Ελλάδα

Αντικαπνιστικός νόμος: Πάνω από 1.500 καταγγελίες στο «1142»

Ακούστε το άρθρο

Ο αντικαπνιστικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και όπως φαίνεται οι πολίτες τον έχουν «αγκαλιάσει».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που έχει στη διάθεσή του αναλυτικά στοιχεία από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι οι πολίτες μπαίνουν σε μια διαδικασία διακοπής ή περιορισμού του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώγια αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις. Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλη η επικαιρότητα