Εκπαίδευση Ηλεία

Αντιδράσεις για την υποβάθμιση στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Αμαλιάδα η απόφαση να υποβιβαστεί το 4ο δημοτικό σχολείο της πόλης από 12θεσιο σε 11θεσιο και ήδη αποφασίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αμαλιάδας να προχωρήσει σε συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαΐου με σκοπό να καταγγείλει την συγκεκριμένη απόφαση και να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις.

Ο υποβιβασμός του 4ου δημοτικού σχολείου θα τεθεί σε ισχύ από το νέο σχολικό έτος 2018-2019 και εκδόθηκε ήδη το ΦΕΚ με αριθμό 1774 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας Κώστα Γαβρόγλου και Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που αναφέρεται στις ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Σε ότι αφορά τον δήμο Ήλιδας, εκτός από το 4ο δημοτικό σχολείο υποβαθμίζεται και το δημοτικό σχολείο Εφύρας από 3θέσιο σε 2θέσιο.

Είχε διαφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο

Η πρόταση για τον υποβιβασμό των παραπάνω σχολικών μονάδων είχε γίνει από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνεται στο έγγραφο 7303/8-11-2017 με θέμα: «Προτάσεις μεταβολών σχολικών μονάδων σχολικού έτους 2018-2019».

Με την πρόταση αυτή είχε διαφωνήσει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Ήλιδας και στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, το οποίο συνεδρίασε στις 27 Δεκεμβρίου 2017 και η απόφασή του 581/2017 αναφέρει:   «Ομόφωνα αποφασίζει. Εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας γιαυποβιβασμό του 4ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας σε 11/θέσιο, και του Δημοτικού Σχολείου Εφύρας από 3/θ σε 2/θέσιο, και ζητά να παραμείνουν ως έχουν».

Προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι ενώ στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι ελήφθη υπόψη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, ωστόσο εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο δεν την έλαβε υπόψη του και προχώρησε βάση της πρότασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ηλείας.

Η Σχολική Επιτροπή

Σε ότι αφορά την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δήμου Ήλιδας, η οποία συμπεριλαμβάνεται και στην απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρονται τα εξής:

«α) εκφράζουμε κατηγορηματικά τη διαφωνία μας για τον υποβιβασμό του 4ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας σε 11/θ και τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια με στοιχεία φθίνουσας μορφής, για να πραγματοποιηθεί ο υποβιβασμός μιας σχολικής μονάδας.

Συμφωνούμε ότι υπάρχει φέτος μια μικρή μείωση του μαθητικού δυναμικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας , που θα μπορούσε όμως να είχε αποφευχθεί, αν τηρούνταν από όλους τους εμπλεκόμενους οι ζώνες χωροταξικής κατανομής. Δεν έχει υπάρξει ποτέ, όλα τα προηγούμενα χρόνια πρόταση υποβιβασμού σε σχολείο που υστερεί σε αριθμό μαθητών για μια χρονιά.

β) Για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Εφύρας από 3/θ σε 2/θ, συμφωνούμε, καθότι το μαθητικό δυναμικού του σχολείου, τα τελευταία χρόνια, διατηρείται σταθερά μειωμένο και οι νέες εγγραφές από το νηπιαγωγείο δεν θα επηρεάσουν θετικά τον συνολικό αριθμό των φοιτούντων μαθητών».

Να σημειωθεί ότι για το θέμα υπήρξε έντονη διαμαρτυρία του διευθυντή του 4ου δημοτικού σχολείου Πέτρου Κοκκόση και των  δασκάλων του σχολείου, οι οποίοι με στοιχεία αποδείκνυαν την βεβιασμένη κίνηση της Διεύθυνσης.

Εκ του αποτελέσματος δεν εισακούσθηκε κανείς και αναμένονται πλέον κινήσεις από τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών, καθώς από χθες που έγινε γνωστό το θέμα προκάλεσε αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς της Αμαλιάδας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει προκύψει μεγάλος θόρυβος τον τελευταίο χρόνο για το 4ο δημοτικό σχολείο, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα με τις εγγραφές στην 1η δημοτικού, θεωρείται ότι η απόφαση του Υπουργείου έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στο συγκεκριμένο σχολείο.

Όλες οι αλλαγές

Σε ότι αφορά τις σχολικές μονάδες στην Ηλεία, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το νέο σχολικό έτος 2018-2019 προάγονται:

-Το 2ο δημοτικό σχολείο Γαστούνης από 10θεσιο σε 12θεσιο

-Το 1ο δημοτικό σχολείο Ζαχάρως από 15θεσιο σε 17θεσιο

-Το δημοτικό Κρεστένων από 10θεσιο σε 11θεσιο

-Το 5ο δημοτικό σχολείο Πύργου από 9θεσιο σε 11θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Λάλα ‘ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ’ από 5θεσιο σε 6θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Αμπελώνα από 1θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Σκουροχωρίου από 6θεσιο σε 7θεσιο

-Το νηπιαγωγείο Μανολάδας από 1θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Επιταλίου από 1θεσιο σε 2θεσιο

Οι σχολικές μονάδες που υποβαθμίζονται είναι:

-Το δημοτικό σχολείο Κάστρου από 4θεσιο σε 3θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Βασιλακίου από 3θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό Χελιδονίου από 3θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό Νεμούτας από 2θεσιο σε 1θεσιο

-Το δημοτικό Αγίας Φιλοθέης Πύργου από 3θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Εφύρας από 3θεσιο σε 2θεσιο

-Το 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας από 12θεσιο σε 11θεσιο

-Το δημοτικό σχολείο Ώλενας από 3θεσιο σε 2θεσιο

-Το δημοτικό Λανθίου από 2θεσιο σε 1θεσιο

-Το δημοτικό Κουτσοχέριας από 2θεσιο σε 1θεσιο

-Το Νηπιαγωγείο Μ. Μανολάδας από 2θεσιο σε 1θεσιο

-Το Νηπιαγωγείο Μυρτιάς από 2θεσιο σε 1θεσιο

Επίσης, συγχωνεύονται το 1θεσιο 1ο  Νηπιαγωγείο Βάρδας και το 1θεσιο 2ο Νηπιαγωγείο Βάρδας σε 3θεσιο Νηπιαγωγείο Βάρδας.

Όλη η επικαιρότητα