστικό αντικείμενο των σύγχρονων τεχνολογιών των Πληροφοριακών Συστημάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως ανέφερε και το ιδρυτικό ΦΕΚ (222/τ.Α’/17.09.2003) «Σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι η δημιουργία στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες στην ανάπτυξη, υλοποίηση και διαχείριση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, πλαισιωμένες με επιστημονικές γνώσεις στον τομέα της μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας» και το πρόγραμμα σπουδών ήταν διαρθρωμένο με σχετική ισορροπία μεταξύ Πληροφορικής και Δημοσιογραφίας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε συνεργαζόμενοι με άλλους επιστήμονες, στον τομέα της εφαρμογής των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνία, ανέφερε το ΦΕΚ που καθόριζε τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (Κ 244 Α/1-12-2008).   Η πρακτική άσκηση, μάλιστα, πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ΜΜΕ, Εκδοτικούς Οργανισμούς, Επιχειρήσεις Δημιουργικού Σχεδιασμού

Για αυτό και η πλειονότητα των σπουδαστών-τριών επέλεξαν τις σπουδές στο τμήμα  λόγω της μοντέρνας προσέγγισης στη δημοσιογραφία. Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει στην εφ.Πατρίς οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες από το 2013 και σήμερα, προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση και ο λόγος που επέλεξαν τη σχολή ήταν το «ΜΜΕ» στον τίτλο, κάτι που όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τους παγίδευσε.

Το 2010 έγινε η καταλυτική αλλαγή στον οδηγό σπουδών, μοιραία για τους σπουδαστές, αφού δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες, την κατάρτιση, τις επιδιώξεις και τα όνειρά τους. Ο χαρακτήρας του τμήματος αλλοιώθηκε, η κατεύθυνση της Δημοσιογραφίας υποβαθμίστηκε μέσω της αντικατάστασης μαθημάτων, ενώ αφαιρέθηκαν τα λεγόμενα μαθήματα ΔΟΝΑ (Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας Ανθρωπιστικών Σπουδών). Κάπως έτσι το τμήμα μετατράπηκε σε ένα ακόμα τμήμα Πληροφορικής, δίνοντας την αφορμή στο υπουργείο Παιδείας να το προσμετρήσει ως ένα ακόμα τμήμα Πληροφορικής, από τα τόσα που είχαν «σκορπίσει» στην Ελλάδα οι παλαιότερες κυβερνήσεις, και να το «τσουβαλιάσει» με τα τμήματα της Αμαλιάδας και του Μεσολογγίου (Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία), οδηγώντας στον ενταφιασμό των ονείρων που είχαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες για το μέλλον στην αγορά εργασίας.

Ζητούν να ανοίξει ξανά

Περίπου δυόμισι χρόνια μετά, 5 σπουδάστριες και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του τμήματος, μιλούν στην εφ.Πατρίς για την εμπειρία των κινητοποίησεων του 2013, καταθέτουν την άποψή τους για το πώς «έσβησε» το τμήμα και ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία αίροντας τη μεταβατικότητα και να εντάξει το τμήμα ξανά στο νέο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Δημοσιογραφίας, για να γίνει ξανά ελκυστικό το τμήμα, αναζητώντας έστω και τώρα την ετεροχρονισμένη δικαίωση των προσπάθειών τους.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα