Αντιδράσεις για τη μετακίνηση του ΤΕΙ Αμαλιάδας

Τάραξε τα «νερά» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία η πρόταση που κατέθεσε χθες στη συνεδρία για την Παιδεία, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με την οποία πρότεινε την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Πολιτισμικής Διαχείρισης, με δύο τμήματα στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα, υπαγόμενα όλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι αυτή η πρόταση αποκαθιστά παλιές αδικίες και συνδέει μια τοπικότητα που σχετίζεται με τον πολιτισμό, προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί δικλίδες μεταβατικότητας και προστασίας επαγγελματικών δικαιωμάτων σε τμήματα που θα αλλάξουν περιεχόμενο.

«Ό,τι και αν γίνει θα γίνει με  ακαδημαϊκά-επιστημονικά κριτήρια και με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκης, στον Πύργο θα λειτουργήσει ένα τμήμα Μουσειολογίας και ένα τμήμα ΜΜΕ, ενώ για την Αμαλιάδα προβλέπεται τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.

 

«Η ιδέα του υπουργού είναι να γίνει η Ηλεία κέντρο σπουδών πολιτισμού μέσα από την πανεπιστημιακού αναβάθμιση των τμημάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει εδώ και καιρό το υπουργείο Παιδείας για την ενοποίηση των ΑΕΙ με τα  ΤΕΙ. Είναι μια πρόταση που καταθέτουμε για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν θα επιβάλουμε κάτι που δεν θα θελήσει η τοπική κοινωνία. Ξεκινάμε μια συζήτηση με όλες τις εναλλακτικές, η οποία όμως δεν μπορεί να τραβήξει πολύ, διότι πρέπει να διαμορφωθεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης», τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης προσθέτοντας ότι στόχος είναι μέσα από τις συνέργειες να ενσωμάτωση των υπαρχόντων τμημάτων.

«Το επόμενο βήμα θα έχει σχέση με την εξέλιξη των συζητήσεων. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία των ιδρυμάτων, ειδάλλως το πιθανότερο είναι να πάμε με την υπάρχουσα κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Αντιδράσεις για τη μετακίνηση του ΤΕΙ Αμαλιάδας

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ιδρύσει Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, εξέλιξη που συνεπάγεται τη μετακίνηση του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, εξέφρασε ευθέως την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην τοποθέτησή του στη συνεδρία αλλά και σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς».

«Μας δίνετε το αυτονόητο και μας υπεξαιρείτε το αναγκαίο. Με καλέσατε εδώ αγνοώντας τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις των προθέσεών σας για την Ηλεία. Θα έπρεπε να σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ηλεία παράγεται ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας και εσείς έρχεστε μας πείτε ότι αποφασίσατε να καταργήσετε τη μοναδική δομή Αγροτικής Εκπαίδευσης, στην οποία στηρίζουμε τις μονές ελπίδες μας για οικονομική ανάκαμψη και εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας δυναμικού. Ακόμα και αν επιμένετε -και καλώς κάνετε- στην ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στη Δυτική Ελλάδα, τότε αυτή έχει μία και μόνο πιθανή έδρα και αυτή λέγεται Ηλειακός κάμπος. Έχετε την ευκαιρία εσείς και η κυβέρνηση να προχωρήσετε με ή χωρίς τον Ηλειακό Κάμπο στο πλευρό σας», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ακόμα και σε πρωθυπουργικό επίπεδο.

«Σας καλώ όχι μόνο να ανακαλέσετε, αλλά και να είστε καχύποπτος πια απέναντι σε αυτούς που το σκέφτηκαν και σας το εισηγήθηκαν», πρόσθεσε με νόημα.

 

Παναγιώτης Μπράμος, αντιπερ/ρχης Οικονομικών

«Διεκδικούμε με σαφήνεια τη επαναλειτουργία του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ για τον Πύργο, καθώς και την ανάπτυξη της Μουσειολογίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει. Το 28% του πληθυσμού στην Ηλεία ασχολείται μες την αγροτική παραγωγή, ενώ αν προσθέσουμε και τους συναφείς κλάδους, ξεπερνά το 80%. Η πλήρης λειτουργία του τμήματος είναι μονόδρομος, κάθε άλλη εξέλιξη είναι οπισθοδρομική. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και όχι να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων από ανακοινώσεις του εκάστοτε υπουργού.  Η Περιφέρεια έχει στηρίξει με το εδαφολογικο εργαστήριο και σοβαρές δαπάνες την ανάπτυξη του τμήματος»

Κώστας Μητρόπουλος, αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης

«Μας αιφνιδιάζει η πρόταση του υπουργού γιατί η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει και έχει επενδύσει στο τμήμα, τόσο με το εδαφολογικό εργαστήριο όσο και με το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κοροίωβου με την επιστημονική καθοδήγηση του ΤΕΙ. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν αυτά και για αυτό θα περιμένουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει αυτές τις συνέργειες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει»

Γαβρ. Λιατσής, δήμαρχος Πύργου

Μετά το σχέδιο Αθηνά, η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στον Πυργο ήταν ανύπαρκτη με τη λογική που είχε αναπτυχθεί. Ο υπουργός τάραξες τα νερά και έβαλες νέε ιδέες και απόψεις. Κυρίαρχο όργανό είναι το δημοτικό συμβούλιο, όπου θα γίνει ενημέρωση. Το θετικό είναι ότι κουνήθηκε κάτι βαλτωμένο και σε πλήρη ακινησία. Να μπούμε αρωγοί στη νέα λογική του υπουργού. Επιφυλάχθηκα να παρουσιάσω στον υπουργό τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν φεύγω ούτε ενθουσιασμένος ούτε απογοητευμένος

Γιώργος Γεωργιόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας

Οι προτάσεις ταράζουν την ακινησία υποβάθμιση που είχαν υποστεί τα τμήματα του Πύργου. Συμμερίζομαι και την ανησυχία του δημάρχου Ήλιδας για ένα τμήμα που είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ηλεια πρωτίστως είναι χώρος πολιτισμού, άρα η σκέψη του υπουργού ότι τρία τμήματα θα έχουν ως επίκεντρο τον πολιτισμό, είναι σε θετική κατεύθυνση. Θα συμμετέχουμε στη διαβούλευση για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε. Δεν θέλει κανένας να αφαιρέσει τίποτα από τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Όμως,  στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής και επισξημονης κατεύθυνσης με επίκεντρο τον πολιτισμό, δεν μπορεί να απουσιάζει η Ολυμπία.

Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής Ηλείας

«Η πρόταση είναι επαναστατική και προοδευτική, προσπαθεί να ενοποιήσει χώρους και πανεπιστήμια. Είναι μια τομή που μπορούμε να τη δούμε και πάμε μπροστά για το καλό του τόπο. Η Ολυμπία και ο πολιτισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες του δημάρχου Ήλιδας, αλλά πρέπει να τα δούμε σε βάθος. Η ευθύνη πάει στις τοπικές κοινωνίες, στα δημοτικά συμβούλια  για να αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει, ή να γίνουν τρεις πανεπιστημιακές σχολές ή να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.