Υγεία

Αντιδρούν οι ιδιωτικές κλινικές στο κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

17263_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Για αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο «κουρέματος» επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποί τους. Παράλληλα, συγκαλούν έκτακτες συνελεύσεις των Σωματείων τους εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις του κλάδου, ενώ ετοιμάζονται να προσφύγουν και στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών με επιστολή τους επισημαίνουν ότι η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας κατανέμει ανισομερώς στους παρόχους (κλινικές) του κλάδου τα πραγματικά ποσοστά της έκπτωσης και ότι επιπλέον το εύρος του «κουρέματος» της οφειλής κυμαίνεται από 30% έως 50%.

«Παρότι επιχειρείται να επικοινωνηθεί ότι τα ποσοστά για τις ιδιωτικές κλινικές είναι 8% και για τους άλλους παρόχους μέχρι 15%, αποκρύπτεται ότι με την προσθήκη του άρθρου 6§γ της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είναι ακατανόητη και αδιαφανής, το πραγματικό ποσοστό «κουρέματος» προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική (για παράδειγμα μπορεί δύο γειτονικές κλινικές η μία να υφίσταται κούρεμα 30% και η άλλη 50%).

Πρόκειται για εμπαιγμό και καταδίκη των κλάδων μας, τη στιγμή που τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για μια ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους» αναφέρεται στην επιστολή.

Διευκρινίζουν ότι δεν θα δεχθούν αυτή την «πέραν πάσης λογικής αυθαιρεσία» που όπως εκτιμούν «θα οδηγήσει πολλές μεγάλες και μικρές μονάδες να κλείσουν, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, με περισσότερο πληττόμενες τις εκτός Αθηνών Κλινικές».

Πηγή: Protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα